ΒΙΒΛΙΟ

Η γοητεία της αναζήτησης

By  | 

Ένα δοκίμιο του Λευτέρη Παπακώστα

Είναι γοητευτικό το ταξίδι της αναζήτησης. Ταξίδι στην έρευνα, ταξίδι στη γνώση. Ταξίδι στην ίδια τη ζωή.

Ίδιο το ταξίδι του Οδυσσέα!

Που αναζητώντας με πάθος την Ιθάκη του  «πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω».

Μια αναζήτηση που δεν έχει αρχή και τέλος. Μια αναζήτηση που έχει τη γεύση και τη γοητεία της περιπέτειας, που μετά από πενήντα χρόνια περιπλάνησης δίνει ακόμη την αίσθηση όχι του τερματισμού σε μια Ιθάκη που φαίνεται πια από μακριά, αλλά της προετοιμασίας για νέα ταξίδια και νέες περιπέτειες.

Σ’ έναν χώρο γνώσης, όπου τα κουπιά είναι πια η σοφία του ταξιδιού, η ποίηση, η ιστορία των ανθρώπων και τα πάθη τους.

«Κι αν φτωχική τη βρεις», λέει ο ποιητής, «η Ιθάκη δε σε γέλασε».

Και αλήθεια δε με γέλασε. Ήταν η ευκαιρία για το ταξίδι αυτό της γνώσης.

Και νιώθω πραγματικά ευτυχής που μετά από όλη αυτή την αναζήτηση πήρα το βιβλίο αυτό στα χέρια μου. Σαν ευκαιρία να ξαναζήσω τη γοητεία του ταξιδιού, της περιπλάνησης, της αναζήτησης, σ’ έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει και μέρα με τη μέρα μας πάει σε νέους τόπους και άγνωστα λιμάνια.

Έναν κόσμο που μου έδωσε χαρές, αλλά με γέμισε και με λύπες ανείπωτες. Όμως δεν παραπονιέμαι. Αυτό είναι το ταξίδι της αναζήτησης, που είχα την τύχη να κάνω.

Και είμαι ευτυχής που έζησα τη γοητεία του. Πορεία σε μια θάλασσα άγνωστη, που δεν εννόησε ποτέ να γαληνέψει, μα, αλήθεια, τόσο όμορφη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Λευτέρης Παπακώστας κατάγεται από τη Σκουληκαριά της Άρτας. Σπούδασε στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακό στην Αθήνα.

Υπηρέτησε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και για πολλά χρόνια δίδαξε στο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων, από όπου αποχώρησε για να αναλάβει τη διεύθυνση σε Λύκεια της περιοχής της Αττικής μέχρι το τέλος της θητείας του στη δημόσια εκπαίδευση.

Η διδασκαλία της ιστορίας στους μαθητές του Λυκείου, μέσα από έναν γόνιμο προβληματισμό και αναζήτηση των πηγών, καθώς και η μελέτη της λογοτεχνίας, αποτέλεσαν το βασικό του μέλημα όλα τα χρόνια της θητείας του στην εκπαίδευση.

Επί πολλά χρόνια διετέλεσε παρουσιαστής στην κρατική τηλεόραση, πάνω σε θέματα που αφορούσαν τη δημοτική και τη λαϊκή μουσική.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται:

«Πενήντα κείμενα ζητούν παραλήπτη», άρθρα και δοκίμια.

«Ο νικητής τα παίρνει όλα», μυθιστόρημα με γνώμονα την εσωτερική μετανάστευση στη μεταπολεμική Ελλάδα.

«Αναρχικώς πολιτευόμενοι», Διπλωματία και πολιτική στη νεότερη Ελλάδα 1821-1936, ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2014

«Μέρες Αντίστασης», Η εθνική αντίσταση μέσα από τα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού του ΕΔΕΣ Α. Παπακώστα, ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2016

«Ένας κυβερνήτης για την Ελλάδα», ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2017

«Το Μακεδονικό ζήτημα», ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ, ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2019

Επίσης στο έργο του περιλαμβάνονται εκατοντάδες άρθρα και δοκίμια δημοσιευμένα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, με θέματα ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού, ομιλίες και διαλέξεις με ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα.


Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds