Άρθρα

Otto Wichterle: Google doodle για τον εφευρέτη των φακών επαφής

By  | 

Με αφορμή τα 108 χρόνια από τη γέννησή του, η Google τιμά με doodle τον Τσέχο χημικό που εφηύρε τους μαλακούς φακούς επαφής.

Ο Otto Wichterle γεννήθηκε σαν σήμερα το 1913 στο Προστέγιοφ, που ανήκε τότε στην Αυστροουγγαρία και πλέον στην Τσεχία. Από μικρός ήταν λάτρης των επιστημών. Πήρε το διδακτορικό του στην Οργανική Χημεία το 1936 από το Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Πράγας.

Εκεί ο Wichterle- άνθρωπος που φορούσε γυαλιά και ο ίδιος- δίδαξε τη δεκαετία του ‘50, ενώ παράλληλα ανέπτυσσε ένα απορροφητικό και διαφανές τζελ, για εμφυτεύματα στα μάτια.

Εξαιτίας πολιτικών αναταραχών έφυγε από το πανεπιστήμιο και συνέχισε να δουλεύει στο σπίτι την ιδέα του. Το 1961 έφτιαξε τους πρώτους μαλακούς φακούς επαφής χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο εξοπλισμό που περιελάμβανε ένα παιδικό παιχνίδι κατασκευών, ελαφριά μπαταρία ποδηλάτου, μοτέρ από φωνογράφο και σπιτικούς γυάλινους σωλήνες και καλούπια.

Κάτοχος αμέτρητων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ερευνητής για όλη του τη ζωή, ο Wichterle εξελέγη ως ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας της Τσεχίας, έπειτα από την ίδρυση της χώρας το 1993.

Αν και είναι γνωστός για τους φακούς επαφής, οι εφευρέσεις του επίσης έθεσαν τα θεμέλια για σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες, όπως τα «έξυπνα» βιοϋλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ανθρώπινων συνδετικών ιστών.

Πέθανε στις 18 Αυγούστου 1998 στο χωριό Στραζίσκο της Τσεχίας, σε ηλικία 84 ετών.

Δείτε το σημερινό doodle της Google για τον Otto Wichterle

Πηγή: protothema.gr

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds