Δήμος Κηφισιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

By  | 

Γκι Ντε Μοπασάν, γάλλος συγγραφέας της σχολής του νατουραλισμού.

Γεννήθηκε στο Château de Miromesnil στην περιοχή της Νορμανδίας. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από τον χωρισμό των γονιών του. Έμεινε ως τα δεκατρία του με τη μητέρα του, στην οποία ήταν αφοσιωμένος, και έτρεφε εχθρικά αισθήματα προς τον πατέρα του που προβάλλονται σε πολλά από τα έργα του.

Αποφοίτησε από το λύκειο της Χάβρης ενώ πριν ήταν σε ένα θρησκευτικό γυμνάσιο. Το 1869 άρχισε να σπουδάζει νομικά στο Παρίσι. Πολέμησε ως εθελοντής στον Γαλλο-πρωσικό πόλεμο του 1870 στην πρώτη γραμμή αλλά ο πατέρας του πέτυχε τη μετάθεσή του σε λιγότερο επικίνδυνη μονάδα. Μετά την αποφοίτησή του από τη νομική σχολή, με τη βοήθεια του πατέρα του, ο Μοπασάν διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Η μητέρα του είχε γνωριμίες με πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και ο ίδιος ο Φλωμπέρ ανέλαβε την λογοτεχνική διαπαιδαγώγησή του.

Το 1880 κυκλοφόρησε το βιβλίο Les Soirées de Médan που περιείχε έξι πολεμικές ιστορίες συγγραφέων μεταξύ των οποίων και ο Ζολά. Αμέσως έγινε περιζήτητος από εφημερίδες και περιοδικά, όπου άρχισε να δημοσιεύει άρθρα και τις ιστορίες του. Ήταν από εύπορη οικογένεια αλλά στην πορεία κέρδισε πάρα πολλά χρήματα τα οποία όμως ξόδευε κυρίως σε γυναίκες και διασκεδάσεις. Αυτό του στοίχισε την υγεία του γιατί από νεαρή ηλικία αρρώστησε από σύφιλη. Τα συμπτώματα της αρρώστιας του γίνονταν ολοένα και εντονότερα, με τεράστια επίδραση στον ψυχολογικό τομέα, με χαρακτηριστικότερο τη μανία μετακίνησης από το ένα μέρος της Γαλλίας στο άλλο. Ενδεικτικό της κατάστασης πανικού που τον διακατείχε και προφητικό ήταν το διήγημά του Le Horla.

Ο αδελφός του έπασχε και αυτός από σύφιλη και πέθανε σε άσυλο ψυχοπαθών. Στην ηλικία των 43 ετών αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και ακολούθησε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική όπου και πέθανε λίγο αργότερα.

Εργα του: Μια ζωή (1883), Ο Φιλαράκος (1885), Η καρδιά μας (1889), Δυνατός σαν τον θάνατο(1889), Δεσποινίς Φιφή(1882), Διηγήματα της μέρας και της νύχτας ( 1885 ), Ο Κύριος Γονεύς (1886), Ο πανικός (Le Horla, 1887), Η τρανταφυλλιά της κυρίας Υσσόν (1888), Η ανώφελη ομορφιά (1890), Ο Μπάρμπα-Μιλόν (1899), Ο γυρολόγος (1900), ταξιδιωτικά διηγήματα και πολλά άλλα τα οποία δεν έχουν όλα μεταφραστεί στα ελληνικά.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds