Δήμος Κηφισιάς

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο | Ψηφιακή Βιβλιοθήκη | θέμα:« Με αφορμή την Έξοδο του Μεσολογγίου »

By  | 

O ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ, Δρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ, Συγγραφέας, Επιμελητής του κύκλου μαθημάτων «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»  στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς και ο ΦΩΤΗΣ – ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΓΩΝΑΣ, Συγγραφέας – Δημιουργός Role Playing Game παρουσιάζουν το θέμα:

« Με αφορμή την Έξοδο του Μεσολογγίου »                                                        Λίγα λόγια για την ομιλία από τους ίδιους:

Παρουσιάζονται τα  επαναστατικά γεγονότα, που προηγήθηκαν της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826. Τονίζεται  η σημασία του ιστορικού μυθιστορήματος και η αποτύπωσή τους σε  παιχνίδια ρόλων (Role Playing Games), τα οποία αποτελούν  εξαιρετικά εκπαιδευτικά αφηγηματικά εργαλεία, που συνδυάζουν πλεονεκτήματα επιτραπέζιων παιχνιδιών, με τη θεατρική και τη βιωματική αφήγηση.

Ο Φώτης Νεκτάριος Σαγώνας γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι δημιουργός των ιστοριών σε κόμικς «Το Βρέφος Τρομοκράτης», της σειράς επιτραπέζιων παιχνιδιών με κάρτες «Ήρωες στη Μυθική Ελλάδα» και του ιστορικού RPG (Role Playing Game) «Mythic Revolutions». Έχει συγγράψει διηγήματα και έχει αρθρογραφήσει για ζητήματα κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης.

Δύο αιώνες μετά, μπορούμε να σταθούμε με περισσότερη τόλμη και ειλικρίνεια στις ιστορικές πτυχές και τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Εκατοντάδες πραγματικοί άνθρωποι -και όχι χάρτινοι ήρωες- αγωνίστηκαν, συγκρούστηκαν, συνεργάστηκαν και αντιπαρατέθηκαν στο όραμα μιας ελεύθερης Ελλάδας και μέσα από τους δικούς τους περιορισμούς. Ρομαντικοί και κυνικοί, ήρωες και καθημερινοί άνθρωποι, γενναίοι και ιδιοτελείς, όλοι τους, μα και καθένας προσωπικά, διαμόρφωσαν την πορεία της Επανάστασης και τη γέννηση μιας ελεύθερης πατρίδας.

Η σειρά των μυθιστορημάτων της «Λιμνοθάλασσας» (Λιμνοθάλασσα Ελευθερίας, Λιμνοθάλασσα Διχόνοιας), του Φώτη Νεκτάριου Σαγώνα, συμβάλλει με κινηματογραφική αφήγηση σε μια τολμηρότερη προσέγγιση της Ιστορίας. Παράλληλα διευρύνει την προσπάθεια διάδοσης της ιστορίας με τη δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού ρόλων Mythic Revolutions, όπου χρησιμοποιούνται ευρηματικοί τρόποι για την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή εκείνων των ιστορικών γεγονότων.

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

Καλή Απόλαυση,

Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

Δείτε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds