Συνεντεύξεις

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΚΟΥΤΣΕΛΗΣ

By  | 

Ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφραστής, στιχουργός. Τόσες πολλές ιδιότητες και όμως όλες τόσο επιτυχημένες. Μιλήστε μας λίγο γι’αυτό.

Tο βασικό μου επάγγελμα είναι αυτό του ηθοποιού. Από αυτό βιοπορίζομαι. Παράλληλα, όμως ασχολούμαι και με άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως πολύ σωστά επισημάνατε. Η αγάπη μου για τη συγγραφή ήρθε πολύ νωρίς όταν ακόμα ήμουν στην Β’ Γυμνασίου. Ο τότε δάσκαλος θεάτρου στην θεατρική ομάδα, Αποστόλης Συρταριώτης, μας είχε ενθαρρύνει να γράψουμε ένα δικό μας έργο και εγώ το βρήκα δημιουργικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό. Κάπως έτσι κόλλησα το ‘’μικρόβιο’’. Η μετάφραση (από την ρουμάνικη γλώσσα) ήρθε κατά ανάγκη. Το 2015 σαν μέλος της ελληνορουμάνικης θεατρικής ομάδας ‘’Επαγγελματικό Θέατρο της Διασποράς’’ με συντονίστρια την κυρία Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη, συμμετείχα στο ανέβασμα της παράστασης ‘’Το όμορφο ταξίδι των αρκούδων πάντα όπως το διηγείται ένας σαξοφωνίστας που είχε ερωμένη στην Φρανκφούρτη’’ του Ματέι Βισνιέκ. Το έργο θα ανέβαινε και στην ρουμάνικη και στην ελληνική γλώσσα. Δυστυχώς όμως η μεταφράστρια που το είχε αναλάβει καθυστερούσε την παράδοση και εμείς έπρεπε να αρχίσουμε πρόβες. Έτσι, λοιπόν, προθυμοποιήθηκα να μεταφέρω εγώ στην ελληνική γλώσσα το κείμενο ξέροντας κατά λέξη τι ακριβώς λέει στην ρουμάνικη. Έκτοτε έχουν ανέβει στην Ελλάδα μερικά υπέροχα έργα κάποια εξ αυτών μιας νέας συγγραφέως, της Ελίζε Βιλκ. ‘’Η Πράσινη γάτα’’ στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και η ‘’Μέση διάρκεια ζωής των πλυντηρίων’’ στο θέατρο Πρόβα σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη είχαν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Η αγάπη μου για την μουσική δε θα μπορούσε να με εμποδίσει  να ασχοληθώ και με την στιχουργική. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το ‘’Μόνος προχωρώ’’ σε μουσική του Στέφανου Καλλιανίδη και το οποίο ερμηνεύει ο Γιώργος Χριστοδούλου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα.

Έχετε πρωταγωνιστήσει και σε πολλές παιδικές παραστάσεις. Τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο κοινό;

Είναι δύσκολο γιατί το παιδί θα σου πει την αλήθεια. Και πολλές φορές φωναχτά κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το αγαπώ το παιδικό θέατρο γιατί αυτό είναι που ενθαρρύνει κάποια από τα παιδιά αύριο μεθαύριο να θελήσουν να ασχοληθούν με τον χώρο της υποκριτικής. Είναι υπέροχο να μπορείς να τα κάνεις να το αγαπήσουν.

Φέτος θα πρωταγωνιστήσετε στην παράσταση »ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός». Θα μας πείτε δυο λόγια για τον ρόλο σας;

Στη παράσταση έχω διπλό ρόλο. Ο ένας είναι ο γείτονας του Κλέαρχου και της Μαρίνας, ονόματι Ντίμης, ένας μποέμ τύπος που λατρεύει το χορό και συγκεκριμένα το τουίστ και ο δεύτερος είναι ένας δικηγόρος ονόματι Ασκαριώτης που εμφανίζεται σαν ‘’από μηχανής θεός’’ όταν τα πράγματα περιπλέκονται με μία κληρονομιά. Και οι δύο αυτοί ρόλοι όπως όλο το έργο έχουν αποδοθεί και διασκευαστεί μοναδικά από τον Χάρη Ρώμα και δεν έχουν σχέση με το αρχικό κείμενο των Τσιφόρου-Βασιλειάδη.

Το έργο στο οποίο πρωταγωνιστείτε είναι ένα έργο που έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου με μια συγκεκριμένη διανομή. Σας άγχωσε το γεγονός ότι καλείστε να παρουσιάσετε στον κόσμο ένα κλασικό έργο ή είναι μια ευκαιρία να »ξανασυστηθεί» στο κοινό με μια φρέσκια ματιά;

Το έργο γράφτηκε τη δεκαετία του ’60. Συνεπώς επιβάλλεται να ξαναπαρουσιαστεί με μία φρέσκια ματιά πιο σύγχρονη διατηρώντας ωστόσο την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής που είναι τόσο γλυκιά και ανέμελη. Σε αυτό βοήθησαν αρκετά η τέλεια διασκευή του Χάρη Ρώμα και τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια της Λαμπρινής Καρδαρά.

Με τον κ. Χάρη Ρώμα δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε. Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να συνεργάζεστε τόσο συχνά είναι μία παραδοχή του ταλέντου σας;

Περισσότερο θα έλεγα παραδοχή του ήθους μου και της συμπεριφοράς μου, πιστεύω. Με ευχαριστεί που οι περισσότεροι έχουν να λένε καλά πράγματα από τη συνεργασία μας.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε  πολύ να παίξετε;

Κάποιος συγκεκριμένος όχι. Με ενδιαφέρει, όμως, όλοι οι ρόλοι να έχουν να δώσουν κάτι.

Πώς νιώθετε  κάθε φορά που βλέπετε ένα δικό σας κείμενο ή τους στίχους σας να »παίρνουν ζωή»;

Αν είμαι σε θέατρο και παρακολουθώ στην πρεμιέρα ένα έργο που έγραψα ή μετέφρασα, έχω τρακ ίσως και περισσότερο από τους ηθοποιούς. Γιατί εκείνη την ώρα ‘’παίζει’’ και ο συγγραφέας. Τα λόγια και οι σκέψεις του ακούγονται. Με τα τραγούδια είναι αλλιώς. Ενθουσιάζομαι όταν ακούω ένα τραγούδι ολοκληρωμένο. Από εκεί και έπειτα όταν είναι να ‘’δοθεί’’ στον κόσμο, χαλαρώνω.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Εκτός από τις παραστάσεις του ‘’Κλέαρχου, της Μαρίνας και του κοντού’’ έχω ξεκινήσει πρόβες για ένα άπαιχτο στην Ελλάδα ρουμάνικο έργο του Μαρίν Σορέσκου που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα παρουσιαστεί τον χειμώνα στο θέατρο ‘’Αγγέλων Βήμα’’. Παράλληλα, με την τραγουδίστρια-μουσικό Άρτεμις Ματαφιά ετοιμάζουμε κάποια καινούρια τραγούδια που θέλουμε να τα προτείνουμε για την Eurovision 2022. Με την Άρτεμις έχουμε κουμπώσει πολύ και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει.

Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο Communitism. Ευχαριστούμε τη φωτογράφο Κατερίνα Παρασκευά. Το styiling επιμελήθηκε ο σχεδιαστής Πάρης Βαλταδώρος.

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds