Δήμος Κηφισιάς

ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 6-23 ΜΑΙΟΥ ΑΛΣΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

By  | 

ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Κήπος της Ελλάδας

Από τους κήπους του κόσμου, δε θα μπορούσε να λείπει ο Ελληνικός, βεβαίως. Ο Ελληνικός Κήπος ως ιδέα και περιεχόμενο είναι αποτέλεσμα χωροχρονικής εξέλιξης στο πέρασμα των αιώνων. Στην Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς μετουσιώνεται σχεδιαστικά σε τρεις ενότητες που θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε: 1. Tο ελληνικό ξηρανθεκτικό φυσικό τοπίo2. Ο λειτουργικός κήπος, και 3. Ο καλλωπιστικός ελληνικός κήπος. Όμως, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους κήπους των Αρχοντικών της Κηφισιάς καθώς εμφανίζονται πολλά από τα φυτικά είδη που χάθηκαν. ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ: – Ελένη Αθανασιάδου, Δρ. Αρχιτέκτων Τοπίου – Γεωπόνος, ΕΔΙΠ Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ- Hλίας Βενέσης, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Αρχιτέκτων Τοπίου, Συνιδρυτής του UBUPlan- Θάνος Οικονόμου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Συνιδρυτής του UBUPlan

Κήπος της Ιαπωνίας

«Ένας δροσερός περίπατος μακριά από τις έγνοιες της καθημερινότητας»

Ο Ιαπωνικός κήπος αποτελεί ένα έργο φυσικής τέχνης, γεμάτο συμβολισμούς, που εμπνέει ηρεμία, ανανέωση  και προσφέρεται για  ανακάλυψη και ψυχική αναζωογόνηση. Πρωταγωνιστές στον ιαπωνικό κήπο είναι το νερό, οι πέτρες και τα φυτά. Τα πάντα βρίσκονται σε απόλυτη ηρεμία και ισορροπία μεταξύ τους.

Μελετητές: Έυα Παπαδημητρίου, Γεωπόνος ΑΠΘ – Αρχιτέκτων Τοπίου (MLA)

Ελίνα Κατσίκα, Γεωπόνος ΓΠΑ – Αρχιτέκτων Τοπίου (MSc)

Κήπος της Αγγλίας

Αρμονία, συνοχή, χρώματα, φυσικές συνθέσεις, και  σεβασμό στις αρχές της οικολογίας  είναι από τα χαρακτηριστικά του αγγλικού ρυθμού. Ο αγγλικός κήπος της Έκθεσης ακολουθεί τη λογική των κήπων εξοχής. Ένα μονοπάτι σε σχήμα ανοιχτής αγκαλιάς, που οδηγεί στη καρδιά του κήπου, ενισχύει την εξωστρέφεια του κήπου ενώ το κυκλικό παρτέρι υποδοχής, που περιβάλλει το χλοοτάπητα, προσθέτει χρώμα και φυσική ομορφιά.

Μελετητής: Σταυρούλα Κατσογιάννη, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Κήπος της Γαλλίας

Ο γαλλικός κήπος της Έκθεσης είναι εμπνευσμένος αφενός από τον Κήπο των Βερσαλλιών, όπου δεσπόζουν οι συμμετρίες, οι γραμμικές φυτεύσεις, τα γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος και κυριαρχούν τα έντονα χρώματα και οι διαφορετικές υφές φυτών και αφετέρου από τους κήπους της περιοχής της Προβηγκίας όπου το πράσινο χρώμα κυριαρχεί και η ανθοφορία δίνει ένα ξεχωριστό στυλ και ενδιαφέρον στον κήπο.

Μελετητής: Ελευθερία Σπαντιδάκη, Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ) – Γεωπόνος Τ.Ε.

Κήπος της Βραζιλίας

Ο Βραζιλιάνικος κήπος είναι εμπνευσμένος από τον Roberto Burle- Marx, τον σημαντικότερο Αρχιτέκτονα Τοπίου του 20ουαιώνα με τις «πολύχρωμες» καμπύλες γραμμές από χορτάρια και χαμηλά τροπικά φυτά και τα φυσικά υλικά όπως το βότσαλο, που έδωσε τη διάσταση του «πλεκτού»  στον καμβά του πρασίνου. Ο κήπος αποτελεί πρότυπο για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής καθώς βασίζεται στην οικολογία του τοπίου της περιοχής (φυτά, υλικά) και την τέχνη (χάραξη, πνεύμα).

Μελετητής: Νίκος Θυμάκης, Γεωπόνος/Κηποτέχνης

Κήπος του Μεξικό

«Kάθε αρχιτεκτονικό έργο που δεν εκφράζει τη γαλήνη είναι ένα λάθος»

Luis Ramiro Barragán Morfín (1902 – 1988)

Η κληρονομιά των Αζτέκων και των Μάγιας αναμιγνύεται με τις ισπανικές παραδόσεις και η συγχώνευση των δύο αυτών πολιτισμών αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το ύφος και την αισθητική του μεξικανικού κήπου. Ωστόσο, ένας μεξικάνικος κήπος πρωτίστως έχει στο επίκεντρό του την οικογένεια και τους φίλους. Είναι ένας χώρος χαλάρωσης, ξεκούρασης και συνεστίασης.

Μελετητής: Κλέα Βολοβίνη, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου ΜΑ

Κήπος της Ισπανίας

«Mια αρμονική συνένωση μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος».

Mια μικρογραφία ενός Ισπανικού κήπου όπως εξελίσσεται κατά την διάρκεια των αιώνων. Τον χαρακτηρίζει η οριοθέτηση και η εσωστρέφεια, η λιτότητα και η μονοχρωμία, ενώ το στοιχείο του νερού φέρνει τον επισκέπτη πιο κοντά στην ανάγκη για πράσινο και φρεσκάδα.

Μελετητές: Αικατερίνη Γκόλτσιου, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

                   Manuel Sánchez Hernández, Αρχιτέκτων Τοπίου

                   Αιμιλία Σκούρα, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Κήπος της Ολλανδίας

Ο Ολλανδικός κήπος με κύριο εκπρόσωπό του τον Piet Oudolf, έχει επηρεάσει όλες τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας κηποτεχνίας, στις οποίες κυριαρχούν οι νατουραλιστικοί κήποι, τα ανθισμένα λιβάδια γεμάτα  με απαλές υφές, έντονα χρώματα και μια μεγάλη ποικιλία μορφών και σχημάτων των φυτών. Ο «Ολλανδικός Κήπος» της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, είναι η έκφραση του παραπάνω κινήματος κηποτεχνίας χρησιμοποιώντας φυτά κατάλληλα για το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας.

Μελετητής: Ιωάννης Γρύλλης, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου – Παραγωγός καλλωπιστικών φυτών.

Κήπος της Αυστραλίας

Ο κήπος της Αυστραλίας αποτελεί μια πολιτική και κοινωνική εγκατάσταση που παρακινεί τον επισκέπτη να καταλάβει και να κατανοήσει ποσό σημαντική είναι η άγρια φύση και η οικολογία, αλλά την ίδια στιγμή να προστατεύσει και αυτήν αλλά και την ιστορία  της μέσα από την αρχιτεκτονική τοπίου και τις συναφείς επιστήμες.

Μελετητής: Γεώργιος Μαθιουδάκης, Αρχιτέκτονας Τοπίου και Αστικού Περιβάλλοντος.


Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds