ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έλενα Βότση: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που κρύβεται πίσω από το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων

By  | 

Πριν από λίγες μέρες η Οργανωτική Επιτροπή του Τokyo 2020 παρουσίασε σε ειδική τελετή τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και η Έλενα Βότση αποτελεί μέρος της ιστορίας με τη δημιουργία του χρυσού μεταλλίου που απεικονίζει τη θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα.

Ένα τεράστιο αντίγραφο του χρυσού μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο εκτίθεται στην “Ολυμπιακή Αγορά”, που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Nihonbashi του Τόκιο, εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα. Το μετάλλιο στην κύρια όψη του απεικονίζει τη θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα και είναι δημιούργημα της Ελληνίδας σχεδιάστριας Έλενας Βότση. Σχεδιαστής των μεταλλίων είναι ο Junichi Kawanishi από την Osaka, διευθυντής της Japan Sign Design Association και της Οsaka Design Society.

Όπως έχει αποφασίσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, τον σχεδιασμό των μεταλλίων αναλαμβάνει η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα η οποία πρέπει να τηρεί κάποια χαρακτηριστικά. Το διεθνή διαγωνισμό είχε προκηρύξει το 2003 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για να αντικαταστήσει το σχέδιο του Ιταλού καλλιτέχνη Giuseppe Cassioli, καθώς ήθελαν τα μετάλλια να αντανακλούν την ελληνική καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ποια είναι η Ελληνίδα σχεδιάστρια του χρυσού μεταλλίου;

Η Έλενα Βότση με συνέντευξη της στο greecejapan.com αναφέρθηκε για την πρόκληση της ζωής της η οποία, μάλιστα, ήρθε όταν έμαθε πως ήταν έγκυος στον γιο της Νικόλα.

“Όλα ξεκίνησαν όταν το 2003, δέχτηκα πρόκληση να συμμετέχω στο διεθνή διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό των Ολυμπιακών μεταλλίων. Μια πρόταση που μου προκάλεσε δέος, άγχος αλλά και τιμή στην ιδέα και μόνο να συμμετέχω σε κάτι τόσο μεγάλο…Νιώθω μεγάλη συγκίνηση να βλέπω το σχέδιο μου να κοσμεί την πρώτη πλευρά των Ολυμπιακών Μεταλλίων και μεγάλη περηφάνια για τον κάθε σπουδαίο αθλητή που ανεβαίνει στο βάθρο κρατώντας ένα δικό μου δημιούργημα. Και είναι μεγάλη η στιγμή τώρα, που το ελληνικό στοιχείο “παντρεύεται” με τον ανεξάντλητο και θαυμαστό ιαπωνικό πολιτισμό, δημιουργώντας στο Τόκιο για το 2020 μια ακόμα παγκόσμια γέφυρα που στόχο έχει να περάσει το μήνυμα της φιλίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα που περισσότερο από ποτέ, αυτός ο κόσμος έχει απόλυτη ανάγκη σήμερα”, ήταν οι δηλώσεις της Έλενας Βότση.

Τα μετάλλια κατασκευάστηκαν από την ανακύκλωση 6,2 εκατ. παλιών κινητών που δώρισε το ιαπωνικό κοινό στο πλαίσιο εκστρατείας που πραγματοποίησε η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων.

Πηγή: ipop.gr

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds