Δήμος Κηφισιάς

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τίμησε τους Εθνικούς Ευεργέτες Αβέρωφ και Ζάππα και διακεκριμένους αθλητές της Ξιφασκίας, Τοξοβολίας και Σκοποβολής

By  | 

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας συμβάλλοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας, διοργάνωσε την Τετάρτη εκδήλωση και εικαστική έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας με θέμα «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον».

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν διακεκριμένοι αθλητές στα ολυμπιακά αγωνίσματα  της Ξιφασκίας, της Τοξοβολίας και της Σκοποβολής καθώς και οι δύο μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες Γεώργιος Αβέρωφ, και Ευάγγελος Ζάππας, καθώς υπήρξαν οι πρωτεργάτες για την υλοποίηση των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, αλλά και πρωτοπόροι του κινήματος των εθνικών ευεργετών. Με τις χορηγίες των δύο μεγάλων ευεργετών αναστηλώθηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο και έγινε εφικτό να διεξαχθούν στην Ελλάδα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και κτίσθηκε το Ζάππειο Μέγαρο, το πρώτο κτήριο που ανεγέρθη παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση Ολυμπιακών αναγκών.

Η εικαστική έκθεση με τίτλο «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον»,  που θα λειτουργεί μέχρι και την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, είναι αφιερωμένη στις ολυμπιακές αξίες, στα αθλήματα που τιμήθηκαν, στους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, αλλά και στον γλύπτη και ζωγράφο Δημήτρη Ταλαγάνη, ο οποίος «έφυγε» από τον COVID-19 και ο οποίος ύμνησε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, τα ολυμπιακά ιδεώδη και το σθένος της ελληνικής ψυχής!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου κας Σοφίας Χίντζιου Κοντογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται επί του Μονοπατιού της Εκεχειρίας καθώς και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν και προγραμματίζονται για το 2021.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο δρ Φιλοσοφίας Φώτης Χρήστου, με θέμα: «Πάλλεσθαι δι’ αρετήν και ελευθερίαν». Τόνισε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται να συλλάβει το πνεύμα της, να βρει ποια είναι και αγωνίζεται ιστορικά μέχρι σήμερα να βρει την αθλητική της ταυτότητα και η οποία είναι αυτή που μας παραδίδεται με την εθνική παράδοση όλη η πολιτική και η παραδοσιακή ζωή του κλέφτη και του αρματωλού που ασκείται. Αναφέρθηκε στο παλληκάρι του 1821 και τους αγώνες του για αρετή και ελευθερία και τόνισε ότι η άθληση είναι στη φυσικότητα του Έλληνα και ότι ο Έλληνας αγωνίζεται για να γίνει καλύτερος. Και αυτό το πνεύμα διατηρείται διαχρονικά και σε κάθε ιστορική φάση του Έλληνα.

Ο Δημοσιογράφος, Ιστορικός και Συγγραφέας κ. Τίτος Αθανασιάδης, με θέμα: «Η Ολυμπιακή Ιδέα και ο Ελληνικός Ευεργετισμός» έκανε εκτενή αναφορά στη συμβολή των μεγάλων Ελλήνων Ευεργετών στην ανασυγκρότηση του Ελληνικού Κράτους αλλά και στην επαναφορά των Ολυμπιακών ιδεωδών και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, τιμώντας τον μέγα εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ, παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στην κα Ναταλία Αβέρωφ – Τοσίτσα.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός τιμώντας τον μέγα εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα, παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στην κα Χρυσάνθη Βαγενά Εμπειρογνώμωνα πρεσβευτή σύμβουλο Α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη επί τιμή, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.

Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης για την Ολυμπιακή Ημέρα απενεμήθη το βραβείο «Ευ Αγωνίζεσθαι» του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τον Διευθυντή του Κέντρου δρ. Κωνσταντίνο Φίλη προς τον πρωταθλητή  στο τένις με αμαξίδιο κ. Στέφανο Διαμαντή.

Ο πρωταθλητής του τένις με αμαξίδιο κ. Διαμαντής, αν και θα μπορούσε να κατακτήσει το 8ο πρωτάθλημα στην καριέρα του, επειδή δεν μπορούσαν να συμμετέχουν κάποιοι από τους συναθλητές του λόγω τεχνικών προβλημάτων, προχώρησε σε μία πράξη ευγενούς άμιλλας και Ευ Αγωνίζεσθαι. Έτσι μετά από ενέργειές του, αναβλήθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης με Αμαξίδιο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν αργότερα και οι υπόλοιποι συναθλητές του.

Στη συνέχεια οι τιμητικές βραβεύσεις ξεκίνησαν από τους αθλητές της Ξιφασκίας με τους κ.κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη, το μέλος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου υποστράτηγο ε.α. Αριστομένη Κράγκαρη,  να βραβεύουν τους αθλητές:

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΥΡΓΟΣ,  1896 Αθήνα – Χρυσός Ολυμπιονίκης Ξιφασκίας (την αναμνηστική πλακέτα παρέλαβε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξιφασκίας κ. Ιωάννης Λιγνός).

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΓΚΑΝΟΥΔΑΚΗ,  2004 Αθήνα – Ολυμπιονίκης Ξιφασκίας, για τη συνεχή αρωγή και προσφορά στις Ολυμπιακές Αξίες

ΝΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, 2004 Αθήνα – Ολυμπιονίκης Ξιφασκίας

ΙΩΑΝΝΑ ΧΡΗΣΤΟΥ,  2004 Αθήνα – Ολυμπιονίκης Ξιφασκίας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, 2016 Ρίο Ντε Τζανέιρο – Ασημένιος Παραολυμπιονίκης Ξιφασκίας

ΙΣΜΗΝΗ ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Πρώτη καταγεγραμμένη στην Ομοσπονδία Ξιφασκίας γυναίκα ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ

ΙΡΙΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟΥ, διακεκριμένη Αθλήτρια Ξιφασκίας, για τη συνεχή αρωγή και προσφορά της στις Ολυμπιακές Αξίες

Οι τιμητικές βραβεύσεις συνεχίστηκαν με τους αθλητές της Σκοποβολής να τους βραβεύουν οι κ.κ. Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας  Ισίδωρος Κούβελος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ο διευθυντής του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχος Σπύρος Ανδριόπουλος:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΑΝΘΑΚΟΣ,  1986 Μεξικό – Ολυμπιονίκης Σκοποβολής

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ – ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΗΣ,  1986 Μεξικό – Ολυμπιονίκης Σκοποβολής

ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ,  1984 Los Angeles – Ολυμπιονίκης Σκοποβολής

ΑΓΗ ΚΑΣΟΥΜΗ, Ολυμπιονίκη Σκοποβολής και για τη συνεχή προσφορά και παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κα Κασούμη έχει συμμετάσχει σε 6 συνεχόμενες Ολυμπιάδες.

ΑΝΝΑ ΚΟΡΑΚΑΚΗ, 2016 Ρίο Ντε Τζανέιρο – Χρυσή Ολυμπιονίκης Σκοποβολής και η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση σε Ολυμπιακούς Αγώνες.  Λόγω των υποχρεώσεών της έλειπε στο εξωτερικό και την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο διευθυντής του ΑΣΑΕΔ πλοίαρχος Σπύρος Ανδριόπουλος).

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑΣ, 1896 Αθήνα – Πρώτος Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Πολεμικό Τουφέκι. Για την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας ήταν παρόντες οι κ.κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης δήμαρχος Ξηρομέρου (με έδρα τον Αστακό, τόπο καταγωγής του) και ο εγγονός του Καρασεβδά Πέτρος Τριανταφυλλίδης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός παραδίδοντας την τιμητική πλακέτα στους κ.κ.  κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη και Πέτρο Τριανταφυλλίδη τόνισε όχι μόνο την αθλητική και πολιτική ιστορία του Καρασεβδά, καθώς ήταν για χρόνια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και την πολεμική του δράση σε όλες τις μεγάλες μάχες της εποχής.

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης χαρακτήρισε τον Καρασεβδά ως: Τον Αθλητή, τον Απαράμιλλο Στρατιώτη της Ελευθερίας και των ενδόξων πολέμων μας, τον Κήρυκα της Δημοκρατίας, τον Έντιμο Οδοιπόρο του Ελληνισμού.

Καθώς οι αθλητές της Τοξοβολίας ήταν στο εξωτερικό για αγώνες, τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας κα Έλση Σκαφίδα από την εντεταλμένη Σύμβουλο Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής κα Μαργαρίτα Βάρσου.

Οι αθλητές που τιμήθηκαν είναι:

Ευαγγελία Ψάρρα 2004 Αθήνα – Ολυμπιονίκης Τοξοβολίας, για τη συνεχή προσφορά και παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κα Ψάρρα βρισκόμενη στο εξωτερικό προκρίθηκε για να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Είναι η πρώτη Ελληνίδα τοξοβόλος που συμμετείχε στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχώς από το 2000 μέχρι και τους φετινούς. Η φετινή θα είναι η 6η συμμετοχή της σε Ο.Α.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο –χαιρετισμός της μεγάλης Ελληνίδας αθλήτριας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΒΑΤΣΗ, 2004 Αθήνα – Ολυμπιονίκης Τοξοβολίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΕΡΙΚΟΣ, διακεκριμένος Αθλητής Τοξοβολίας με χρυσά και αργυρά μετάλλια στο ενεργητικό του σε ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ,  2010 Σιγκαπούρη –  Ολυμπιάδα Νέων, Μικτή Ομάδα, Ασημένια Ολυμπιονίκης Τοξοβολίας (Η βράβευσή της θα γίνει στην Αρχαία Ήλιδα καθώς η κα Παρασκευοπούλου κατάγεται και διαμένει στα Λεχαινά).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο – χαιρετισμός του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM) πλοιάρχου Ερβέ Πιτσιρίλο.

Η Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια της Εικαστικής Έκθεσης «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον» κα Αννίτα Πατσουράκη, στην ομιλία της τόνισε ότι η Έκθεση τιμά τα αθλήματα των γενναίων, επιδέξιων και τολμηρών.  Αποδίδει  Φόρο Τιμής  στην Επέτειο των 200 χρόνων από την  Ελληνική Επανάσταση και στους Αγωνιστές του 1821 που με θυσία και αυταπάρνηση πολέμησαν μέχρις εσχάτων για την ελευθερία της πατρίδας. Έχοντας ενστερνιστεί το «Ευεργέτας τίμα» του  Περίανδρου, αναγνωρίζει, εκτιμά και Βραβεύει τη γενναιοδωρία, στους Εθνικούς Ευεργέτες, Ευαγγέλη Ζάππα και Γεώργιο Αβέρωφ, που ενίσχυσαν την ανασύνταξη  του Κράτους μετά την Επανάσταση και συντέλεσαν στην αναβίωση του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Ευχαρίστησε θερμά τους επιστήθιους φίλους και συνεργάτες του αείμνηστου Δημήτρη Ταλαγάνη, που συνέβαλαν ηθικά και έμπρακτα στην παρουσίαση της παρούσας συλλογής έργων του, κ.κ. Άννα Κατσαούνη, Μαρία Φράγκου, Αγγελική Σκουμπουρδή, Γιάννη Μπάρδη, Παντελή Ξανθίδη, Βαλεντίνη Ποταμιάνου. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Γιάννη Κούρτο, που μας εντρύφησε και μετέφερε απόλυτα τη σκέψη και την εικαστική πρόθεση του δημιουργού. 

Στην Έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Βουτσινάς Μάριος, Γκούμας Χαράλαμπος, Ζήβας Νίκος, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Kelly, Κοροβέση Αγγέλικα, Λαγός Γρηγόρης, Λιντζέρης Γιώργος, Λυραράκη Έλλη, Μήτσου Βαγγέλης, Μπαράκου Νάντια, Μπάρδης Γιάννης, Παγκρατίδης Παγκράτης, Παλάσκα Αλεξάνδρα, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Παπακωνσταντίνου Αλέξανδρος, Παπουτσίδης Νίκος – Γεώργιος, Πατσέλης Αλτίν, Πατσόγλου Αριστείδης, Ρούσσης Γεώργιος, Ρούσσης Εμμανουήλ, Ταζεδάκη Καίτη.

Στη συνέχεια η δρ. Φιλοσοφίας κα Ιωάννα Μάστορα απήγγειλε αρχαία αφιερωματικά κείμενα τα οποία είχε επιλέξει από την Ιλιάδα, αλλά και δημοτικά τραγούδια.

Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό του μέλους του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου υποστρατήγου ε.α. Αριστομένη Κράγκαρη, ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή σχέση του Πολεμικού Μουσείου με τις δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας αλλά και για τις δράσεις του Μουσείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η δημοσιογράφος κα Έλλη Τριανταφύλλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, η Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο Πρόεδρος της  Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας, Δαμασκηνός Πετράκος αρχιμανδρίτης, αρχιερατικός επίτροπος Αμαλιάδας και Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο πρώην βουλευτής Ηλείας κ. Γεώργιος Κοντογιάννης, από την Ομοσπονδία Τοξοβολίας η πρόεδρος κα Σκαφίδα Έλση, από την Ομοσπονδία Ξιφασκίας ο  πρόεδρος κ. Ιωάννης Λιγνός και ο κ. Διδασκάλου Ηλίας, ο εκπρόσωπος του ΑΓΕΕΘΑ, διευθυντής του ΑΣΑΕΔ και μέλος του CISM πλοίαρχος Σπύρος Ανδριόπουλος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη κα Μαργαρίτα Βάρσου, κ.α. Χαιρετισμό απέστειλαν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο Βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Όλες οι δράσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας, συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, Συνεργαζόμενο Φορέα Υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, είναι υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής, του CISM, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του ΕΟΤ, του ΠΣΑΤ, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, ΕΡΤ-3, ΑΘΗΝΑ 9,84, RunningNews.gr,  OVImagazine, apopseis.gr, Greekteachers.

Επίσημοι Υποστηρικτές: ΕΟΤ, Avance Car Rental, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, FarGeco Hellas, Προμηθευτές – Υποστηρικτές: Biolis, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΗΛΙΒΙΓΑΛ,  Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ.

πηγή:/apopseis.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds