ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Έξι περιφραγμένα πάρκα σκύλων δημιουργούνται στο Χαλάνδρι

By  | 

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, από την 1η Ιουνίου 2021, ο Δήμος Χαλανδρίου ξεκινά τη διαδικασία δημιουργίας έξι (6) περιφραγμένων πάρκων σκύλων σε διαφορετικά σημεία της πόλης, με στόχο τη δημιουργία ασφαλών χώρων για την καθημερινή βόλτα και την άσκηση των αγαπημένων τετράποδων.

Η υλοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά ξεκινώντας από το πάρκο της Αττικής Οδού, όπου θα διαμορφωθεί ο πρώτος χώρος.

Τα πάρκα θα διαθέτουν ικανή περίφραξη και διπλές πόρτες εισόδου/εξόδου, ώστε να εμποδίζεται η έξοδος των σκύλων χωρίς επίβλεψη κατά τη διάρκεια της άσκησής τους. Στο χώρο θα υπάρχει βρύση αλλά και ειδικοί κάδοι για την περισυλλογή των ακαθαρσιών των σκύλων. Σχεδιάζεται επίσης να τοποθετηθούν ξύλινες και λαστιχένιες κατασκευές για παιχνίδια (ανάβαση, κατάβαση, ισορροπία) ώστε να μπορούν τα ζώα να ασκούνται και να παίζουν με ασφάλεια.

Ο καθαρισμός του πάρκου θα είναι τακτικός ενώ θα τοποθετηθούν ταμπέλες με το ωράριο των πάρκων αλλά και με οδηγίες για τους ιδιοκτήτες των τετράποδων, έτσι ώστε να αποφεύγεται η όχληση των περιοίκων.

Τα σημεία που επιλέχθηκαν για τη δημιουργία των πάρκων:

► ΚΧ 6Α, στην οδό Αιγαίου Πελάγους, δίπλα στη Λ. Κηφισίας.
► Πάρκο Αττικής Οδού, στην είσοδο απέναντι από το Αθλητικό Κέντρο «Ν. Πέρκιζας». Προβλέπεται να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά πάρκα, για μικρόσωμα σκυλιά έξω από την είσοδο και για μεγαλόσωμα μέσα στο Πάρκο, στο χώρο απέναντι από τα όργανα γυμναστικής.

► ΚΧ στη Λεωφόρο Πεντέλης, απέναντι από το ΟΤ 406.

► ΟΤ 1192 στο Πάτημα Ι, επί της Μελίνας Μερκούρη. Το πάρκο σκύλων θα δημιουργηθεί σε ένα τμήμα του χώρου, έτσι ώστε να διατηρηθεί ικανός χώρος συνάθροισης και για τους μη ιδιοκτήτες σκύλων. Η εγκατάσταση εκεί θα είναι προσωρινή έως ότου ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του 6ου Λυκείου.

► ΚΧ 42 στο Πάτημα ΙΙ, επί της οδού Μηλιάδη Τάκη.

► Χώρος πρασίνου στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, επί των οδών Λευκωσίας και Δυοβουνιώτη.

Έλενα Χριστούλη: Δείγμα πολιτισμού η συμπεριφορά μας προς τα ζώα

Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη, η οποία και εισηγήθηκε το θέμα, υποστήριξε: «Η συμπεριφορά και η φροντίδα μας προς τα ζώα είναι εικόνα του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί ως διοίκηση αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή πρωτοβουλίες καταρχήν για την προστασία των αδέσποτων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Φίλοι των Ζώων Χαλανδρίου”. Με τα πάρκα σκύλων κάνουμε ένα ακόμα βήμα, αυτή τη φορά για τα δεσποζόμενα. Δημιουργούμε τους αναγκαίους χώρους για την ασφαλή καθημερινή τους βόλτα. Μετατρέπουμε το Χαλάνδρι σε μια πόλη που αγαπά τα ζώα».

Κανόνες λειτουργίας των πάρκων

Η σωστή λειτουργία ενός πρότυπου πάρκου σκύλων ωστόσο προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή των χρηστών. Η είσοδος μέσα στο πάρκο θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, μέσω ειδικής πλατφόρμας(όπου θα σκανάρεται το τσιπάκι του σκύλου).

Οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι υποχρεούνται να:

• χρησιμοποιούν τον χώρο με δική τους ευθύνη.
• είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά του σκύλου τους και να την ελέγχουν
• καθαρίζουν τα περιττώματα του σκύλου τους άμεσα.
• επιτηρούν τον σκύλο τους καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στο πάρκο.
• έχουν δεμένα τα σκυλιά τους κατά την είσοδο και πριν την έξοδο από το πάρκο σκύλων.
• φροντίζουν να μην είναι ενοχλητικά (ιδιαίτερα στις ώρες κοινής ησυχίας λόγω της γειτνίασης με κατοικίες).
• είναι υπεύθυνοι για τη σήμανση του σκύλου τους με το ειδικό τσιπάκι, σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 και τις τροποποιήσεις του.
•  είναι άνω των 15 ετών, διαφορετικά θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα.

Στα πάρκα σκύλων απαγορεύεται:
• Η είσοδος σε σκυλιά με επιθετική συμπεριφορά
• Η είσοδος σε άρρωστα σκυλιά
• Η είσοδος σε σκυλιά που είναι σε περίοδο ζευγαρώματος
• Η είσοδος σε κουτάβια κάτω των 4 μηνών
• Η χρήση γυάλινων αντικειμένων.
• Το τάϊσμα των ζώων.

Οι παραβάτες θα αποβάλλονται από το χώρο του πάρκου και θα τους επιβάλλονται τα προβλεπόμενα κατά το Νόμο πρόστιμα και ποινές.

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds