Θέατρο

ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ -ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

By  | 

Γράφει: η Χριστίνα- Άννα Φωτιάδη και η Αγγελική Μεταξά

Φωτογραφίζει: ο Ευάγγελος Λουτριώτης

ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Πώς είναι σήμερα ο Φώτης Σπύρος;

Είναι καλά, δημιουργικός, ορεξάτος, αισιόδοξος αλλά και κουρασμένος.

Έχετε μια μακρά και άκρως επιτυχημένη πορεία στο χώρο της τηλεόρασης και του θεάτρου. Υπάρχει κάποιος ρόλος που ξεχωρίζετε;

Τον επόμενο

Θέατρο για παιδιά. Γιατί;

Γιατί με κάνει καλύτερο. Τα παιδιά σαν κοινό είναι πιο απαιτητικό, πιο ειλικρινές, δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις. Το παιδικό θέατρο έχει μεγάλες δυσκολίες.

Οι ρόλοι τους οποίους έχετε υποδυθεί, κυρίως στην τηλεόραση, μας έχουν κάνει να σας ταυτίσουμε με αυτούς. Πώς νιώθετε με αυτό; Θέλω να πω, υπάρχει ο φόβος του να εγκλωβιστείς σε ένα ρόλο;

Όλοι οι ρόλοι είναι εγώ, ωστόσο δεν υπάρχει ο φόβος να εγκλωβιστώ σε κάποιον ρόλο. Το πρόβλημα είναι μήπως κάποιος ρόλος εγκλωβιστεί σε μένα.

Από τους ρόλους που σας έχουμε δει μέχρι τώρα, ποιος είναι πιο κοντά στον χαρακτήρα σας;

Σε όλους τους ρόλους υπάρχει ο χαρακτήρας μου.

ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε να παίξετε;

Θα ήθελα να παίξω Αριστοφάνη μεγαλώνοντας.

Εκτός από ηθοποιός είστε και σκηνοθέτης. Πόσο δύσκολο είναι να σκηνοθετείς συναδέλφους και πόσο δύσκολη γίνεται η δουλειά ενός σκηνοθέτη, όταν στην ομάδα υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι και αυτός σκηνοθέτης;

Θα πρέπει να υπάρχουν σαφή όρια τα οποία και θα τηρούνται. Έτσι γίνεται.

Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό να αποβάλει έναν ρόλο, επιστρέφοντας στην καθημερινότητά του.

Παίζοντας έναν ρόλο, δεν γίνομαι κάτι άλλο. Παραμένω ο Φώτης και απλά αποτυπώνω και αποδίδω έναν ρόλο όπως τον βλέπω με τη φαντασία μου.

Μπορεί ένας ρόλος και η υποκριτική εν γένει να γίνει »όπλο» για έναν ηθοποιό στην καθημερινή του ζωή;

Δεν παίζουμε ποτέ έναν ρόλο. Είμαστε ο ρόλος. Έτσι δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον ρόλο για τη ζωή μας. Είναι όπως τις Απόκριες που δεν ντυνόμαστε ποτέ.

ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Φώτη Σπύρου;

Είχαμε ετοιμάσει την παράσταση »Ηρακλής και οι 12 Άθλοι». Η παράσταση ήταν σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Είχαμε φτάσει στη γενική πρόβα αλλά επειδή είναι μια πολυπληθής παραγωγή αποφασίσαμε, λόγω των καταστάσεων, να την αφήσουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε και τον χειμώνα με τον Ροβινσώνα και τον Κρούσο, μέχρι να έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες για το Ηρακλή. Παράλληλα ετοιμάζουμε και έργο »Η γιαγιά» του Ντίνου Σπυρόπουλου. Και βέβαια συνεχίζω στο ΙΕΚ Όμηρος τα μαθήματα υποκριτικής, του οποίου έχω τη χαρά να είμαι διευθυντής.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Πώς είναι σήμερα ο Νίκος Χρηστίδης;

Αισιόδοξος, με όρεξη για δουλεία και ελπίζω πολύ σύντομα να είμαστε όλοι ελεύθεροι να αγγιζόμαστε και να αγκαλιαζόμαστε

Έχετε επιλέξει να υπηρετήσετε ένα δύσκολο είδος θεάτρου, με την έννοια ότι ίσως το κοινό είναι πιο απαιτητικό. Το παιδικό θέατρο. Συνειδητή επιλογή ή έτυχε;

Αρχικά προέκυψε αλλά τώρα πια είναι συνειδητή επιλογή. Όσο ασχολούμαι με το παιδικό θέατρο με ενδιαφέρει όλο και περισσότερο.

Είναι το παιδικό κοινό πιο απαιτητικό;

Είναι πιο ειλικρινές.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Βλέπουμε πολύ συχνά να ανεβαίνουν παιδικές θεατρικές παραστάσεις, να γυρίζονται παιδικές ταινίες. Γιατί πιστεύετε δεν έχει τολμήσει κάποιος να κάνει ή να προτείνει κάτι ανάλογο στην τηλεόραση;

Υπάρχουν παιδικές εκπομπές αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρεθούν οι  τρόποι που θα γίνει. Να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης. Ποια ιδιότητα υπερισχύει;

Ηθοποιός. Εκεί ξεκινάνε και εκεί τελειώνουν όλα.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε την παράσταση που θα ανεβάσετε κάθε φορά;

Να είναι σημαντικό το κείμενο, να είναι ένα κείμενο που να μπορούν τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν αλλά και να πάρουν γνώσεις.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε να υποδυθείτε;

Δεν σκέφτομαι τι θα ήθελα, το αφήνω να προκύψει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Νίκου Χρηστίδη;

Θα συνεχίσουμε και τον χειμώνα με την τωρινή παράσταση μέχρι να έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες να ανεβάσουμε τον Ηρακλή. Παράλληλα ετοιμάζουμε το θεατρικό έργο »Η γιαγιά» του Ντίνου Σπυρόπουλου. Πέρα από αυτά όμως, στόχος είναι να έχω δίπλα μου σημαντικούς καλλιτέχνες που θα με προχωράνε ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.


Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds