Υγεία

ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗ

By  | 

https://www.facebook.com/loubiassurgery/από τον Ιατρό Χρήστο Ι. Λούμπια
Χειρουργό μαστού


Η Αχίλλειος Πτέρνα της μαστογραφίας θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η ανίχνευση καρκίνου σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς.
Ενώ σχεδόν όλοι οι καρκίνοι θα είναι εμφανείς σε λιποβριθείς μαστούς, μόνο οι μισοί θα είναι ορατοί σε εξαιρετικά πυκνούς μαστούς.
Γεγονός είναι ότι περίπου το 15% έως και 30% των καρκίνων χάνονται στον προσυμπτωματικό έλεγχο με την ανίχνευση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στους πυκνούς μαστούς. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό. Ο σημαντικότερος είναι η επικάλυψη των καρκίνων από τον μαζικό αδένα με αποτέλεσμα να τους κάνει μη διακριτούς.
Η έμφαση θα δοθεί στην ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση του μαστού .
Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση μαστού (DBT) είναι μία τρισδιάστατη (3D)τεχνολογία εικόνισης του μαστού που αναπτύσσεται για να βελτιώσει την ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό των αλλοιώσεων του μαστού ειδικά σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Στην τεχνική αυτή, αναπαράγονται πολλαπλές εικόνες προβολής επιτρέποντας την οπτική ανασκόπηση των λεπτών τομών του μαστού που προσφέρουν τη δυνατότητα αποκάλυψης καρκίνων που δύσκολα θα ήταν ανιχνεύσιμοι σε πυκνούς μαστούς.
Πρόκειται για μία μέθοδο που εντοπίζει από 27% έως και 42% περισσότερους καρκίνους του μαστού από ότι η μαστογραφία .
Σε μια ανάλυση των 7.292 εξετάσεων προ συμπτωματικού ελέγχου έδειξαν σημαντική αύξηση του ποσοστού ανίχνευσης του καρκίνου από 5,3 σε 8,1 καρκίνους ανά 1.000 γυναίκες που εξετάστηκαν, με 20 από τους 59 καρκίνους που εντοπίστηκαν μόνο μετά την προσθήκη της τομοσύνθεσης στη συμβατική ψηφιακή μαστογραφία.
Η DBT (τομοσύνθεση) θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στη συμβατική απεικόνιση 2D(ψηφιακή μαστογραφία) του μαστού και όχι ως αντικατάσταση,

Η ψηφιακή μαστογραφία λοιπόν με τομοσύνθεση αποτελεί τεράστια εξέλιξη στον τομέα της απεικόνισης του μαστού για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου.
Επιπλέον με τη ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση δύναται να απεικονιστεί σε τρισδιάστατη μορφή ο μαστός προσφέροντας υψηλότερη ανάλυση στις εικόνες και καθιστώντας την εξέταση ακόμα πιο αξιόπιστη.

Ο Χειρουργός  Χρήστος Ι. Λούμπιας γεννήθηκε στη Νέα Ερυθραία της Αττικής το 1970. Αποφοίτησε από τη Ιατρική Σχολή Carol Davila το 2003 και στη συνέχεια εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του σαν Ιατρός Υπαίθρου στο Γ.Ν Σύρου ΄΄Πρώιο -Μποδοσάκειο΄΄.Ολοκλήρωσε την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού στο ΓΝΝ Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ.Εξιδικεύτηκε στη Πλαστική Χειρουργική ,στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και στο νοσοκομείο ΚΑΤ.Είναι κάτοχος αδείας άσκησης του Ιατρικού επαγγέλματος από το 2007.

Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών από το 2007.Είναι κάτοχος βεβαίωσης σπουδών στην Αγγλική Ιατρική Ορολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Έχει πιστοποιηθεί σαν investigator in the ISOS από το Queen Mary University Of London.Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος μαστού της

ΚΟΥΝΕΛΛΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ από το 2016.

Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος μαστού της AFFIDEA Περιστερίου.

Έχει παρακολουθήσει συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για θέματα που αφορούν στον τομέα της Χειρουργικής.Έχει στο ενεργητικό του πολλές παρουσιάσεις και συμμετοχές σε διεθνή χειρουργικά φόρουμ,σε Πανελλήνια και Ευρωπαϊκά συνέδρια.
Ακόμη αρθρογραφεί συνεχώς σε εφημερίδες και περιοδικά με τοπική και πανελλαδική εμβέλεια, ενώ συχνά είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε εκπομπές υγείας στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds