Δήμος Κηφισιάς

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΟΥΜΙΔΗ

By  | 

Οι Έλληνες πριν χρόνια όταν έλεγαν καφέ, εννοούσαν μόνο ελληνικό καφέ, ψημένο σε χαμηλή φωτιά, με μπόλικο καϊμάκι και φουσκάλες σε χαμηλό φλιτζάνι. Σαν παιδί έχω έντονες εικόνες από την γιαγιά μου που με έστελνε στο καφεκοπτείο ή τον φούρνο της γειτονιάς να αγοράσω φρέσκο αλεσμένο καφέ. Έτρεχα με χαρά γιατί μου άρεσε να κολλάω την μύτη μου στο χάρτινο σακουλάκι και να ρουφάω την ζεστή οσμή του. Όταν ψηνόταν ήταν ιεροτελεστία ολόκληρη. Πόσες συζητήσεις έγιναν ή γίνονται πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ!!! Όταν έλεγαν καφέ, ένας ήταν ο καφές και φυσικά ο Λουμίδης!!! Γιατί ο Λουμίδης ήταν και είναι συνώνυμος του καφέ. Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος από 40 και πάνω που να ξεκίνησε να πίνει άλλον καφέ! Το πρώτο κουλουράκι, βουτηγμένο στον ζεστό καφέ, τα μπισκότα, ακόμη και η φρυγανιά είχε καλύτερη γεύση! Ο καφές ήταν Λουμίδης γιατί αλλιώς δεν ήταν καφές! Ακόμη και τώρα όταν ακούς την λέξη «ελληνικός καφές» σκέφτεσαι «Λουμίδης» κάνοντας εικόνα μπροστά σου την συσκευασία με τον παπαγάλο πάνω στο σακουλάκι του καφέ.

Ένα όνομα, μια ιστορία! Ας πάρουμε λοιπόν την ιστορία από την αρχή.

Πειραιάς  1919, τρία αδέλφια από την Κάρυστο ανοίγουν ένα παντοπωλείο όπου αλέθουν και καβουρδίζουν τον καφέ. Από την επόμενη χρονιά παραδίδουν παραγγελίες σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά και έχουν αρχίσει να αποκτούν όνομα.  Το 1923 ανοίγουν το πρώτο τους καφεκοπτείο και καθιερώνουν τον παπαγάλο ως το σήμα κατατεθέν που λίγα χρόνια αργότερα έρχεται και το «Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες». Τα καφεκοπτεία επεκτείνονται στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη όπου κάνει την εμφάνισή του ένα νέο κατάστημα.  Το καφέ που έμεινε στην ιστορία όμως είναι της Αθήνας, στο κατάστημα της Σταδίου, ως το «Πατάρι του Λουμίδη». Εκεί πάνω, πίνοντας ελληνικό καφέ προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, τεχνών και της δημοσιογραφίας συναντιόντουσαν για κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων. Έτσι λοιπόν ο  Γκάτσος πάνω από ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ Λουμίδη συνθέτει, σε μια νύχτα μέσα την «Αμοργό» του, καθώς και άλλοι πολλοί μουσικοί, συνθέτες εκεί πήραν έμπνευση και δημιούργησαν αριστουργήματα!

Τα αδέλφια Λουμίδη όμως δεν σταματούν εδώ. Το 1973 ξεκινάει το εργοστάσιο στα Οινόφυτα με παραγωγή συσκευασμένου καφέ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η εταιρία  εξαγοράζεται λίγο αργότερα από την εταιρεία Νestlé. Οι δρόμοι των αδελφών χωρίζουν κατά κάποιο τρόπο. Ο Αριστείδης, γιος του Αντώνη αποφασίζει να ανοίξει την δική του επιχείρηση. Το 1983 λοιπόν, ανοίγει στην Κηφισιά, στην οδό Κασσαβέτη, ένα καφεκοπτείο πραγματικό στολίδι. Λίγο πριν συμπληρώσει το κατάστημα ένα χρόνο λειτουργίας η μοίρα παίζει άσχημο παιχνίδι. O Αριστείδης φεύγει αναπάντεχα από την ζωή και αφήνει πίσω του την σύζυγό του με τα δύο παιδιά τους, ένα κορίτσι 18 ετών και ένα αγόρι, 16 ετών. Η μητέρα αναλαμβάνει την επιχείρηση και με την βοήθεια των παιδιών συνεχίζει. Το αγόρι της οικογένειας εργάζεται ως φοιτητής, σπουδάζει κι όταν επιστρέφει από το εξωτερικό αφού έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό, του παίρνει τα ηνία

Ο Αντώνης λοιπόν, εξελίσσει το κατάστημα, το οποίο ξεχωρίζει γρήγορα. Δεν είναι μόνο το όνομα που φέρει, είναι τα βιώματα, οι σπουδές και η σκληρή δουλειά του που τον ανταμείβουν. Γίνεται κατάστημα αιχμής, αγαπημένο και πάντα πρωτοπόρο. Δεν υπάρχει μόνο ο γνωστός καφές αλλά μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, είδη υγιεινής διατροφής, διάφορες ποικιλίες καφέ, χαρμάνια για γαλλικό αλλά και για όσους προτιμούν τις πιο μοντέρνες γεύσεις και τάσεις όπως διάφορες ποικιλίες καφέ, Freddo, Cappuccino, Freddo Espresso, Juices, είδη τσαγιού, γλυκίσματα, λουκούμια, σοκολατάκια χωρίς ζάχαρη (και χωρίς ενοχές) και ό,τι άλλο βάλει ο νου σας. Ο Αντώνης με την όμορφη σύζυγό του Αγγελική, και το προσωπικό του, που για εκείνον είναι «οικογένεια του», βρίσκεται καθημερινά στο κατάστημα Λουμίδη, όπου από την μία, συνεχίζοντας την παράδοση, διατηρεί πάντα την ποιότητα του καφέ, από την άλλη έχει καταφέρει να διευρύνει την πελατεία του και να κερδίσει ένα πιο νεανικό κοινό. Όσο για τις τιμές, είναι προσαρμοσμένες σε όλα τα βαλάντια.  Δεν σταματάει να κάνει σχέδια και καταφέρνει με επιτυχία να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων που αφορούν στον καφέ αλλά και στην υγιεινή διατροφή. Στέκεται στην πόρτα εισόδου του καταστήματος του, στην οδό Κηφισίας, απέναντι ακριβώς από το άλσος και μου λέει με καμάρι: «Ζούμε στην πιο όμορφη πόλη, έχουμε την πιο όμορφη αγορά! Θέλω αυτή η πόλη που έχει πάντα μια αίγλη, να αποκτήσει ξανά την δυναμική της!» Κοιτάζει το σιντριβάνι καθώς και το άλσος που ετοιμάζεται να υποδεχτεί την ανθοκομική έκθεση. «Την αγαπάω αυτή την πόλη! Εχω την πιο όμορφη θέα!» λέει με ειλικρίνεια. Και έχει δίκιο, πραγματικά!

Ο Αντώνης  είναι επιχειρηματίας, οικογενειάρχης, πατέρας δύο παιδιών με μεγάλο πάθος για την θάλασσα. Την λατρεύει. Είχε κατακτήσει την δεύτερη θέση σε πανελλήνιους αγώνες ελεύθερης κατάδυσης μου εξομολογείται και ασχολείται με τον θαλάσσιο τουρισμό αλλά παραμένει πάντα άξιος συνεχιστής της ιστορίας Λουμίδη. Τον πρώτο μου καφέ μετά την καραντίνα, τον ήπια εκεί, μαζί με τον Αντώνη και την Αγγελική. Φεύγοντας πήρα φυσικά τον διάσημο και διαχρονικό καφέ του, ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι, αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, καθώς και πολλά άλλα καλούδια!  Ήθελα να τα πάρω όλα αλλά …συγκρατήθηκα, μέχρι την επόμενη φορά. Και για όσους αποφεύγουν τις μετακινήσεις το κατάστημα έχει και e-shop όπου μπορείτε να παραγγείλετε ό,τι θέλετε. Βλέπετε ότι η παράδοση συνεχίζεται αλλά το προοδευτικό επιχειρηματικό πνεύμα του Αντώνη δεν σταματάει ποτέ! Ο Αντώνης μας περιμένει όλους. Για κάποιους που δεν γνωρίζουν που βρίσκεται το κατάστημα θα πω ότι από το άλσος σε καθοδηγεί η μυρωδιά του καφέ! Και είναι αυτή η γνήσια πολύτιμη μυρωδιά του που επιβεβαιώνει ότι «έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες» είναι διαχρονική πραγματικότητα!!!

Το κατάστημα Λουμίδη βρίσκεται στην Λεωφ. Κηφισίας 236, Πλατεία Κηφισιάς. Επισκεφθείτε και το e-shop:https://www.antonisloumidis.gr/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds