Διάφορα

Η «δηθενιά» της προσωπικής ζωής στα κοινωνικά δίκτυα

By  | 


Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται και μεγαλώνουν σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιρροές της παιδείας, των δασκάλων των σπουδών και των ευκαιριών που παρουσιάζονται και που ο καθένας εκμεταλλεύεται με τον τρόπο του.

Κάθε άτομο έχει τον χαρακτήρα του, σαφώς, από την ώρα που γεννιέται αλλά πλάθεται ή διαμορφώνεται αναλόγως.  Κάποιοι έχουν την τύχη να είναι πιο πλούσιοι, άλλοι πιο μορφωμένοι, άλλοι πιο τολμηροί κι άλλοι πιο θρασείς! Υπάρχουν λοιπόν αυτοί που μοχθούν να φτάσουν στην κορυφή της επιτυχίας, αυτοί που αρκούνται στα δεδομένα , αυτοί που τολμούν και δεν δειλιάζουν και τέλος αυτοί που δεν κάνουν τίποτα γιατί τα ξέρουν όλα και τα κάνουν με τον τρόπο τους!

Είναι κάποιοι άνθρωποι που ενώ δεν έχουν καμία καλλιέργεια (αποδεδειγμένα) δηλώνουν «ειδικοί» και τα γνωρίζουν όλα κι ας μην έχουν ποτέ στην ζωή τους «σπουδάσει» το αντικείμενο.  Βρίσκονται σε μια παρέα και θέλουν να τραβάνε συνέχεια την προσοχή εμμένοντας στο «εγώ»  και δίνοντας σταθερά παραδείγματα από γεγονότα που άκουσαν, είδαν, έπαθαν, συνέβησαν στους φίλους, τους γνωστούς, τους συναδέλφους τους.

Ενώ προσπαθείς με ευγένεια να πεις ότι δεν είναι έτσι, ότι το έχεις διαβάσει ή το έχεις αντιμετωπίσει ξανά, αρνούνται σθεναρά, σε ακυρώνουν.

Σε φέρνουν σε δύσκολη θέση για να κερδίσουν τις εντυπώσεις με απόλυτο ύφος «ξερόλα». Δεν κάνουν πίσω σε τίποτα ακόμη κι όταν ξέρουν ότι έχουν άδικο γιατί απλά δεν το παραδέχονται ποτέ. Σου απαντούν μέχρι σε μηνύματα ή χειρότερα σε σχόλια για να τα βλέπουν και οι υπόλοιποι απλά για να σε ζορίσουν γιατί φυσικά γνωρίζουν ότι λόγω ευγένειας και χαρακτήρα δεν θα έκανες ποτέ το ίδιο.

Δεν συχνάζουν παρά στα πιο μοδάτα μέρη που μπορούν να συναντήσουν άτομα από την σόου-μπιζ, ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους τραγουδιστές, ηθοποιούς, παρουσιαστές, μοντέλα κλπ. και γνωρίζουν με λεπτομέρειες τι φόρεσαν, που πήγαν με ποιον βγαίνουν, με ποιον τσακώθηκαν.  Προσπαθούν να αντιγράψουν τις “influencers” στο Instagram  σε πόζες, μακιγιάζ και …απόψεις!  Πάνε για καφέ, ποτό, φαγητό και περνούν τις ώρες τους τραβώντας φωτογραφίες τα φαγητά ή τα ποτά, στοιχίζοντας τα με λεπτομέρειες ώστε να φαίνεται επιτηδευμένα το μαγαζί στο σουπλά ή το σουβέρ για να καταλάβουν που είναι, όχι απαραίτητα με ποιον, και δεν ανταλλάσσουν  κουβέντα παραπάνω μεταξύ τους εκτός από το να κοιτούν τα κινητά, τα like και τα comments (σχόλια) που τους γράφουν. Φυσικά όσο πιο πολλά likes  τόσο πιο μεγάλη η χαρά και η αίσθηση περηφάνιας καθώς παίρνουν περισσότερο θάρρος να συνεχίζουν.  Κι ας ξοδεύουν τον μισθό, το χαρτζιλίκι, τις οικονομίες τις δικές τους ή των γονιών τους  φτάνει να ζήσουν το όνειρό τους και να φανούν, να ξεχωρίσουν. Πάνε ταξίδι και χάνουν τον χρόνο τους στις πόζες μην βλέποντας τα τοπία παρά το πως αυτά φαίνονται από τις φωτογραφίες.  Τους συναντάς παντού και δεν μιλάω για παιδιά, εφήβους, φοιτητές. Αναφέρομαι στους ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας που σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι αλλιώς.

Ζούνε την ζωή τους παρακολουθώντας κρυμμένοι πίσω από ένα πληκτρολόγιο, ένα κινητό και άπειρες φωτογραφίες τις οποίες φυσικά τις φτιάχνουν βάζοντας φίλτρα για να φαίνονται ακόμη πιο όμορφες, αδύνατες και ψηλές! Διαβάζω  τα ονόματα και νιώθω ότι όλοι  και όλες γεννήθηκαν στο..Beverly Hills! Η Βαρβάρα έγινε Μπάρμπαρα και ας την φώναζαν Ρούλα μέχρι χθες, είναι μπανάλ πια τώρα που άλλαξε περιοχή και πήγε να μείνει στην Βούλα, η Αργυρώ έγινε Σύλβια, η Μαρία, Μαρί ή Μαριέτα ή Μάριον. Η άλλη ένα χρόνο στην Γλυφάδα δηλώνει Γλυφαδιώτισσα, ξέχασε ότι πριν έμενε στη Νίκαια. Και προς Θεού, μια χαρά ειναι στην Νίκαια, μια χαρά και στην Γλυφάδα απλά δεν μπορείς να απαρνείσαι την καταγωγή σου για να «πλασάρεις»τον εαυτό σου στους άλλους. Και αυτό ισχύει για όλους όσους «κρύβουν» από που προέρχονται γιατί δεν τους φαίνεται αρκετά σικ!

Αντίστοιχα και οι άντρες, κάνουν ακριβώς το ίδιο, ανεβάζοντας φωτογραφίες με τους  πειραγμένους ψηφιακούς κοιλιακούς περιτριγυρισμένοι από αιθέριες υπάρξεις ξοδέυοντας σε επώνυμα ρούχα , παπούτσια, να ανεβάζουν το εαυτό τους με πολυτελή αυτοκίνητα (που μπορεί να ανήκουν σε άλλον), πούρα και ύφος πολλά υποσχόμενο!

Κι ας πάμε στους άλλους δήθεν, στα ερωτευμένα τέλεια ζευγάρια! Αυτά που βλέπεις στις διαφημίσεις, που ξυπνούν σαν να βγήκαν από σελίδες περιοδικού. Ξυπνούν στην υπερλούξ κρεβατοκάμαρα με το πρωινό έτοιμο, τα παιδιά χαμογελαστά και καθαρά, το σπίτι στην εντέλεια και όλα τακτοποιημένα.  Αν θυμάμαι καλά εγώ σε παρόμοια φάση ήμουν  μισοκοιμισμένη, αναμαλλιασμένη, με τα παιδιά να χοροπηδούν πάνω μας και εγώ να θέλω να κοιμηθώ ακόμη αλλά να  πρέπει να σηκωθώ να τα πλύνω, να τα ντύσω, να τα ταΐσω και γενικότερα με θυμάμαι ως θηριοδαμαστή σε τσίρκο! Ας μην πούμε για την άλλη κατηγορία….στο  facebook σε φωτογραφία κεντρική ο κύριος με την σύζυγο και την οικογένεια, στο Instagram  μόνος να ακολουθεί κυρίως γυναίκες και ενίοτε με ψευδώνυμο χωρίς φωτογραφία αλλά που τα μηνύματα στις κυρίες πάνε και έρχονται. Αντίστοιχα και γυναίκες φυσικά που κάνουν το αντίστροφο.  Δεν θα κρίνω εγώ τι κάνουν και πως το κάνουν όμως ας μην προβάλλουν έναν άλλον εαυτό από αυτό που είναι πραγματικά! Μας μπερδεύουν και εμάς που ξέρουμε και δεν μιλάμε!

στα μέσα δικτύωσης

Χρειάζεται άραγε τόση δηθενιά; Τόση προβολή τελειότητας; Που είναι οι άνθρωποι με ατέλειες; Με ελαττώματα; Με παραπάνω κιλά; Με τα μαλλιά ανακατεμένα όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλες τις εποχές! Χωρίς μακιγιάζ, χωρίς επώνυμα ρούχα, με αληθινές, αυθόρμητες φωτογραφίες και στιγμές που δεν είναι σκηνοθετημένες;  Κουράστηκα να βλέπω selfie ανθρώπων που δεν ξέρουν ποια να πρωτοδιαλέξουν και τις βάζουν όλες μαζί. Πόση ματαιοδοξία πια! Όλοι μας είμαστε αυτοί που είμαστε, αλλά ας μην θέλουμε να δείχνουμε κάτι διαφορετικό γιατί υπάρχουν και οι αληθινοί φίλοι μας που μας ξέρουν, μας έχουν αποδεχτεί και δεν είναι ανάγκη να τους πείσουμε όπως τους άλλους για κάτι που δεν μας αντιπροσωπεύει. Ας ζήσουμε  απλά την ζωή μας, την αληθινή που είναι πιο ανθρώπινη με τα ελαττώματά μας και τις ατέλειες μας γιατί η ζωή θα ήταν εντελώς μονότονη αν ήταν μόνο τέλεια!

Αγγελική Μεταξά

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds