Γειτονικοί Δήμοι

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Αντιδήμαρχο Λυκόβρυσης-Πεύκης Παναγιώτη Ιωάννου

By  | 

Γράφει: η Αγγελική Μεταξά και η Χριστίνα-Άννα Φωτιάδη

Αντιδήμαρχος Πεύκης -Επιχειρηματικότητας/Διεθνών Σχέσεων/Γραφείο με τον δημότη

  • 1.Έχετε ένα προφίλ που σκιαγραφεί ένα πολύ δραστήριο αντιδήμαρχο. Πως το πετυχαίνετε; 

Νομίζω ότι δεν είναι θέμα σκιαγράφησης προφίλ, αλλά η δραστηριότητα, που επισημάνατε, είναι έκφραση της αγάπης, του «έρωτα», όπως έχω ξαναπεί, για τον Δήμο μας, τους ανθρώπους του και τα προβλήματα των συμπολιτών μας και έτσι η δραστηριοποίησή μου δεν είναι απλά καθήκον απέναντί τους μετά την εκλογή μου, αλλά και δική μου προσωπική ανάγκη. Για να το πετύχω αυτό βέβαια έχει χρειαστεί να περιορίσω αρκετά άλλες προσωπικές δράσεις και δραστηριότητες, χωρίς βέβαια να παραπονιέμαι γι’ αυτό, αφού η κοινωνική προσφορά προηγείται

  • 2.Ποιο είναι το όραμα σας και με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε ενδεχομένως στην πορεία ή όταν ολοκληρωθεί η θητεία σας;

Όραμά μου είναι με τη λήξη της θητείας μου στην παρούσα Δημοτική Αρχή να έχω αφήσει ένα διακριτό έργο στους τομείς, που ανέλαβα και να είναι αναγνωρίσιμο από τους Δημότες μας, την Δημοτική Αρχή, τον Συνδυασμό μας και την Αντιπολίτευση, με θετικό τρόπο.

Μετά την λήξη της θητείας μου σε σχέση με τον Δήμο θα μιλήσω και πάλι με τον Συνδυασμό μας, αλλά και τις φίλες και φίλους, που με στήριξαν και με στηρίζουν, καθώς επίσης και με τον σημερινό Δήμαρχο και μετά θα πάρω τις όποιες αποφάσεις.

Σε σχέση με θέματα και δράσεις εκτός πολιτικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει πάντα χώρος και προτάσεις συνεργασίας για ανθρώπους σαν κι εμένα με όρεξη για δουλειά και προσφορά.

  • 3.Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις και την επιχειρηματικότητα στον Δήμο σας; Τι αλλαγές έχουν υπάρξει από την αρχή της αντιδημαρχίας σας;

Οι τομείς, που αναφέρεστε, είναι από τους κύριους τομείς που έχω αναλάβει σαν Αντιδήμαρχος, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου.

Στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων υπήρξε αφ’ ενός μεν επανενεργοποίηση προηγούμενων αδελφοποιήσεων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης με αντίστοιχους Δήμους του εξωτερικού (π.χ. Κύπρου, Ιταλίας κλπ.), όσον και η δημιουργία νέων σχέσεων, που αποσκοπούν σε δράσεις με κοινή προστιθέμενη αξία και απόκτηση τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς προς όφελος του Δήμου μας. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώσαμε, έτυχαν της υποστήριξης και της καθολικής θετικής υποδοχής από Δημότες και φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργεία κλπ.), ενώ η εθελοντική Επιτροπή Πρωτοβουλίας, που δημιουργήσαμε είναι από τις πολυπληθέστερες και ενεργότερες του Δήμου μας.Στον τομέα της Επιχειρηματικότητας για πρώτη φορά σαν Δήμος φέραμε κοντά μας τους επιχειρηματίες όλων των κλάδων και μεγεθών, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, ακούσαμε σε σχετική εκδήλωση αλλά και κατ’ ιδίαν τις ανάγκες τους, τα προβλήματά τους και συζητήσαμε, πως ο Δήμος μπορεί να σταθεί κοντά τους, αλλά κι εκείνοι να σταθούν και να υποστηρίξουν τον Δήμο σε δράσεις, απασχόληση δημοτών, δωρεές και ανάπτυξη αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, πέραν από τις οικονομικές δράσεις.Νέες πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν σε σχέση με την Γυναικεία και την Νεανική Επιχειρηματικότητα και σύντομα θα ακούσετε από εμάς και πάλι.

  • 4.Κάνατε προσπάθειες για τόνωση της επιχειρηματικότητας. Προέκυψε ο κορωνοϊός. Τι άλλο σχεδιάζετε;

Όπως προανέφερα η Γυναικεία και η Νεανική Επιχειρηματικότητα θα είναι οι νέοι τομείς, που σαν Επιχειρηματικότητα, θα ενεργοποιηθούμε προς όφελος των Δημοτών μας και κάλυψη των αναγκών τους.

Μέσα από την Επιχειρηματικότητα η ωφέλεια είναι πολλαπλή ακόμη και μέσα από δωρεές χρηματικές ή εμπράγματες προς τον Δήμο, Φορείς ή Δημότες. Σύντομα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για την εύρεση δουλειάς όπου έχουμε  κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία. Το myPolis  είναι μια σύγχρονη πλατφόρμα για πάρα πολλές δουλειές, σύντομα θα γίνει παρουσίαση, είναι έτοιμη από τον Απρίλιο αλλά προέκυψε η πανδημία και καθυστερήσαμε .

Υπάρχει ένα σχέδιο για 3 μήνες ( Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος ) με έντονη δραστηριότητά σε θέματα επιχειρηματικότητας.  

  • 5.«Επικοινωνία με τον Δημότη». Πως επικοινωνείτε με τους δημότες σας; Υπάρχει συχνή επαφή; Δέχεστε συχνά τους δημότες στο γραφείο σας;
  • Ποια είναι τα θέματα που τους απασχολούν περισσότερο;

Είμαστε ο Συνδυασμός, αλλά είναι και του χαρακτήρα μου, να τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Έτσι όλα όσα προεκλογικά λέγαμε, αυτά προσπαθούμε και να εφαρμόσουμε. Η «ανοικτή πόρτα» στο Γραφείο του Αντιδημάρχου είναι η πολιτική μας και από το πρωί – πρωί μέχρι αργά η πόρτα μου είναι ανοικτή σε πολίτες και συναδέλφους – της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης, σε Δημότες, σε φορείς και συλλόγους, για να εκθέσουν τα προβλήματά τους, διατυπώσουν τις προτάσεις τους, να ζητήσουν από τον Δήμο και από εμένα, ό,τι χρειάζονται.

Τα συνήθη θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης (καθαριότητα, έργα, δράσεις κλπ.) εκφράζονται τόσο προφορικά, όσο και μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή, που διαθέτει ο Δήμος, όσο και από την τηλεφωνική Γραμμή του Δημότη 15323, που καθιερώσαμε.Εφάρμοσα πρώτος την επικοινωνία με τις τηλεδιασκέψεις  όταν ήταν δύσκολη ή απαγορευτική η επίσκεψη στο δημαρχείο λόγω της πανδημίας.

  • 6.Τι θεωρείτε στοίχημα στον δήμο σας; Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε μέχρι τώρα αντιμετωπίσει;

Στο Δήμο μας γίνεται μια συνεργασία στη Διοίκηση από δύο Συνδυασμούς (του κ. Δημάρχου και τον δικό μας), όπου δεν προσέγγισαν αλλήλους καιροσκοπικά, αλλά βασισμένοι σε σύγκλιση προεκλογικών προγραμμάτων και με διάθεση ειλικρίνειας και ευθύτητας, με στόχο της εξυπηρέτηση του Δημότη.

Δεν θα το χαρακτήριζα σαν «δυσκολία», αλλά σαν κάτι πρωτόγνωρο και πρωτοποριακό στο Δήμο μας και με αμοιβαία κοινή προσπάθεια για το κοινό καλό.

Εφάρμοσα πρώτος την επικοινωνία με τις τηλεδιασκέψεις  όταν ήταν δύσκολη ή απαγορευτική η επίσκεψη στο δημαρχείο λόγω της πανδημίας. Δεν θα το χαρακτήριζα σαν «δυσκολία», αλλά σαν κάτι πρωτόγνωρο και πρωτοποριακό στο Δήμο μας και με αμοιβαία κοινή προσπάθεια για το κοινό καλό.

  • 7.Έχετε άμεση συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Τάσο Μαυρίδη. Πως το πετυχαίνετε; Ποια είναι η συνταγή της αγαστής συνεργασίας κατά την γνώμη σας;

Όπως προανέφερα η συνεργασία είναι βασισμένη σε προσυμφωνημένα προγράμματα και στον αμοιβαίο σεβασμό. Όταν αυτά υπάρχουν και προτεραιότητα δεν είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά το καλό του Δήμου μας, τότε όλα γίνονται ευκολότερα και ξεκάθαρα.Αν δεν υπήρχε αυτή η αγαστή συνεργασία θα ήταν προς βλάβη των Δημοτών, ενώ τώρα αντίθετα οι ωφελημένοι είναι οι Δημότες μας, αφού σε θέματα που τυχόν υπάρχει ανάγκη συζήτησης και βελτίωσης κάποιας πρότασης, λειτουργούμε βασισμένοι στη Διαλεκτική (Θέση, Αντίθεση, Σύνθεση), επιλέγοντας την επωφελέστερη διαδρομή

  • 8.Τι θα θέλατε να πείτε  να δημότες που να ψήφισαν και σε να που δεν να ψήφισαν;

Να ευχαριστήσω θερμά κατ’ αρχήν όσους μας ψήφισαν και να σταθούν και τώρα κοντά μας, παρακολουθώντας τις δράσεις μας και να μας κρίνουν αυστηρά, αν τηρούμε στο εκατό τοις εκατό, τα όσα προεκλογικά διακηρύσσαμε. Πιστεύω ότι η όλη μας παρουσία τα τελευταία χρόνια, τόσο πριν τις εκλογές, όσο και μετεκλογικά, τους δικαιώνει, που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

Τιμάμε την διαφορετική επιλογή, όσων επέλεξαν κάποιον άλλο συνδυασμό και δεν μας ψήφισαν, εργαζόμαστε το ίδιο και γι’ αυτούς στους τομείς, που έχουμε αναλάβει από την Δημοτική Αρχή και είναι ευκαιρία, να μας κρίνουν και να μας βοηθήσουν με την επικοινωνία τους μαζί μας να γίνουμε καλύτεροι, ώστε να είναι πιο κοντά μας στο μέλλον.

Ευχαριστώ τους Δημότες και όλο τον κόσμο για την δημόσια αναγνώρισή τους της δραστηριότητας και εργατικότητας που μού αναγνωρίζουν.

  • 9.Τι θα θέλατε να πείτε στους δημότες που σας ψήφισαν και σε αυτούς που δεν σας ψήφισαν;

Να ευχαριστήσω θερμά κατ’ αρχήν όσους μας ψήφισαν και να σταθούν και τώρα κοντά μας, παρακολουθώντας τις δράσεις μας και να μας κρίνουν αυστηρά, αν τηρούμε στο εκατό τοις εκατό, τα όσα προεκλογικά διακηρύσσαμε. Πιστεύω ότι η όλη μας παρουσία τα τελευταία χρόνια, τόσο πριν τις εκλογές, όσο και μετεκλογικά, τους δικαιώνει, που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

Τιμάμε την διαφορετική επιλογή, όσων επέλεξαν κάποιον άλλο συνδυασμό και δεν μας ψήφισαν, εργαζόμαστε το ίδιο και γι’ αυτούς στους τομείς, που έχουμε αναλάβει από την Δημοτική Αρχή και είναι ευκαιρία, να μας κρίνουν και να μας βοηθήσουν με την επικοινωνία τους μαζί μας να γίνουμε καλύτεροι, ώστε να είναι πιο κοντά μας στο μέλλον.

Ευχαριστώ τους Δημότες και όλο τον κόσμο για την δημόσια αναγνώρισή τους της δραστηριότητας και εργατικότητας που μού αναγνωρίζουν.

  • 10.Υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει που δεν κάνατε ενώ είχατε την ευκαιρία;

Όποιος δρα κάνει σωστά, αλλά μπορεί να κάνει και λάθη. Μαθαίνουμε από αυτά, συλλέγουμε εμπειρίες και αντί να κοιτάζουμε προς τα πίσω, σχεδιάζουμε το αύριο και τον τρόπο παραγωγικότερης δράσης και αποτελεσματικότητας, για το κοινό καλό. Με την προσέγγιση αυτή αντί να μένουμε σε δηλητηριασμένες μετάνοιες, γινόμαστε εμπειρότεροι και σοφότεροι.

  • 11.Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα του Δήμου, θα μπορούσατε να αναφέρετε κάποια;

Όπως σε κάθε Δήμο, η επίλυση των τυχόν προβλημάτων, ιδιαίτερα εκείνων, που απαιτούν την εκταμίευση ενός μεγάλου οικονομικού ποσού, εξαρτάται από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, την ανταποδοτικότητα του έργου, την προτεραιότητά του σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο κλπ. Η προσαρμογή και ευελιξία του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και η αύξηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων είναι όχι μόνο για την Λυκόβρυση – Πεύκη, αλλά για τους περισσότερους δήμους στη χώρα, τα κυριότερα προβλήματα, η επίλυση ή βελτίωση των οποίων θα βοηθήσει στην επίλυση των επί μέρους προβλημάτων και αιτημάτων του Δήμου μας.Η προσαρμογή και ευελιξία του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και η αύξηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων είναι όχι μόνο για την Λυκόβρυση – Πεύκη, αλλά για τους περισσότερους δήμους στη χώρα, τα κυριότερα προβλήματα, η επίλυση ή βελτίωση των οποίων θα βοηθήσει στην επίλυση των επί μέρους προβλημάτων και αιτημάτων του Δήμου μας.

12.Τι έργα-πρότζεκτ βρίσκονται σε εξέλιξη που εμπλέκονται με εσάς άμεσα;

Πέραν από τις δράσεις στους τομείς της Επιχειρηματικότητας, των Αδελφοποιήσεων και των Διεθνών Σχέσεων, της Εξυπηρέτησης του Δημότη κλπ., εργαζόμαστε και για την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του χώρου της Πύρνας, σαν χώρου χαλάρωσης και αναψυχής των Δημοτών μέσα στη φύση και τόσο κοντά στον αστικό ιστό της πόλης μας.

Σε πολύ λίγο καιρό και με τη βοήθεια όλων και εν όψει και των αναζητούμενων διεξόδων σε εποχή «κορωνοϊού» πιστεύουμε, ότι θα είμαστε έτοιμοι να αποδώσουμε τον χώρο στους συμπολίτες μας.

  • 13.Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τον «Παναγιώτη»;

Πάντα βέβαια υπάρχει χρόνος και για την οικογένεια, τους αληθινούς φίλους και κάποια χόμπι, που όλοι έχουμε.

Όπως προανέφερα, όταν αυτό που κάποιος κάνει σαν κύρια δραστηριότητα, το κάνει με αγάπη και όχι σαν καθήκον ή αγγαρεία, τότε η διάκριση μεταξύ ελεύθερου ή δεσμευμένου χρόνου είναι πολύ σχετική, αφού και ο δεσμευμένος χρόνος σε τέρπει, σε γεμίζει και σε ολοκληρώνει σαν άτομο.


14.Εκτός από αντιδήμαρχος, τι άλλο θα θέλατε να είστε ;

Δεν θα έλεγα ότι το τι θα ήθελα να είμαι είναι θέμα τίτλων ή αξιωμάτων. Οπουδήποτε και να ήμουν, όπως ήμουν και τα προηγούμενα χρόνια, στόχος μου θα είναι να είμαι ζωντανός και δραστήριος, παρών και κοντά στο κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας για το κοινό καλό.

Στο τέλος της ημέρας η παρακαταθήκη του καθενός μας είναι η προσφορά του και η αναγνώρισή της ή μη από τον κοινωνικό περίγυρο.

Σε δυο μήνες λήγει η θητεία μου ως αντιδήμαρχος και αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι θα συνεχίσω να δουλεύω για το καλό του τόπου μου από όποια θέση και να έχω.

15. Έχετε μια αδυναμία που σχετίζεται με μια ομάδα και όλοι το γνωρίζουν. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό; Πως προέκυψε;

Όπως γνωρίζετε η καταγωγή μου είναι προσφυγική, Μικρασιατική, όπως και των περισσοτέρων παλιών συνδημοτών μας. Έτσι αυτό, σε συνδυασμό με την προσωπική φιλία με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης, με έχει φέρει κοντά στη στήριξη της συγκεκριμένης ομάδας και στο συναισθηματικό δεσμό με τις αξίες και τους στόχους της στο αθλητικό γίγνεσθαι.

16.Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από 10 χρόνια;

Ελπίζω υγιή και δραστήριο, όπως και τώρα, με κουράγιο να προσφέρω πάντα στα κοινά, πλαισιωμένος αξιοκρατικά με ικανούς συνεργάτες, που θα εμπνέονται με κοινές αξίες και οράματα, με ανιδιοτέλεια και με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Δήμο μας.

Να ξέρετε ότι η ημερολογιακή ηλικία και η πραγματική βιολογική ηλικία του καθενός μας είναι συσχετισμένες με τον προσωπικό του προγραμματισμό, με την δίψα του για δράση και ζωή και με τα οράματα και έργα, που καλείται να φέρει σε πέρας.


Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds