Δήμος Κηφισιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Αυγούστου

By  | 

Πέθανε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Takis (πριν ένα χρόνο ακριβώς)

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου 1925. Η παιδική ηλικία και η εφηβεία του ήταν δύσκολες καθώς προερχόταν από φτωχή οικογένεια και η ενηλικίωση του συνέπεσε με τους πολέμους που βίωνε η Ελλάδα. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας μεγάλωσε στη Νέα Χαλκηδόνα. Αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως και πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης, κατάφερε να συνδυάσει τέχνη και  επιστήμες προσθέτοντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του. Είχε μια τεράστια περιέργεια για τις δυνάμεις του σύμπαντος. Στα 20 του χρόνια αποφάσισε ότι θα ασχοληθεί με αυτό που του άρεσε, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του.

Με τους φίλους του φτιάχνει ένα μικρό αυθαίρετο σε ένα κτήμα έξω από τους Αγίους Αναργύρους και γίνεται το πρώτο του ατελιέ. Τα πρώτα του έργα είναι προτομές από γύψο και γλυπτά από σφυρήλατο σίδηρο.


Το 1953 αποφασίζει για πρώτη φορά να φύγει για το Παρίσι» αλλά δεν βρίσκει αυτό που περιμένει Ζει ανάμεσα στις δύο χώρες για πολλά χρόνια. Μαθαίνει να τιθασεύει το σίδερο.  Φτιάχνει έργα  όπως τον Οιδίποδα την Σφίγγα, την Αντιγόνη και γράφει ακατάπαυστα σε χαρτιά σκόρπιες σκέψεις του. Κάπως έτσι εκδίδεται το πρώτο αυτοβιογραφικό βιβλίο του  «Εstafilades» από τα λατινικά που σημαίνει ξυραφιές από τον εκδοτικό οίκο Julliard. Ακριβώς όπως ήταν ο ίδιος. Ξυράφι στον λόγο, στο πνεύμα τολμηρός στα έργα του.Η βιογραφία του στα ελληνικά εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις «Φερενίκη» με τίτλο “Takis”.  Απέκτησε διεθνή φήμη και αποθεώθηκε σε Αμερική, Παρίσι (όπου τον λάτρευαν πιο πολύ από ό,τι οι Έλληνες) Ιταλία και Ελλάδα. Τα γλυπτά του ήταν αποτέλεσμα αδιάκοπης έρευνας της τεχνολογίας, του μαγνητισμού και του φωτός, με επιρροές από την κλασική γλυπτική και την αφαίρεση του μοντερνισμού. Ο Takis ήταν μπροστά από την εποχή του, γεγονός που συνέβαλε στη διεθνή του επιτυχία. Η συνεισφορά του όμως δεν σταματάει εκεί, συμβάλει στη μουσική στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Το περιοδικό «New Scientist» σε άρθρο δικό του με τίτλο «οι ήχοι του αύριο» τον κατατάσσει στους πολλά υποσχόμενους μουσικούς του 20ου αιώνα.

Το 1986 επιστρέφοντας στην Ελλάδα ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (KETE).
Στην Tate Modern του Λονδίνου φιλοξενείται ακόμη μεγάλη έκθεση με έργα του γλύπτη στα οποία ο Takis είχε χρησιμοποιήσει το μαγνητισμό για να οπτικοποιήσει με το δικό του τρόπο όλα τα φυσικά φαινόμενα της μετα-Αϊνστάιν εποχής.

Μέχρι τα 94 του χρόνια παρέμεινε ένας καλλιτέχνης ασυμβίβαστος, πρωτοπόρος και πάντα ιδιοφυής!

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds