ΘΕΑΤΡΟ

«ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ-Οι μούσες που αγάπησα»

By  | 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – Καλοκαιρινή περιοδεία

Ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του μεγάλου εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά, σε κείμενο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και μελοποιημένη ποίηση του Παλαμά από τον Σάκη Παπαδημητρίου

Οι πρώτες ημερομηνίες παραστάσεων:

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – Παρασκευή 18/6

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ – Σάββατο 26/6

ΛΑΡΙΣΑ – Τρίτη 6/7

ΠΕΝΤΕΛΗ – Παρασκευή 9/7

ΠΑΤΡΑ – Δευτέρα 12/7

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ – Σάββατο 31/7 (Το πρόγραμμα ανανεώνεται συνεχώς και στην πορεία θα προστεθούν και άλλες ημερομηνίες)

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ενσαρκώνοντας τον μεγάλο ποιητή στη θεατρική παράσταση «Κωστής Παλαμάς-οι μούσες που αγάπησα», την οποία και σκηνοθετεί με σημαντικές στιγμές της ποιητικής διαδρομής καθώς και την άγνωστη προσωπική και ερωτική ζωή του μεγάλου ποιητή περιοδεύει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Γρηγόρης Βαλτινός «συναντιέται» με τον Κωστή Παλαμά, τον εθνικό ποιητή, που ήταν ο θεμελιωτής της ποίησης μετά το 1821 στα χρόνια που η Ελλάδα προσπαθούσε να δηλώσει την εθνική, πολιτιστική της ταυτότητα ως νεοσύστατο κράτος και που με το έργο του σηματοδότησε την Ποίηση στην πορεία των 200 χρόνων του ελληνικού κράτους. Ο Γρηγόρης Βαλτινός με τη δική του ευρηματική σκηνοθετική ματιά αναδεικνύει τη δύναμη και τις αδυναμίες του ποιητή στην πάλη του με τον χρόνο και την απώλεια καθώς και τη σχέση του με τη Γυναίκα και τον Έρωτα που αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ποίησής του. Μια παράσταση όπου ο ποιητής αφηγείται ο ίδιος τη ζωή του. Μιλά για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τις ποιητικές του ανησυχίες, τον γάμο του, τα μεγάλα ποιητικά του αριστουργήματα, τον θάνατο του παιδιού του, τον αγώνα του για τον δημοτικισμό, για τις γυναίκες-μούσες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του και επηρέασαν το έργο του και κυρίως για τη μοναδική μούσα που δεν τον πρόδωσε ποτέ, την Ελλάδα του. Μαζί του εφτά γυναίκες (ηθοποιοί και μουσικοί) ενσαρκώνουν τη γυναίκα «Μούσα», που, χαρίζοντας την έμπνευση στον ποιητή, του συμπαραστάθηκε στον διαρκή αγώνα του με τη φθορά, τον μαρασμό και τον θάνατο. Το κείμενο και η μουσική της παράστασης βασίζονται στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και την ομώνυμη μουσική ανθολογία ερωτικής ποίησης του Κωστή Παλαμά από τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, αποτυπωμένης σε μουσικό cd, με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Έλενα Λεώνη. Το βιβλίο και το cd με τον τίτλο «Κωστής Παλαμάς-οι μούσες που αγάπησα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηδύφωνο , που θα διανέμονται και στη παράσταση. Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Βαλτινός Κείμενο: Μαρία Παναγιωτακοπούλου Μουσική: Σάκης Παπαδημητρίου Ενορχήστρωση: Άσπα Παπαδημητρίου Χορογραφίες: Ευγενία Λιάκου Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Παρασκευόπουλος Sound design: Βρεζ Χατσατουριάν Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ Ηχογραφήσεις: studio The Cave

Παίζουν: Κωστής Παλαμάς: Γρηγόρης Βαλτινός Μαρία Βάλβη: Αγγελική Πέτκου Μούσα: Ευγενία Λιάκου Τα τραγούδια ερμηνεύει η Έλενα Λεώνη Μουσικοί: Πιάνο: Ιώ Κυριακίδου Βιολί: Αριέτα Σαϊτά Τσέλο: Στέλλα Τέμπρελη Φλάουτο: Βικτώρια Κυριακίδου Άρπα: Έλενα Λεώνη Παραγωγή : Απόηχος 2020- Τέχνη & Πολιτισμός Η φωτογράφιση έγινε στο «Ίδρυμα Κωστή Παλαμά», στο γραφείο του ποιητή, στην Ασκληπιού 3, εκεί που ήταν το σπίτι του για 50 ολόκληρα χρόνια.

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds