ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ

By  | 

του Reginald Rose, σε μετάφραση/σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και παραγωγή της A PRIORI, μετά από 6 συνεχή χρόνια όμορφης και υγιούς συνεργασίας με το θέατρο Αλκμήνη και τους Μανώλη Ιωνά και Ειρήνη Παπαδημάτου, μεταφέρονται λόγω των συνθηκών και με το άνοιγμα των χειμερινών πολιτιστικών χώρων, στο φιλόξενο θέατρο ΑΝΕΣΙΣ το οποίο έχει περάσει έως το 2025 στα χέρια των Γεράσιμου Σκαφίδα και Νικορέστη Χανιωτάκη. Η sold-out παράσταση των έξι τελευταίων χρόνων, επίκαιρη όσο ποτέ, παρουσιάζεται ξανά από Οκτώβριο, μετατρέποντας το θέατρο Άνεσις σε δικαστικό μέγαρο και φέρνοντας ενόρκους και θεατές.

Με την έναρξη της 7ης χρονιάς της παράστασης, τρία νέα πρόσωπα εισέρχονται για πρώτη φορά στο δωμάτιο των ενόρκων, ο Διαμαντής Καραναστάσης, ο Μιχάλης Μαρκάτης και ο Βασίλης Φακανάς.

Υπόθεση

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ’ αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του, αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Οι 12 ένορκοι αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Είδος: Δικαστικό Δράμα

Κείμενο: Reginald Rose

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, Νότης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά: David Negrin

Κοστούμια: Κική Μήλιου

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού

Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κατερίνα Κωνσταντέλλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ρασσιάς, GRID FOX

Γραφιστική επιμέλεια: GRID FOX

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Θέατρο Άνεσις – Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792

Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr

Οι 12 ένορκοι (αλφαβητικά):

Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Καζανάς, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Διαμαντής Καραναστάσης, Μιχάλης Μαρκάτης, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς

Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός

Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή

Facebook Pages

https://www.facebook.com/12enorkoi/

&

https://www.facebook.com/theatreapriori/

Υπεύθυνη Επικοινωνίας της παράστασης

Άντζυ Νομικού

6932 25 80 73

angienomikou@gmail.com

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds