Άρθρα

Ο Θρακιώτικος κόκκινος τραχανάς έρχεται από το Βυζάντιο και πάει για Π.Ο.Π

By  | 

Τραχανά για vegan παρασκευάζουν στην Αλεξανδρούπολη  και η συνταγή είναι ξεχωριστή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιδιώκουν να χαρακτηριστεί ο κόκκινος τραχανάς προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Διαφορετικά υλικά που προσφέρουν ένα ιδιαίτερο προϊόν στην αγορά και στους καταναλωτές που αναζητούν την ποιότητα και την παράδοση στο πιάτο τους, αποτελεί ο θρακιώτικος τραχανάς.

  • Διαφέρει χρωματικά, είναι κόκκινος και αποτελεί γαστρονομικό, πολιτιστικό και λαογραφικό στοιχείο για την περιοχή σημειώνει ο Ιωάννης Ζαμπούκης, δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως.

Η ποιότητά του και τα χαρακτηριστικά του οφείλονται κυρίως στο γεωγραφικό περιβάλλον, και στα συστατικά του που προέρχονται από την θρακική γη. Προζύμι και νερό, αλάτι, ντομάτες, κρεμμύδια, κολοκύθα, καρότα, κόκκινες πιπεριές,  χωρίς ζωϊκά πρόσθετα, γάλακτος ή αβγών είναι τα υλικά παρασκευής και συμπληρώνεται με σουσάμι ντόπιας παραγωγής Εύρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο η σημαντικότερη διαφορά του με τους άλλους τραχανάδες είναι ότι πρόκειται για νηστήσιμο και αποτελεί επιλογή για εκείνους που προτιμούν την χορτοφαγική διατροφή.

Πρόκειται για μια φαγητό, που έχει παρελθόν στην Ελλάδα από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο και  αποτελούσε οικονομική επιλογή του φτωχού πληθυσμού, προτού ανακαλυφθεί ότι πρόκειται για εξαιρετικά θρεπτική τροφή.

Σήμερα προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον ερευνητών, διατροφολόγων και σεφ. Γρήγορος και απλός στο μαγείρεμα, αποτελεί ένα ιδανικό υγιεινό πιάτο για όλη την οικογένεια.

Ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια ξεκίνησε την προσπάθεια για την κατοχύρωση του κόκκινου τραχανά ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου  προϊόντος.

Με πληροφορίες από ertnews.gr /hellasjournal.com

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds