ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗ

By  | 

Βρεθήκαμε με την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μαίρη Βιδάλη για μία συνέντευξη και μία αυτοψία στη Βαρυμπόμπη. Περπατήσαμε ανάμεσα στα καμένα δέντρα και αυτοκίνητα και αυτό που ξεχώριζε ήταν μία συγκίνηση στα μάτια της. Όπως μας είπε είναι μέρη που τα έχει ζήσει, τα έχει περπατήσει από πολύ μικρή. Εκεί άλλωστε είχε κάνει και τα γυρίσματα για τις »Φανταρίνες». Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πόσο δραστήρια είναι. Πετύχαμε ένα κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής που μοίραζε νερά και είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους και αμέσως πήγε να βοηθήσει.    

Από την αυτοψία στην Βαρυμπόμπη

ΔΙΑΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ το δικό σας θέατρο.

Ναι, είναι ένας χώρος που ως στέγη σήμερα δυστυχώς παραμένει κλειστός εδώ και δεκαοκτώ μήνες. Προλάβαμε και ανεβάσαμε μόνο για 14 μέρες την τελευταία παράσταση Λεωφορείο ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς  που εισέπραξε ύμνους.  Επίσης ετοιμάζαμε για τον χειμώνα του 2020-21. τον Βυσσινόκηπο σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου. Ελπίζουμε να το παρουσιάσουμε φέτος. Είναι άλλωστε και  έτος ελληνορωσικής φιλίας.

Έχετε υπάρξει πρωτοπόρος στο θέατρο. Δίγλωσση παράσταση (Λυσιστράτη), σύζευξη θεάτρου -όπερας (Η κυρία με τας καμελίας-Τραβιάτα). Τι ήταν αυτό που σας κίνησε το ενδιαφέρον για να κάνετε κάτι τέτοιο;

Σε όλες τις δραστηριότητες μου ανέκαθεν προσπαθούσα να κάνω κάτι καινοτόμο. Έτσι έγινε και με την Λυσιστράτη που ανέβηκε με γυναίκες Ελληνίδες ηθοποιούς και άνδρες Αλβανούς ηθοποιούς. Το έργο παίχτηκε στο ρωμαϊκό ωδείο Απολλωνίας και στο αρχαίο θέατρο Βουθρωτού, όπου μάλιστα πήρε και διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ.  Κάτι ανάλογο έγινε και με την σύζευξη θεάτρου όπερας.

Το 2015 παρουσιάσατε  το πρόγραμμα »Κωφοί και ακούοντες σε αρχαίο δράμα» με τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Η πρότασή σας αυτή έγινε αντικείμενο μελέτης από Άγγλους θεατρολόγους. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Γεννήθηκε από την πεποίθηση ότι πρέπει κάτι να κάνουμε για τους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες. Αφορμή για να προσεγγίσω αυτές τις ομάδες στάθηκε ένα έργο που είχα παίξει του Δημήτρη Ποταμίτη, όπου υποδύθηκα την τυφλή. Για τις ανάγκες του ρόλου μάλιστα, ακολούθησα ειδική εκπαίδευση επί δυόμιση μήνες από τον Οίκο Τυφλών. Έτσι μπόρεσα και συναισθάνθηκα τι βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι και πως εν τέλει »βλέπουν» πιο καλά από εμάς. 

Η παράστασή σας  Λέλα Καραγιάννη σε κείμενο Γιώργου Α. Χριστοδούλου έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία και ο κόσμος σας έχει ταυτίσει με την ηρωίδα.

Είχε προηγηθεί ένας ρόλος, της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, αλλά το θεατρόφιλο κοινό με ταύτισε με τη Λέλα Καραγιάννη. Ένας ιδιαίτερος ρόλος, δύσκολος. Σημαντικές στιγμές όταν έπαιξα στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας, ήταν άλλωστε τρισέγγονη της Μπουμπουλίνας, και όταν έπαιξα στο Πολεμικό Μουσείο. Αυτό που θέλω να σας πω όμως, είναι ότι  είμαι λίγο πιο ευαισθητοποιημένη για τις  πρόσφατες φωτιές στην Εύβοια.  Η Λίμνη και οι Ροβιές στην Εύβοια ήταν τόπος καταγωγής της Λέλας Καραγιάννη, όπου είχα την τιμή να παίξω και στη γενέτειρά της.   

Είστε μια πολύ επιτυχημένη ηθοποιός. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Αυτά που ήθελα ως ηθοποιός  και ως γυναίκα να πετύχω, ευτύχησα να τα πετύχω μέχρι τα 44 μου χρόνια. Από εκεί και πέρα θέλησα να προσφέρω  αυτή την πείρα μου στους τρίτους, να προσφέρω μήπως μπορούσα να βοηθήσω. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί τώρα μέσω της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη μας, του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος είναι, όχι κατ’ επίφασιν αρωγός, αλλά στηρίζει ουσιαστικά τον  Πολιτισμό. Έχουμε και την οικονομική υποστήριξη του σε αυτόν τον  τομέα και είναι πολύ σημαντικό γιατί  πιστεύει πως ο Πολιτισμός και ο τουρισμός είναι τα όπλα της χώρας μας.  

Το τελευταίο διάστημα η χώρα μας δοκιμάζεται από πολλά. Πιστεύετε ότι ο Πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση αυτών των καταστάσεων και αν ναι, με ποιους τρόπους;

Πολιτισμός είναι και η αντιμετώπιση που έχεις απέναντι στη φύση και απέναντι στον συνάνθρωπο. Ο Πολιτισμός είναι δείγμα σεβασμού. Αν σέβεσαι τη φύση οφείλεις  τουλάχιστον να φυτέψεις ένα δέντρο, αν σέβεσαι τον διπλανό σου, οφείλεις να πας  παραδείγματος χάριν να εμβολιαστείς.

Με την Περιφερειακή Σύμβουλο, Εντεταλμένη Τεχνικών Έργων κ. Ευρώπη Κοσμίδη και τον Δήμαρχο Αχαρνών κ. Σπύρο Βρεττό

Εκτός από ηθοποιός είστε και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού. Εκτός από τις προφανείς δράσεις που είναι στην αρμοδιότητα σας έχετε σκεφτεί κάτι άλλο που θα μπορούσατε να κάνετε από τη θέση αυτή;

Σε όλες τις σκέψεις που είχα μέχρι τώρα, βρήκα πολύτιμο συμπαραστάτη τον Γιώργο Πατούλη. Αυτό που έχω τώρα προτείνει αφορά στο θέατρο του Αττικού Άλσους. Έχω προτείνει λοιπόν να γίνει ένα Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Να παρουσιαστεί αρχαίο δράμα   ή σύγχρονα κείμενα εμπνευσμένα από τους αρχαίους συγγραφείς.  Είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε το θέατρο των Βαλκανίων να σκύψει στα μηνύματα των αρχαίων συγγραφέων. 

Πρόσφατα θεσπίσατε τα βραβεία Λήκυθος. Βραβεία που δόθηκαν για γλυπτό, ποίηση, θεατρικό έργο και  σύνθεση. Σκοπεύετε να εντάξετε και άλλες κατηγορίες;  

 Τα βραβεία Λήκυθος του καλλιτεχνικού διαγωνισμού  είναι ένα μέρος μόνο. Θα υπάρξουν βραβεία παιδείας, καινοτομίας, ιατρικής μελέτης. Αυτά θα δοθούν πρώτη φορά του χρόνου αφού οριστεί μία ανάλογη επιτροπή που θα αξιολογεί τις υποψηφιότητες. Κάθε βραβείο θα έχει και μία ονομασία. Για παράδειγμα το βραβείο ιατρικής μελέτης θα μπορούσε να ονομαστεί »Βραβείο Γεώργιος Παπανικολάου». Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω την Πανεπιστημιακό κ. Αμαλία Ρόντου, που υπήρξε η εμπνεύστρια της ονομασίας Λήκυθος αλλά και η βασική μου συνεργάτις για τον σχεδιασμό τους.

Υπάρχει κάποια πρόβλεψη στο να δούμε κάπου τα έργα που βραβεύτηκαν έτσι ώστε να τα γνωρίσει όσο γίνεται περισσότερος κόσμος; Θα εκδοθεί κάποιο βιβλίο για το ποιητικό έργο; Αντίστοιχα θα γίνουν κάποιες εκθέσεις που θα παρουσιαστεί το γλυπτό; Κάποιες συναυλίες για το μουσικό έργο;

Ο αρχικός σχεδιασμός των βραβείων προβλέπει: το βραβείο, τη βεβαίωση που το συνοδεύει καθώς και ένα εντελώς συμβολικό χρηματικό έπαθλο. Αυτό που ξέρουμε γιατί ανακοινώθηκε την ημέρα της εκδήλωσης από τον Περιφερειάρχη είναι ότι ο Παύλος Κουγιουμτζής, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό γλυπτού θα φιλοτεχνήσει το άγαλμα »Ελληνισμού-Φιλελληνισμού» που θα τοποθετηθεί στο Πεδίον του Άρεως στο σημείο που ήταν να τοποθετηθεί αρχικά από τον Χαρ. Τρικούπη και δεν έγινε για οικονομικούς λόγους.

Φέτος παρακολουθήσαμε πάρα πολλές εκδηλώσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Το 2022 είναι επίσης μία πολύ σημαντική χρονιά ιστορικά.. Εσείς σαν Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού σχεδιάζετε κάποιες εκδηλώσεις με αφορμή αυτό και αν ναι, τι εκδηλώσεις να περιμένουμε;

Σαν Περιφέρεια έχουμε ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό εκδηλώσεων για το 2022 και έχω  ένα ενδιαφέρον παραπάνω λόγω καταγωγής.

Στην Αττική υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι πολιτισμού, θέατρα κ.α. που μένουν αναξιοποίητοι. Σχεδιάζετε την αξιοποίησή τους με κάποιο τρόπο όπως κάνατε πρόσφατα με το θέατρο του Αττικού Άλσους;

Ο Γιώργος Πατούλης  πρόσφατα αποφάσισε να ζωντανέψει το θέατρο στο πάρκο Τρίτση, κάνοντάς το πραγματικά ένα κόσμημα. Προχωράει εξάλλου στην ανάπλαση ολόκληρου του πάρκου. Είναι ένας άνθρωπος άοκνος και ατρόμητος κάτι που φάνηκε και στις πρόσφατες φωτιές, που αν και γιατρός δεν φοβήθηκε τις συνέπειες στην υγεία του και  ήταν τρία εικοσιτετράωρα άυπνος μέσα στις φωτιές συμπαραστεκόμενος στους συνανθρώπους μας.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι σε μία παράσταση θα παίξετε μόνο για δύο φορές γιατί ως Αντιπεριφερειάρχης δεν θέλετε να στερήσετε τη θέση από κάποια άλλη ηθοποιό. Μα κι εσείς όμως παραμένετε ηθοποιός. Θα περίμενε κανείς να υπερισχύσει το μικρόβιο της υποκριτικής.

Πράγματι έπαιξα αυτόν τον ρόλο, εννοείται αμμισθί. Θα ήταν μία αντίφαση από μέρους μου, ούσα Αντιπεριφερειάρχης να στερήσω τον μισθό από κάποια άλλη ηθοποιό. Άλλωστε η διπλή διανομή είναι κάτι σύνηθες.

Από την παράσταση »Οι Αθάνατες»

Όταν καλείστε να επιλέξετε τις παραστάσεις που θα εντάξετε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Περιφέρειας  λειτουργείτε αυστηρά ως Αντιπεριφερειάρχης ή και με το ένστικτο της ηθοποιού;

Σε καμία περίπτωση δεν λειτουργώ με το ένστικτο, ως διοικητικός. Βασίζομαι, και επιλέγω αυστηρά, στο βιογραφικό του φορέα και του επικεφαλής. Δεν μπορείς και δεν πρέπει να ρισκάρεις το όνομα της Περιφέρειας. 

Το τελευταίο διάστημα βγαίνουν στο φως διάφορες περιπτώσεις βίας τόσο στον χώρο του θεάτρου όσο και γενικότερα. Εσάς ποια είναι η θέση σας και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Θα ήθελα να μου απαντήσετε πρώτα σαν γυναίκα και έπειτα ως ηθοποιός.

Εννοείται ότι η βία είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται και σε όποια μορφή και αν εκδηλώνεται. Σαφώς και τέτοια γεγονότα υπάρχουν δυστυχώς σε όλους τους χώρους, απλά στον δικό μας χώρο υπάρχει περισσότερη διαφάνεια.

Από την αυτοψία στην Βαρυμπόμπη

Κλείνοντας, υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Να σας πω ότι συγκλονίστηκα με τις φωτιές στις Αδαμες. Στην Κηφισιά έζησα 16 χρόνια, υπήρξα άλλωστε και Δημοτική Σύμβουλος. Στη Ν.Κηφισιά βρίσκεται το σπίτι των παιδιών μου, οπότε αντιλαμβάνεστε πως ένιωσα.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Λουτριώτης

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds