Θέατρο

«21 Ωδές για το 1821»- Βρεθήκαμε στις πρόβες

By  | 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η Πηγή Λυκούδη με «λογισμό και όνειρο» είναι παρούσα στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.  Θα παρουσιάσει σε διασκευή για μικρό σχήμα, μέρος από το συμφωνικό της έργο “Μακρυγιάννης”, σε ποίηση του «άρχοντα της λαλιάς μας» Άγγελου Σικελιανού, το οποίο απέσπασε τοΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ σύνθεσης, σε διαγωνισμό που ανακήρυξε η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων.

Στο έργο αυτό υμνεί την εμβληματική μορφή του Στρατηγού Μακρυγιάννη με αφοπλιστική αισθαντικότητα και τεχνική. Επίσης το κορυφαίο ποίημα του Γεώργιου Στρατήγη «Ματρόζος»,του ήρωα Σπετσιώτη αγωνιστή της Επανάστασης, άρρηκτα συνυφασμένο με την θεατρική μαγεία του Γρηγόρη Βαλτινού, την δεξιοτεχνία – ερμηνεία του Μάνου Κουτσαγγελίδη, την φρεσκάδα των ερμηνειών του Σπύρου Κλείσσα και της Γεωργίας Αγγέλου υπογράφουν την ιδιαίτερη αυτή βραδιά.

Θα ακουστούν επίσης γνωστά τραγούδια και άλλων αγαπημένων συνθετών, που έχουν γράψει για τους ηρωικούς αγώνες του 1821 των οποίων την μουσική επιμέλεια υπογράφει η Νάνσυ Κανέλλη.

Εμείς βρεθήκαμε στις πρόβες που πραγματοποιούνται στον υπέροχο και φιλόξενο χώρο Galerie Δημιουργών. Συνομιλήσαμε με τους συντελεστές της παράστασης, τραβήξαμε πολλές φωτογραφίες και απολαύσαμε μέρος της παράστασης που θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των συντελεστών γι’ αυτή την παράσταση.

»Φέτος μας δόθηκε η ευκαιρία να εντρυφήσουμε ξανά στο παρελθόν μας και να προετοιμαστούμε για το μέλλον μας. Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και αυτό μας έχει δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση να ασχοληθούμε με μια ηρωική πράξη, χωρίς λογική, που μας οδήγησε στην ανεξαρτησία που έχουμε σήμερα. Αυτή η παράσταση, λοιπόν, κινείται γύρω από αυτόν τον άξονα και με πρωτότυπα έργα που έχουν γραφτεί όπως είναι ο Ματρόζος και ο Μακρυγιάννης, πάνω σε πολύ σημαντική ποίηση αλλά και τραγούδια τα οποία έχουν θεματική μέσα από την Επανάσταση. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα τραγούδια δεν έχουν μόνο μία μουσειακή ή μόνο μια επετειακή λειτουργία αλλά είναι και κομμάτια τα οποία μπορούν να μας διδάξουν και να μας οδηγήσουν στο μέλλον. Τη μουσική στο πρώτο μέρος της παράστασης έχει γράψει η κ. Πηγή Λυκούδη. Έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με τη Γεωργία Αγγέλου και με έναν μοναδικό ηθοποιό, ο οποίος μας έχει χαρίσει απίστευτες στιγμές μέσα από την φωνή του, τον κ. Βαλτινό που μας τιμά με την παρουσία του. Έχει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην απαγγελία των ποιημάτων που υπάρχουν ως οργανικό κομμάτι αυτών των έργων. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του κ. Αραβίδη όπου μεταδόθηκε από τη Φωνή της Ελλάδας, σε όλους του Έλληνες ανά την υφήλιο και τώρα θα το παρουσιάσουμε σε κάποια σημεία ακόμα, με πρώτη παράσταση στην Κηφισιά.»

Σπύρος Κλείσσας

»Περιμέναμε πάρα πολύ καιρό για να κάνουμε αυτή την παράσταση. Είναι ένα υπέροχο έργο της Πηγής Λυκούδη, ένα βραβευμένο έργο. Είμαι πολύ χαρούμενη που με έχει εντάξει μέσα σε αυτό. Είναι μεγάλη μου τιμή αυτή η συνεργασία και με την κ. Λυκούδη και με τον κ. Βαλτινό και τον κ. Κλείσσα. Θα είναι μια υπέροχη παράσταση. Θα έχει συσσωρευμένη όλη την αγάπη που έχουμε έναν χρόνο τώρα που την προετοιμάζουμε. Ξεκινάμε στις 22 Ιουνίου από την Κηφισιά και θα συνεχίσουμε μια μικρή περιοδεία.»

Γεωργἰα Αγγἐλου

Η Πηγή Λυκούδη αυτή την Πέμπτη το μεσημέρι θα είναι καλεσμένη στην εκπομπή »Ραντεβού στα Βόρεια» του Kifissia Radio , να μιλήσει με την Αγγελική Μεταξά για την παράσταση.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός αυτή την Παρασκευή το μεσημέρι θα είναι καλεσμένος στην εκπομπή ON STAGE του Kifissia Radio να μιλήσει με την Χριστιάννα Φωτιάδη για την παράσταση.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι μουσικοί:

Μάνος Κουτσαγγελίδης-κανονάκι

Άγγελος Κουσάκης -κρουστά

ΓάσπαρηςΜαμμάς-κλαρινέτο

Δημήτρης Κοντονής κιθάρα-μπάσο

Φωτογραφίες:Βαγγέλης Λουτριώτης.

Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου καθώς και των φωτογραφιών που περιλαμβάνονται σε αυτό.


Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds