Διάφορα

Αγάθωνας: ξαφνικός θάνατος για τον ρεμπέτη του μικρασιατικού τραγουδιού.

By  | 

Το πλήρες όνομά του είναι Αγάθωνας Ιακωβίδης.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες Μικρασιάτες, γι’ αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουγε ήταν μικρασιατικές μελωδίες. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών όπως : κιθάρα, ούτι, μπαγλαμά,μπουζούκι, μάντολα, μαντολίνο. Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης και αφιερώνεται στην ρεμπέτικη μουσική. Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης ήταν λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης.

Το 1977 δημιουργεί το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης όπου γίνεται γνωστός και κάνει δύο δίσκους. Το 1981 πηγαίνει στην Αθήνα όπου
συνεργάζεται με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής όπως τους: Κώστας Παπαδόπουλος , Βασίλης Σούκας, Νίκος Φιλιππίδης και άλλους πολλούς και κάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Από το 1987 ζούσε και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη. Είχε στην κατοχή του ένα τεράστιο αρχείο τραγουδιών που διατηρούσε αποκλειστικά για το ρεμπέτικο τραγούδι και χρησιμοποιούσε σε δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές.

Το 2013 εκπροσώπησε την χώρα μας στην Εurovision στην Σουηδία μαζί με το συγκρότημα Koza Mostra με το τραγούδι «Alcohol is free», το οποίο κατέκτησε την 6η θέση στον τελικό.

Δυστυχώς, σήμερα βρέθηκε νεκρός σπίτι του και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς. Ήταν παντρεμένος με την Εριφύλη Χοντολίδου, με την οποία είχε ένα γιο.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds