Πρόσωπα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΤΙΚΟΣ

By  | 

Γράφει: η Χριστίνα-Άννα Φωτιάδη

Ο Βασίλης Αρτίκος γεννήθηκε το 1958 στη Γαβαλού Μεσολογγίου. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και εργάσθηκε ως οικονομολόγος και εκτ. καθηγητής στα ΤΕΙ Μεσολογγίου επί σειρά ετών.

 Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία ως ερασιτέχνης φωτογράφος.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ,2008

Τελικά τον κέρδισε η φωτογραφία με την οποία πλέον ασχολείται αποκλειστικά και επαγγελματικά.

Έχει κάνει πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. και έχει εκδώσει 5 φωτογραφικά λευκώματα.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ,2006

Ζει μεταξύ Μεσολογγίου και Αθήνας όπου διοργανώνει εργαστήρια φωτογραφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Αιθιοπία, Ινδία,..).

Ίδρυσε το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου.

Morocco 2011

Ο ίδιος ο Βασίλης Αρτίκος λέει: » Γεννήθηκα το 1958 σ ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας .Το σπίτι που μεγάλωσα μπορεί να ήταν μικρό και φτωχικό αλλά περίσσευαν η αγάπη και τα βιβλία μιας και ο πατέρας μου ήταν βιβλιοφάγος όπως περιπαικτικά τον φώναζαν οι φίλοι του Ι.Μ Παναγιωτόπουλος και η Βάσω Κατράκη (πατριώτες, όλοι τους από το Αιτωλικό).

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ,2007

Ξεφύλλιζα καθημερινά την εγκυκλοπαίδεια του ΉΛΙΟΥ όχι για να διαβάζω αλλά να κοιτάζω αχόρταγα τις εικόνες της. Ήταν η πρώτη μου επαφή με εικόνες τυπωμένες σε χαρτί.

Ζήλεψα…ήθελα να κάνω και εγώ εικόνες ..μου πήρανε κηρομπογιές και ξυλομπογιές και άρχισα καθημερινά να ζωγραφίζω σ’ ό,τι έβρισκα.

Συνέχισα να ζωγραφίζω σαν έφηβος και φοιτητής ..μιας και γη φωτογραφία τότε για μένα ήταν απλησίαστο οικονομικά εγχείρημα. 

Τέλειωσα το πανεπιστήμιο, έπιασα δουλειά και απόκτησα επιτέλους φωτογραφική μηχανή. Άρχισα να φωτογραφίζω μανιωδώς ξεκινώντας από το σπίτι μου φωτογραφίζοντας τα παιδιά μου με ένα τρόπο που θα ήθελα να τα ζωγραφίσω…

Σιγά σιγά ξεθάρρεψα ..βγήκα και φωτογράφιζα έξω από το σπίτι.

Φωτογράφιζα πλέον καθημερινά ..εκεί στη θάλασσα τη πλατιά τη μεγάλη του Κωστή Παλαμά, εκεί στην ιερή λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου  στο λιτό και απέριττο τοπίο της , άρχισα να βλέπω γραμμές και σχήματα και να πειραματίζομαι με το φως και τη προοπτική.

Φωτογράφιζα τους ανθρώπους  της λίμνης ,του αλατιού, τα τσιγγανάκια να παίζουν, τα πουλιά της λίμνης ,…τις γιορτές και τα πανηγύρια .

Ταξίδεψα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πλέον, αναζητώντας εικόνες που είχα δει μικρός…στα όνειρά μου.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ,2005

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ατομική έκθεση με θέμα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ».Κέντρο Λόγου και Τέχνης Διέξοδος Μεσολόγγι, 2006.

Ατομική έκθεση με θέμα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ». Πνευματικό Κέντρο Ναυπάκτου,       Ναύπακτος, 2008.

Ατομική έκθεση με θέμα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ -ΑΛΛΙΣΑΧΝΗΣ ΜΥΡΟΝ». Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Γκάζι, Αθήνα. Μάρτιος 2010.

Ατομική έκθεση με θέμα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ- ΑΛΛΙΣΑΧΝΗΣ ΜΥΡΟΝ».Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.Μεσολόγγι, Απρίλιος 2010.

Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Arles, Γαλλία, 3-15 Ιουλίου 2010.

ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ ΦΩΣ

Ατομική έκθεση με θέμα «MΑΡΟΚΟ». Μεσολόγγι, εναλλακτικός πολυχώρος Avant Garde, Μάρτιος 2012.

Ατομική έκθεση με θέμα «Missolonghi lagune de sel et de memoire», Maison de la Grece, 9 rue Mesnil, 75116 Paris,Μάρτιος 2014.

Ατομική έκθεση με θέμα «Missolonghi lagune de sel et de memoire», Press Vclub Brussels, 95 rue Froissart, 1040 Bruxelles, Απρίλιο 2014.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Ατομική έκθεση με θέμα «Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων», Πολιτιστικό κέντρο δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Μάϊος 2014.

Ατομική έκθεση με θέμα «Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων», Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου, Ιούνιος 2014.

Ατομική έκθεση με θέμα «Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων», Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου. Ιούλιος 2015.

Ατομική έκθεση με θέμα «Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων», Γαλλικό ινστιτούτο Λάρισας. Λάρισα. Οκτώβριος 2015.

Ατομική έκθεση με θέμα «Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων», Πινακοθήκη παλαιά αγορά, δήμου Αγρινίου. Μαϊος2016.

Ατομική έκθεση με θέμα «Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων», Πινακοθήκη παλαιά λουτρά δήμου Πατρέων. Σεπτέμβριος 2016.

Ατομική έκθεση με θέμα «Μεσολόγγι, η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων» Ρέθυμνο. Σεπτέμβριος 2017.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ,200

Ατομική έκθεση με θέμα » έρμα ν τα ματια » Πατρα. Μαιος  2018.

Ατομική έκθεση με θέμα «Lalibela γη των Αγγέλων», Πολιτιστικό κέντρο δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Μάϊος 2019.

LALIBELA

ΜΑΝΑ, LALIBELA

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  • Πρόσωπα και φύση, 2006.
  • Μεσολόγγι -αλλισάχνης μύρον, 2010.
  • Morocco, 2012.
  • Missolonghi lagune de sel et memoire, 2014. (κείμενα: Νίκος Αλιάγας)
  • Έρμα ‘ν’ τα μάτια…., 2018.
  • Lalibela  γη των Αγγέλων 2019.
LALIBELA

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 2004, ΕΡΜΑ Ν ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds