Εκτακτη Επικαιρότητα

Σεισμός στο Ηράκλειο: Ένας νεκρός και 24 τραυματίες – Μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι

By  | 

Τραγωδία στην Κρήτη, καθώς ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε το Ηράκλειο και ολόκληρο το νησί αφήνει πίσω του θύματα και τραυματίες.

Ο 65χρονος Ιάκωβος Τσαγκαράκης έχασε τη ζωή του από την κατάρρευση του τρούλου σε εκκλησάκι στο Αρκαλοχώρι.

Στο πένθος έχει βυθιστεί η ευρύτερη περιοχή της Βιάννου, καθώς όπως αναφέρει το cretalive, o άτυχος άνδρας καταγόταν από τη Μάρθα. Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν αμέσως στο σημείο και έπειτα από πολύωρη επιχείρηση κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια το άψυχο σώμα του.

Σύμφωνα με τα viannitikanea.gr ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία και ασχολούνταν με τον αθλητισμό, καθώς είχε υπάρξει ποδοσφαιριστής του Πατούχα αλλά και παράγοντας στην ομάδα της Άνω Βιάννου.

Σεισμός - Ιάκωβος Τσαγκαράκης
Απέραντη θλίψη στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Τη στιγμή που “χτύπησαν” τα 5,8 Ρίχτερ, βρισκόταν μέσα στην εκκλησία, της οποίας κατέρρευσε ο τρούλος και τον καταπλάκωσε.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο δήμαρχος Βιάννου, Νίκος Σταυρακάκης ο νεκρός ήταν φίλος του και βρισκόταν στην εκκλησία για εργασίες αποκατάστασης. Μαζί του ήταν και ο γιος του, ο οποίος τραυματίστηκε, αλλά ευτυχώς όχι σοβαρά.

Ιερέας του ναού: Έτυχε να μπει μέσα για να δει και έγινε ο σεισμός

Ο ιερέας του ναού, βρισκόταν στο σημείο, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απεγκλωβισμού του άτυχου άνδρα από τον γκρεμισμένο ναό του Προφήτη Ηλία.

“Έτυχε να μπει μέσα για να δει. Ο γιος του είναι υπεύθυνος για τις εργασίες. Κάναμε κάποιες αναστηλώσεις στο ναό, έφερε τους εργάτες, και μπήκε απλώς για να δει έτσι… κι έγινε το κακό εκείνη την ώρα” περιέγραψε ο ιερέας.

“Είχε σοβαρό πρόβλημα ο ναός. Το ιστορικό μνημείο του Αρκαλοχωρίου ήταν, μπορούμε να πούμε” τόνισε ο ιερέας.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Τραυματισμοί παιδιών από τζάμια λόγω του σεισμού

Ο κ. Γκιουλμιχάλης τόνισε ότι οι μετασεισμοί εντείνουν τον πανικό ενώ αναφέρθηκε στα 3-4 σχολεία της περιοχής, λέγοντας ότι πάθανε μεγάλη ζημιά.

Το πιο μακρινό σχολείο είναι σε απόσταση χιλιομέτρου από το κέντρο και αναφέρθηκαν μικροτραυματισμοί παιδιών από τζάμια, όπως είπε ο κ. Γκιουλμιχάλης.

«Πέσανε φωτιστικά και τζαμαρίες και στο Λύκειο όπου ήταν ο γιος μου», πρόσθεσε και ανέφερε ότι στα σχολεία έκαναν ασκήσεις ετοιμότητας γιατί επί 4 μήνες συνεχίζονταν οι δονήσεις.

Κλείνουν όλα τα σχολεία – Ανάστατοι οι γονείς

Ο ισχυρός σεισμός στο Ηράκλειο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους ενώ τα σχολεία εκκενώθηκαν με τους γονείς να σπεύδουν για να πάρουν τα παιδιά τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του cretapost.gr, όπου φαίνονται οι μαθητές να έχουν συγκεντρωθεί στις κερκίδες, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό με τους εκπαιδευτικούς να περιμένουν οδηγίες από την πολιτική προστασία.

Την ίδια στιγμή, ανάστατοι γονείς έτρεξαν στα σχολεία να δουν εάν τα παιδιά τους είναι καλά.

Σεισμός Κρήτη σχολεία

Στο μεταξύ, κλείνουν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου κλείνουν, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Βομβαρδισμένο τοπίο το Αρκαλοχώρι μετά τον σεισμό

Το Αρκαλοχώρι θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο μετά τον σεισμό. Συγκλονίζουν τα πλάνα από την κατάρρευση της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στην περιοχή, αλλά και από τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή. Όπως φαίνεται στα πλάνα της ΕΡΤ1, υπάρχουν ζημιές σε παλιά πετρόκτιστα ως επί το πλείστον κτίρια, έχουν πέσει μπάζα στα δρομάκια, γλάστρες και καρέκλες έχουν αναποδογυρίσει, έχουν κλείσει δρόμοι από κατολισθήσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ οι κάτοικοι πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια.

Στην εκκλησία, όπου κατέρρευσε ο τρούλος και καταπλάκωσε τον άτυχο εργάτη που εκτελούσε εργασίες επισκευής, πριν από λίγο βρισκόταν ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα και αστυνομικοί.

Αφού απεγκλωβίστηκε ο εργάτης από τα συντρίμμια, τον παρέλαβε το ασθενοφόρο, δυστυχώς νεκρό.

Πηγή:enikos.gr

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds