ΘΕΑΤΡΟ

«Η Ωδή του Παπά», του Ζαχαρία Ρόχα / Παραστάσεις από 15 Ιουλίου

By  | 

«Η Ωδή του Παπά»

του Ζαχαρία Ρόχα

Με αφορμή τα 200 χρόνια της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, ο Ζαχαρίας Ρόχας γράφει και σκηνοθετεί την «Ωδή του Παπά», ένα έργο που βασίζεται στην παράδοση που θέλει τον τρομερό Ιμπραήμ, μετά τη μάχη στο Μανιάκι, να φιλά τον νεκρό Παπαφλέσσα, αναγνωρίζοντας την θυσία του… Και με την πράξη του αυτή να τοποθετεί τον ήρωα στο Πάνθεον των αγωνιστών του ’21…

Λίγα λόγια για το έργο:

Οξύθυμος , βίαιος, γυναικάς, μέθυσος , φαφλατάς, εγωκεντρικός, μέγας ιντριγκαδόρος, φιλόδοξος, εκδικητικός, είναι μόνον μερικά από τα επίθετα που συνόδευαν τον Παπαφλέσσα στον καιρό του σύμφωνα με τις καταθέσεις συναγωνιστών του.

 Ο Παπαφλέσσας, το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο του Αγώνα, κατάφερε να ανατρέψει όλη την άθλια εικόνα του, υπερασπιζόμενος το Μανιάκι μέχρις εσχάτων.

 Μια σιδερένια κατασκευή εγκλωβίζει στα σπλάχνα της τον νεκρό αποκεφαλισμένο Παπαφλέσσα , λες και η βελανιδιά τον έχει αγκαλιάσει, σπαράζοντας κι αυτή για τον χαμό του. Απέναντί του κουρνιασμένος σ’ ένα αρχαίο σπάραγμα ( πολύ πιθανόν, μια και βρισκόμαστε στον ευρύτερο χώρο των ανακτόρων της Πύλου) σαν ένα σαρκοφάγο παραδείσιο πτηνό , ο Ιμπραήμ.

Μια εξέχουσα προσωπικότητα. Στρατηγός Αιγύπτιος , με μισθοφόρους στρατηγούς του Ναπολέοντα στο επιτελείο του, πολύγλωσσος , εύστροφος, με  βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν (υπέφερε από επιληψίες), μέγας διώκτης των Ελλήνων ο Ιμπραήμ, παρ’ ολίγο να καταφέρει να καταπνίξει την επανάσταση στο Μοριά.

 Ανάμεσα στον νεκρό ηττημένο και τον νικητή  Ιμπραήμ βρίσκεται το κομμένο κεφάλι του Παπαφλέσσα. Ένα γλυπτό ξεθαμμένο, θαρρείς,   από την Ελληνική γη.

Ο ηττημένος Παπαφλέσσας νικάει στο τέλος με την σιωπή του τον φλύαρο Ιμπραήμ…

      Το έργο έχει γραφτεί ειδικά για τις γιορτές των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

      Της παράστασης προηγείται η διάλεξη της Θεολόγου- Ηθοποιού Μαρίας Γούλα με θέμα «Η συμβολή του κλήρου στον Αγώνα του ‘21»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής

Συντελεστές


Συγγραφή – Σκηνοθεσία

Ζαχαρίας Ρόχας

Σκηνικά – Κοστούμια
KREUZ


Ηχοληψία – Φωτισμοί

ΡΟΥΜΙΔΗΣ ΜΙΧ.

Χορογραφίες

Σόλων

 Φωτογραφίες

Τζένη Γαβρά

Σχεδιασμός Αφίσας – Επεξεργασία

Κατερίνα Ζαχαριουδάκη

Εκτέλεση Σκηνικού

Στέλιος Μανέτας

Εκτέλεση Κοστουμιών

Μαρία Σταύρου

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΩΤΟΣ: ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΡΟΧΑΣ: ΙΜΠΡΑΗΜ

ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΛΑ : ΜΑΡΙΩ

Μουσική Επιμέλεια

ADAGIO  / ALBINIONI

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ (ώ γλυκύ μου Έαρ)

ΔΗΜΟΤΙΚΑ («Ένα παλικάρι», «των Κολοκοτρωναίων»)

Info

Διάρκεια παράστασης

75’  (χωρίς διάλειμμα)

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

15 Ιουλίου: Χαϊδάρι

24 Ιουλίου : Βούλα

26 Ιουλίου :  Ασπρόπυργος

4 Σεπτεμβρίου :  Άλιμος

22 Σεπτεμβρίου :  Ηλιούπολη

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds