ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

By  | 

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης έχει καθιερωθεί προκειμένου να ενημερωθεί καλύτερα ο κόσμος για την ασθένεια των θρομβώσεων και να τηρούν τα κατάλληλα μέτρα.

Η ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, στα γενέθλια του Rudolf Virchow ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στον προσδιορισμό της θρόμβωσης.

Η θρόμβωση συναντάται πολύ πιο συχνά γύρω μας από τι πιστεύεται ενώ παρόλο που «χτυπάει» πιο πολύ τους ηλικιωμένους, δεν περιορίζεται η εμφάνιση της σε μία ηλικία. Για την ακρίβεια, 1 στους 4 θανάτους Παγκοσμίως οφείλεται στην θρόμβωση και τις καταστάσεις που αυτή προκαλεί (π.χ. καρδιακή προσβολή/έμφραγμα, θρομβοεμβολικό εγκεφαλικό).

Στην Ελλάδα, περίπου 50.000 θάνατοι ετησίως έχουν  σχέση με τη  φλεβική θρομβοεμβολική νόσο.

Τι ακριβώς είναι η θρόμβωση

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στο κυκλοφοριακό μας σύστημα. Όταν μιλάμε για θρόμβο εννοούμε έναν μικρό όγκο πηγμένου αίματος ο οποίος «μπλοκάρει» την κυκλοφορία του αίματος.

Όταν ένας θρόμβος εμφανιστεί σε φλέβα τότε έχουμε φλεβική θρομβοεμβολική νόσο οι οποία χωρίζεται σε 2 στάδια. Αν αρχικά εμφανιστεί για παράδειγμα στο πόδι (από τα πιο σύνηθες φαινόμενα) αυτό ονομάζεται «Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση».

Αν όμως ο μικρός όγκος αίματος αποσπαστεί, εγκυμονείται μεγάλος κίνδυνος για τον ασθενή καθώς μπορεί να φτάσει σε ζωτικά όργανα και να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Αν ο θρόμβος φτάσει στα πνευμόνια και εγκατασταθεί σε κάποιο μέρος της πνευμονικής αρτηρίας τότε έχουμε Πνευμονική εμβολή.

Παράλληλα, αν ο θρόμβος δημιουργηθεί μέσα σε αρτηρίες, οδηγεί σε ισχαιμία του τροφοδοτούμενου οργάνου όπως έμφραγμα μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι θρομβώσεις έχουν γίνει αρκετά γνωστές τον τελευταίο καιρό με την πανδημία του Κορονοϊού καθώς σε κάποια εμβόλια μία από τις σοβαρότερες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί είναι οι θρομβώσεις. Το θέμα καθίσταται επίκαιρο λοιπόν και καλό θα ήταν ο κόσμος να είναι ενημερωμένος.

Πως προλαμβάνεται η Θρόμβωση 

Τα συμπτώματα της φλεβικής θρομβοεμβολής περιλαμβάνουν: πόνο ή ευαισθησία στα κάτω άκρα, αίσθημα θερμότητας/καψίματος, αλλαγή του χρώματος του δέρματος/ερυθρότητας αλλά και πρήξιμο όλου του ποδιού ή μέρος αυτού.

Συμπτώματα της πιο επικίνδυνης Πνευμονικής Εμβολής είναι: η δύσπνοια, η γρήγορα αναπνοή, ο πόνος στο θώρακα, η ταχυκαρδία, ο έντονος βήχα, ο πονοκέφαλος και η ζάλη ή λιποθυμία.

Παράγοντες που αυξάνουν την επικινδυνότητα για εμφάνιση θρόμβωσης είναι: η παρατεταμένη ακινησία, η λήψη φαρμάκων που περιέχουν οιστρογόνα (αντισυλληπτικά), η εγκυμοσύνη, το οικογενειακό ιστορικό, ο καρκίνος, μία χειρουργική επέμβαση.

Είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου. Μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας μία εκτίμηση θρομβοεμβολικού κινδύνου, η οποία γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης μας υπενθυμίζει τις επικινδυνότητες της ασθένειας και εμείς πρέπει να πάρουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

πηγή:.sportime.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds