ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

29 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών

By  | 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών (International Day Against Nuclear Tests) είναι μια ευκαιρία για τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να ενθαρρύνουν την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών τους για τις «συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών και την ανάγκη κατάργησή τους, ως μέτρο επίτευξης του στόχου για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στο Καζακστάν και η 29η Αυγούστου επελέγη σε ανάμνηση του κλεισίματος του πεδίου πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ του Καζακστάν (29 Aυγούστου 1991), το οποίο χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων. Ήταν το πρώτο κράτος του κόσμου που απέκτησε πυρηνικά όπλα το 1945 και παραμένει το μοναδικό που έχει χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο σε καιρό πολέμου. Επίσης, κατέχουν την πρώτη θέση στον κόσμο ως προς το συνολικό ποσοστό των πυρηνικών δοκιμών.

Παγκόσμιες Ημέρες

Εκτός από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ, πυρηνικά όπλα κατασκευάστηκαν και δοκιμάστηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία, τη Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1996, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών και στις 24 Σεπτεμβρίου άνοιξε για υπογραφές.

Μέχρι σήμερα 184 κράτη την έχουν υπογράψει και 168 την έχουν επικυρώσει, ωστόσο δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Η Συνθήκη θα μπει σε ισχύ 180 ημέρες μετά την επικύρωσή της και από τα 44 κράτη που ήδη διαθέτουν πυρηνικά όπλα ή είναι σε θέση να τα κατασκευάσουν.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds