ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Επιτυχημένη και εν μέσω θετικών εξελίξεων η Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας – Συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Διονύσου κατά των Λατομείων

By  | 

Με όλα τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας και πρωτόκολλα στο πλαίσιο της αποφυγής διάδοσης του Covid-19 (αποστάσεις ασφαλείας, μάσκες κλπ) και με πλήθος κόσμου που διασκέδασε με την ψυχή του, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 7 Ιουλίου η Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας – Συναυλία με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου Διονύσου, που διοργάνωσε ο Δήμος Διονύσου και η Διαπαραταξιακή Επιτροπή κατά της εγκατάστασης Λατομείων στη θέση «Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας» αλλά και στο Πεντελικό όρος γενικότερα. H εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συμπαράσταση των Δήμων Πεντέλης και Κηφισιάς καθώς και του ΣΠΑΠ.

Πριν από τη συναυλία, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και αγωνιστικής διάθεσης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και χαιρετισμοί από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και πολιτικών  κομμάτων. Εκτός από το Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη και τον Πρόεδρο της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και Αντιδήμαρχο Γιάννη Φωτάκη, ανέβηκαν στο βήμα η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, ο Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ Κώστας Πανταζής, ο Βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος,  εκπρόσωπος της «Δύναμης Ζωής» και πρώην Δήμαρχος Αγίου Στεφάνου Στέλιος Κοροβέσης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κηφισιάς Γιώργος Σκορδίλης  ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος προσήλθε αργότερα, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων και Μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Αλέξανδρος Μαυραγάνης.

Όλοι οι ομιλητές κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα ενότητας και αγωνιστικότητας μέχρι την τελική νίκη κατά των Λατομείων.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης καθώς και άλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στη θετική ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει νωρίτερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, απορρίπτοντας τελικά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα Λατομεία στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου λόγω κατάτμησης. Ο κ.Καλαφατέλης έκανε λόγο για μια «πρώτη νίκη» και υπογράμμισε τη βούληση του Περιφερειάρχη κ.Γιώργου Πατούλη να  αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία κατάργησης των λατομικών ζωνών αλλά και να στηρίξει τις προσπάθειες για τροποποίηση του Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού Όρους.

Επίσης τόσο ο κ.Καλαφατέλης όσο και ο κ.Φωτάκης αναφέρθηκαν και σε μία δεύτερη θετική εξέλιξη, που σχετίζεται με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η εν λόγω υπηρεσία με πρόσφατο έγγραφό της, θεωρεί ότι τυχόν επαναλειτουργία του αιτούμενου ανενεργού λατομείου βλάπτει τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, υποβαθμίζει το περιβάλλον και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη σχεδιαζόμενη από την Πολιτεία ανάδειξη της Πεντέλης.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός και νυν Βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Γιάννης Σμέρος, οι Επικεφαλής και εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων που συμμετέχουν στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή καθώς και τα Μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Διονύσου, Πρόεδροι και Μέλη Νομικών Προσώπων, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων κ.α.

Ο Δήμος Διονύσου απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σπουδαίο τραγουδιστή και καλλιτέχνη Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συμμετείχε αφιλοκερδώς στη συναυλία αλλά και προς όλους όσοι βοήθησαν σ’αυτή τη διοργάνωση, όπως τη σκηνοθέτιδα Αφροδίτη Σφαιροπούλου και την Τοπική Σύμβουλο Διονύσου Καλλιόπη (Πόπη) Οικονομάκου, οι οποίες συντόνισαν και παρουσίασαν την εκδήλωση, και βέβαια τις υπηρεσίες του Δήμου και όλους τους εθελοντές και τα μέλη Συλλόγων και Φορέων που συνέδραμαν σε φύλαξη, περιφρούρηση και οτιδήποτε χρειάστηκε (Ναυτοπρόσκοποι Διονύσου, Ερυθρός Σταυρός, ΣΠΑΠ, Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διονύσου, Ροταριανός Όμιλος Διονύσου, Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, Τοπικοί Σύμβουλοι και Εθελοντές Δημοτικών Παρατάξεων, Πολιτική Προστασία Δήμου Διονύσου, Εθελοντικά Κλιμάκια Πολιτικής Προστασίας, Δημοτική Αστυνομία,  κ.α.)

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

«Αγαπητοί Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Αττικής, των κομμάτων και φορέων,

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι,

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ που είστε απόψε κοντά μας. Η σημερινή σας δυναμική παρουσία μας δίνει κουράγιο και δύναμη στον αγώνα που κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον, όχι μόνο για εμάς αλλά κυρίως για τις νέες γενιές που ακολουθούν.

Από τα μέσα Μαΐου, ο Δήμος μας έχει ξεκινήσει ένα δύσκολο και επίπονο αγώνα κατά των Λατομείων, τα οποία κάποιοι εν κρυπτώ και αιφνιδιαστικά επιχειρούν να εγκαταστήσουν στην περιοχή μας.

Ο χώρος εγκατάστασης αυτών των Λατομείων βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το σημείο που βρισκόμαστε, στη θέση «Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας». Είναι ένας χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που όχι μόνο βρίσκεται  σε δασική και αναδασωτέα περιοχή, αλλά και σε ένα χώρο με σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Διονύσου, το Σπήλαιο του Διονύσου και  τον Προϊστορικό Οικισμό.

Τα συγκεκριμένα λατομεία απλώνονται σε μια συνολική έκταση 913 στρεμμάτων και σε τέσσερις συνεχόμενους χώρους, κάτι που συνιστά ξεκάθαρη κατάτμηση. Με την εν λόγω μεθόδευση οι επιχειρηματίες της εκμετάλλευσης προσπάθησαν, για ευνόητους λόγους, να αποφύγουν τις αυξημένες διαδικασίες αδειοδότησης και τις προβλεπόμενες εγκρίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η πραγματική κύρια δραστηριότητα των λατομείων είναι η εξόρυξη αδρανών υλικών, κάτι που σημαίνει σημαντικές επιβαρύνσεις σε σκόνη και θόρυβο, κυκλοφοριακά προβλήματα, υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων, οπτική ρύπανση και άλλες δυσμενείς συνέπειες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα Λατομεία συνιστούν ένα Οικολογικό Έγκλημα σε βάρος όχι μόνο του Δήμου Διονύσου και των γειτονικών Δήμων αλλά και των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής γενικότερα.

 Ως Δήμος αντιδράσαμε άμεσα, με πάρα πολλούς τρόπους. Συγκροτήσαμε Διαπαραταξιακή Επιτροπή, συντάξαμε ομόφωνα ψηφίσματα μαζί με τους Δήμους Πεντέλης, Κηφισιάς και τον ΣΠΑΠ, διοργανώσαμε ηλεκτρονική ψηφοφορία κατά των Λατομείων στην ιστοσελίδα του Δήμου, παραχωρήσαμε Κοινή Συνέντευξη Τύπου, ενημερώσαμε την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά κόμματα και τους Βουλευτές ενώ δρομολογήσαμε και τις νομικές μας ενέργειες για κάθε ενδεχόμενο.

Σήμερα, πριν δύο ώρες περίπου, είχαμε την πρώτη θετική εξέλιξη, την πρώτη μικρή αλλά σημαντική νίκη  μας στον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει!

Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής –όπως βέβαια και τους δεκάδες Βουλευτές που υπέβαλλαν ερωτήσεις στη Βουλή- οι οποίες ενέκριναν ομόφωνα την αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής κατά των λατομείων, αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αποδεχόμενη ότι συνιστά κατάτμηση.

Επίσης, οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και το φίλο Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος μετά από παρέμβασή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεσμεύθηκε ότι θα  αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία κατάργησης των λατομικών ζωνών, ενώ ήταν θετικός και στο ενδεχόμενο τροποποίησης του Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού Όρους. Επίσης ο κ.Πατούλης, με τον οποίο επικοινώνησα πριν ανέβω στο βήμα, μου ζήτησε να σας μεταφέρω τη σταθερή βούλησή του για μία «Πράσινη Αττική». 

Υπάρχει όμως σήμερα και μια δεύτερη θετική εξέλιξη. Οι απόψεις της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η συγκεκριμένη υπηρεσία με χθεσινό της έγγραφο, που λάβαμε σήμερα, θεωρεί ότι τυχόν επαναλειτουργία του αιτούμενου ανενεργού λατομείου βλάπτει τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, υποβαθμίζει το περιβάλλον και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη σχεδιαζόμενη από την Πολιτεία ανάδειξη της Πεντέλης.

Φίλες και Φίλοι,

Εγώ πιστεύω ότι όποιος αγωνίζεται για δίκαια αιτήματα, στο τέλος κερδίζει.

Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας.

Να είστε βέβαιοι ότι θα παλέψουμε με κάθε τρόπο και μέσο, για να παραμείνει το Πεντελικό πνεύμονας πρασίνου για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Θα αγωνιστούμε μαζί με τους όμορους Δήμους και τον ΣΠΑΠ για να μετατραπεί σε ένα υπερτοπικό πόλο αθλητισμού και αναψυχής, πόλο αναφοράς για χιλιάδες πολίτες.

Σήμερα λέμε ΟΧΙ στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση και την οπτική ρύπανση.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αυτό τον αγώνα, θα τον κερδίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ,  Αυτοδιοίκηση και πολίτες.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Δήμος Διονύσου ευχαριστεί θερμά για τις φωτογραφίες τη Φωτογράφο κ.Βάσια Σκυλακάκη (VASIABOX – VASIABOX@GMAIL.COMWWW.VASIABOX.SITE)

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds