Διεθνή νέα

Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος σκελετός Τρικεράτοπα- Ποιος ήταν ο διάσημος «Big John»

By  | 

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σκελετούς δεινοσαύρων και ο μεγαλύτερος σκελετός Τρικεράτοπα στον κόσμο βγαίνει προς πώληση και η αγορά του θα κοστίσει αρκετά στον επίδοξο συλλέκτη.

Με ύψος σχεδόν 8 μέτρα, το ηλικίας 66 εκατομμυρίων ετών απολίθωμα είναι το μεγαλύτερο δείγμα του είδους του που έχει βρεθεί ποτέ, σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Binoche et Giquello.

Ο σκελετός του «Big John» αναμένεται να πωληθεί μεταξύ 1,2-1,5 εκατ. ευρώ στη δημοπρασία, που θα γίνει στο Παρίσι στις 21 Οκτωβρίου.

«Πάνω από 60% πλήρης και με ένα κρανίο ολοκληρωμένο κατά 75%, πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης και ένα έργο τέχνης», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκικέλο, εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών, μιλώντας στον Guardian.

«Σε κάθε δημοπρασία, εμφανίζονται νέα πρόσωπα. Έχουμε δει ιδιοκτήτες ασυνήθιστων χώρων, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν, ώστε να προσελκύσουν πελάτες. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με την επιστήμη και την παλαιοντολογία. Είναι συχνά σχετικά νέοι, προερχόμενοι από τις νέες τεχνολογίες. Στην πραγματικότητα είναι η γενιά του Jurassic Park: Έχουν δει τις ταινίες και έχουν βυθιστεί σε αυτή τη χολιγουντιανή μυθολογία», πρόσθεσε.

Ο δεινόσαυρος ζούσε στη σημερινή σύγχρονη Βόρεια Αμερική και πιστεύεται ότι πέθανε σε μια αρχαία πλημμύρα στη Νότια Ντακότα – όπου ο γεωλόγος Walter W. Stein Bill ανακάλυψε για πρώτη φορά ένα από τα οστά τον Μάιο του 2014, σύμφωνα με το CNN και το Reuters.

Παλαιοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει για παρόμοιες πωλήσεις στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου όταν, πέρυσι, ο πιο ολοκληρωμένος σκελετός Τυραννόσαυρου Ρεξ δημοπρατήθηκε για ποσό-ρεκόρ 31,8 εκατ. δολαρίων, ανέφεραν τότε οι New York Times.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Εταιρεία Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών επέκρινε τον οίκο δημοπρασιών Christie’s για την αγορά του σκελετού και τον αντίκτυπο που έχει στους ερευνητές που μελετούν εξαφανισμένα ζώα.

«Επιστημονικά σημαντικά απολιθώματα σπονδυλωτών αποτελούν μέρος της συλλογικής φυσικής κληρονομιάς μας και πρέπει να διατηρούνται σε δημόσια ιδρύματα», ανέφερε σχετική δήλωση.

Ο Big John σίγουρα κερδίζει επάξια το προσωνύμιό του- το κρανίο του είχε μήκος περίπου 2,5 μέτρα, ενώ διέθετε επίσης δύο τεράστια κέρατα που ξεπερνούσαν σε μήκος το ένα μέτρο και πλάτος τα 30 εκατοστά στη βάση τους. 

Όσον αφορά το συνολικό μέγεθος του, πρόκειται για τον μεγαλύτερο Τρικεράτοπα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, με τον σκελετό του να είναι μεγαλύτερος κατά 5-10% από τους υπόλοιπους σκελετούς του είδους που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από παλαιοντολόγους.

Πιστεύεται ότι ο Big John υπέστη τραυματισμό έναν μικρότερο Τρικεράτοπα, είτε υπερασπιζόμενος το έδαφός του είτε διεκδικώντας κάποιο θηλυκό. 

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δεινόσαυρους, που έχουν ανακαλυφθεί σε κοπάδια, τα απολιθώματα του Τρικεράτοπα  «βρίσκονται συνήθως ξεχωριστά», σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, «υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους μόνοι τους».

Πηγή: Lifo

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds