Άρθρα

Εμανουέλ Μακρόν:Το 2022 θα είναι η χρονιά της γαλλικής γλώσσας .

By  | 

Αυτό είναι το σκεπτικό του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έχει κρύψει την φιλοδοξία του να προωθήσει την γαλλική γλώσσα με στόχο να γίνει η πιο ομιλούμενη γλώσσα στην Ευρώπη και πιθανόν στον κόσμο. Αδράττοντας την ευκαιρία ότι η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία του Eυρωπαικού Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2022 – Ιανουάριος/Ιούνιος- ο Μακρόν ευελπιστεί να αναδείξει τη γλώσσα του Μολιέρου.

Το εξάμηνο που η Γαλλία θα έχει την προεδρία στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις θα γίνονται στα γαλλικά

Το 2022 θα είναι η χρονιά της γαλλικής γλώσσας . Αυτό είναι το σκεπτικό του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έχει κρύψει την φιλοδοξία του να προωθήσει την γαλλική γλώσσα με στόχο να γίνει η πιο ομιλούμενη γλώσσα στην Ευρώπη και πιθανόν στον κόσμο.

Αδράττοντας την ευκαιρία ότι η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία του Eυρωπαικού Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2022 – Ιανουάριος/Ιούνιος- ο Μακρόν ευελπιστεί να αναδείξει τη γλώσσα του Μολιέρου.

Όπως αναφέρει το Politico , η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι αποφασισμένη να καταστήσει «το 2022 ως τη χρονιά της γαλλικής γλώσσας».

Επτά μήνες πριν αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το Παρίσι εξετάζει τρόπους για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας.

Μάλιστα, είναι έτοιμη να βάλει το χέρι στην …τσέπη προσφέροντας δωρεάν μαθήματα γαλλικών στους δημόσιους υπαλλήλους της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της χώρας στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, Γάλλοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι όλες οι βασικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ θα πραγματοποιούνται στα γαλλικά (με διαθέσιμες μεταφράσεις). Οι σημειώσεις επίσης που θα διανέμονται θα είναι στα γαλλικά. Ακόμη και οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις θα διεξάγονται στα γαλλικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γαλλικά είναι επίσημη γλώσσα της Ε.Ε (μία από τις 24) και μία από τις τρεις γλώσσες εργασίας στην Κομισιόν.

«Θα υπάρξει μεγαλύτερη προβολή της γλώσσας μας με τη γαλλική Προεδρία, οπότε θα εντείνουμε το έργο μας», υποστηρίζει Γάλλος διπλωμάτης.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από τέσσερα χρόνια, σε ταξίδι του στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντουγκού, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί σε μαθητές ότι η μητρική του γλώσσα θα μπορούσε «να είναι η πρώτη γλώσσα στην Αφρική και πιθανώς στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η πρόθεσή του δεν πρέπει να θεωρείται κατάλοιπο της «αποικιακής εξουσίας», καθώς η γλώσσα «δεν είναι απλώς μια κληρονομιά που πρέπει να προστατευτεί. Έχει μέλλον. Η ακτινοβολία, η ελκυστικότητα των γαλλικών δεν ανήκει μόνο στη Γαλλία».

Σήμερα, πάνω 274 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μιλούν τη γαλλική γλώσσα.

πηγή:www.protothema.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds