Άρθρα

‘Ασ’τον να κάνει τον άντρα!

By  | 

Μωρέ είσαι καθόλου καλά που αντιμιλάς στο αδελφό σου; Εκείνος είναι αγοράκι! Βράζει το αίμα του!  Θες να γίνουμε βούκινο; Ασ’ τον λιγάκι να κάνει τον άντρα, δεν χάθηκε ο κόσμος!

– Τώρα που θα πας στο σχολείο, θα δέσεις τα χεράκια μπροστά, πάνω στο θρανίο και θα κοιτάς στα μάτια τον δάσκαλο! Και τσιμουδιά μέσα στην τάξη! Ραμμένο το στόμα!

– Πας καλά να «γλωσσεύεις» στον πατέρα σου; Θέλεις να τον εξωθήσεις στα άκρα και να κάνει κανένα κακό χωρίς να φταίει; Και που έχεις δίκιο, τι πάει να πει; Το δίκιο σου θα πας να βρεις ή να κοιτάξεις μην θυμώσεις τον πατέρα σου και του φύγει το χέρι και φας καμιά σφαλιάρα; Εσύ θα μαζεύεις τα δόντια σου μετά καημένη μου!

– Μην φωνάζεις! Επιμένεις ε; Ε, φώναζε λοιπόν στη μάνα σου, να πάρει ο κόσμος χαμπάρι τι αγρίμι είσαι! Κι αν σε πλησιάσει άνθρωπος, εμένα να με φτύσεις! Στο ράφι θα μείνεις, κακομοίρα μου!

– Εσύ δεν θα είσαι αγενής!  Έμενα κουδούνια δεν θα μου κρεμάσουν! Δεν με νοιάζουν οι κόρες των άλλων, η δική μου η κόρη οφείλει να είναι τέλεια!

– Είσαι καλά; Αντιμίλησες στον καθηγητή σου; Σαν καμιά αλήτισσα; Κι επειδή ήταν αδικία; Εσύ θα βγάλεις το φίδι από την τρύπα; Δεν αντιμιλάμε παιδί μου στους μεγαλύτερους! Σεβασμό δεν σου μάθαμε;

– Μαζέψου γιατί θα τα πω όλα στον πατέρα σου! Και βγάλε το κοκκινάδι, σαν του «δρόμου» είσαι! Κι όμορφα, μην μας πιάσει στο στόμα της η γειτονιά! Οι κοπέλες πρέπει και να είναι και να φαίνονται καλές!

– Βγάλε το κολλητό και βάλε ένα πιο φαρδύ. Ψάχνεσαι μου φαίνεται να σε στριμώξει κανείς και να έχουμε τραβήγματα! Και δεν θα φταίει κι ο άνθρωπος! Θα σκεφτεί αυτή τα θέλει.

– Να μην πήγαινες σε αυτά τα πάρτι. Εκεί τα αγόρια πίνουνε και κάνουνε χοντράδες! Τι θες, παιδί μου; Μπελάδες; Καταγγελίες κι ρεζιλίκια; Ποιος θα σε πιστέψει; Στις εφημερίδες κρεμασμένους μας θέλεις οικογενειακώς;

– Πάει τρελάθηκε ο κυρ Ανέστης! Πω, πω, σοβαρός άνθρωπος και να ξεμωραθεί να κυνηγάει κοριτσάκια. Μην κλαις! Με νευριάζεις! Έχει κι οικογένεια κι εγγόνια! Θα του χαλάσουμε το σπίτι!  Να το μάθει ο πατέρας σου ότι σε χαϊδολόγησε να γίνει κάνα κακό! Μην βγάλεις κιχ! Θες να γίνει κακό; Και να φταις εσύ;

– Δηλαδή πόσο χέρι απλώνει ο αφεντικός; Σου το είπα εγώ πριν φύγεις για το γραφείο, μην βάζεις φούστα, παντελονάκι μακρύ! Ανάβουν οι άντρες και δεν μαζεύονται! Άιντε, ξαγκίστρωνε τώρα… Λοιπόν, κάτσε όμορφα κι άσε τους θυμούς, γιατί ώρα είναι να μένεις χωρίς δουλειά. Κάνε πως δεν κατάλαβες! Γιατί μην νομίζεις, σε εσένα θα ρίξουν το ανάθεμα ότι τον προκάλεσες!

– Καλά τα λέει ο άντρας σου. Δεν έχεις ανάγκη να δουλέψεις εσύ, η γυναίκα κάθεται και φροντίζει το σπίτι της. Όχι, μάθαμε, το βρακί στον ώμο και έξω. Αμ, δεν κρατιούνται έτσι οι οικογένειες καημένη μου!

– Ε ωραία, στρώσε εσύ το κρεβάτι του μικρού. Στο τέλος – τέλος αγόρι είναι! Θα τα κάνει η γυναίκα του, δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει!

– Τι πάει να πει δεν είναι δίκαιο το κορίτσι να κάνει δουλειές κι ο μικρός όχι; Κορίτσι είναι! Να μην μάθει; Να βρωμάει το σπίτι της αύριο, μεθαύριο;

– Τα μεγαλώνεις με τους ίδιους κανόνες; Α, μπράβο σου κόρη μου. Ε πάρε του και κουκλίτσες να παίζει! Ε, εσείς τους χαλάσατε τους άντρες και τους κάνατε ντιντίδες!  Εγώ τον είχα τον πατέρα σου άρχοντα! Στο στόμα τον τάιζα!

– Καλέ το έχασες τελείως; Θες τον άντρα σου με ποδίτσα να πλένει τα πιάτα; Σου γύρισε ο νους μου φαίνεται; Και πως είσαι κουρασμένη τι έγινε; Νοικοκυρόπουλα χαρωπή θα τον κάνεις, ολόκληρο λεβέντη;

– Θα τον βγάλεις ασιδέρωτο; Να τον κοροϊδεύουν; Εμ, τότε γιατί παντρεύτηκε; Εσένα τι σε πήρε;

– Όπως τα περάσαμε όλες, θα τα περάσεις κι εσύ! Μην βγάζεις γλώσσα! Δεν θα τον αλλάξεις εσύ τον κόσμο! Ο Θεός έκανε την Εύα από το πλευρό του Αδάμ! Ένα βηματάκι πίσω από τον άντρα σου πρέπει να είσαι πάντα! Αλλιώς θα τον κάνεις λουλού!

–  Δίκιο έχεις, παιδί μου αλλά τους άντρες δεν τους κοντράρουμε! Γιατί ο άντρας έχει εγωισμό και φουντώνει και μπορεί να σου δώσει μια σπρωξιά και να σπάσεις την κεφαλή σου! Και τι θα κερδίσεις τότε; Γι’ αυτό σιωπή! Κάνε υπομονή!

– Επειδή ξενοπηδάει θα χαλάσεις το σπιτικό σου, μαρή; Το έχασες το μυαλό σου; Άκου, για να ξέρεις: η γυναίκα κρατάει το σπίτι! Θες να είσαι η χωρισμένη; Να κάνεις τα παιδιά σου μπαλάκι κάθε Σάββατο; Εμπρός, αφού δεν είσαι άξια να κρατήσεις το γάμο σου, κάν’ το!

– Σηκώνει χέρι; Αχ, πολύ ή καμιά σφαλιάρα μόνο; Γιατί άμα είναι για κανένα χαστούκι, ε, καλό δεν είναι αλλά αντέχεται… Θα γεράσει και θα ηρεμήσει. Έτσι κι ο πατέρας σου, στην αρχή ήταν θεριό ανήμερο, έτρωγα της χρονιάς μου, αλλά όταν αρρώστησε ηρέμησε. Κατάλαβε την αξία μου!

– Χτύπησε και το παιδί; Αχ, ο αξεχρόνιαστος θα μας το μισεριάσει το παιδάκι μας.. Καλά, πάψε, η ώρα η κακιά ήταν! Εσύ φταις που δεν το προλαβαίνεις το κακό! Αφού, θέλει το φαΐ ζεστό και το τραπέζι στρωμένο, γιατί δεν ακούς;

– Στους μεγαλύτερους δεν αντιμιλάμε παιδί μου! Αφού ο πεθερός σου κρίνει έτσι, να πας με τα νερά του! Άλλα μυαλά, προπολεμικά! Εσύ θα τα διορθώσεις; Κάνε την καρδιά σου πέτρα και μην μιλάς! Μην σου σύρει και καμία κατάρα και ξέρεις ε; Οι κατάρες των μεγάλων ανθρώπων πιάνουν!

***

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, καταγράφονται αυξημένα σε ποσοστό 34,45% στη χώρα μας την περίοδο 2014-2018.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων που έχουν προκύψει από έρευνες, ποσοστό 70% – 75% των θυμάτων σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες, 45% φαίνεται να είναι άνεργες.

Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η σχέση θύματος – θύτη είναι κυρίως συζυγική (νυν ή πρώην) κατά 56%, καθώς και συντροφική (νυν ή πρώην) σε ποσοστό 13%, ενώ το 12% εκ του συνόλου των γυναικών θυμάτων κατήγγειλαν ότι ο θύτης είναι μέλος της οικογένειας (π.χ αδερφός, πατέρας ή και άλλος συγγενής).

Η βία μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως είναι η ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση.

Το 77% ανέφερε ότι είναι Ελληνίδες, το 14% φαίνεται να είναι γυναίκες μετανάστριες οι οποίες ζουν στην Ελλάδα, το 3% είναι γυναίκες με χώρα καταγωγής τους εντός της ΕΕ, ενώ το 7% εκ του συνόλου δεν αποκάλυψε τα στοιχεία που αφορούν την υπηκοότητά τους.

Ασπασία Κουρέπη

Ασπασία Κουρέπη

Γεννήθηκα στον Πειραιά, σπούδασα στο λιμάνι (λίγο πιο κέντρο στην ελληνογαλλική σχολή ) δηλαδή είμαι και λίγο του σαλονιού και λίγο του λιμανιού. Για το θαύμα της γέννησής μου έσμιξε ο Παρνασσός με το Βόρειο Αιγαίο. Ο έρωτας με έκανε να ξενιτευτώ στην Νάνδη της Γαλλίας, πριν από τρία χρόνια. Το ταλέντο μου είναι να θυμάμαι καλά τα λόγια από τα τραγούδια που αγαπώ και ατάκες από τις ελληνικές ταινίες. Θέλω να νομίζω ότι αυτά που λέω ή γράφω κάνουν τους ανθρώπους να χαμογελούν. Όταν είμαι σοβαρή δεν μου αρέσω! Ο θησαυρός μου είναι οι άνθρωποι μου και οι φίλοι μου. Έχω μεγάλη χαρά που είμαι εδώ!

πηγή:thebluez.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds