Γειτονικοί Δήμοι

Συνεδρίασε τη Μ.Δευτέρα 26/4 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου

By  | 

Συνεδρίασε τη Μ.Δευτέρα 26 Απριλίου, με διευρυμένη σύνθεση, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2021 που ξεκινάει την 1η Μαΐου.

Η συνεδρίαση, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της τήρησης των προληπτικών μέτρων ασφαλείας λόγω του Covid-19.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης μέσω της αρχικής εισήγησής του έκανε μία αποτίμηση της κατάστασης από πλευράς Δήμου, ενημερώνοντας για τις ενέργειες που είτε έχουν πραγματοποιηθεί, είτε σχεδιάζονται, προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, αναφέροντας τα εξής:

«Το σημερινό Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2021, έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο βασικός λόγος είναι ότι πριν από ελάχιστους μήνες, όπως όλοι γνωρίζουμε, προηγήθηκε η “Μήδεια”, μια πολύ μεγάλη θεομηνία με δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, σε κοινόχρηστες υποδομές αλλά και σε περιουσίες πολιτών.

Ως Δημοτική Αρχή, βιώνουμε έντονα όλες αυτές τις συνέπειες και είμαστε άμεσοι αποδέκτες των προβλημάτων αλλά και της εύλογης ανησυχίας των πολιτών ενόψει καλοκαιριού. Το κύριο  μέλημά μας, αυτή την περίοδο, είναι να απομακρύνουμε το συντομότερο δυνατό χιλιάδες τόνους κλαδιών και κορμών από το Δήμο μας. Μιλάμε για τεράστιες ποσότητες, που δυνητικά αποτελούν καύσιμη ύλη. Ως Δήμος κάνουμε ότι μπορούμε και συνεχίζουμε την επίπονη προσπάθεια, αναμένοντας ωστόσο και περαιτέρω βοήθεια από την Πολιτεία. Παράλληλα έχουμε ζητήσει και τη συνδρομή των ίδιων των πολιτών. Θα πρέπει να καθαρίσουν πρώτα απ’όλα τις αυλές και τα οικόπεδά τους από ξερά χόρτα και κλαδιά. Έχουμε ήδη απευθύνει και σχετική έκκληση, μέσω Ανακοίνωσης που έγκαιρα δημοσιοποιήσαμε, ενώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε και τηλεοπτικό μήνυμα, επιδιώκοντας να μεταδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα από τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς Πανελλήνιας Εμβέλειας.

Αφού λοιπόν σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη σημερινή σας παρουσία, τους έμπειρους Αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, τα στελέχη όλων των συνεργαζόμενων φορέων που συνδράμουν το δύσκολο έργο της πολιτικής προστασίας και βέβαια τους Εθελοντές Πυροσβέστες μας, που είναι πάντα στη  πρώτη γραμμή του καθήκοντος, να αναφέρω μερικά στοιχεία ακόμη από πλευράς Δήμου, πριν σας δώσω το λόγο.

– Να πω καταρχήν ότι αυτή τη στιγμή επικαιροποιούμε το σχέδιο δασικών πυρκαγιών με την ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, το οποίο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση, προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει ήδη συστηθεί μία ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται το σχέδιο, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται όσο το δυνατό καλύτερα στις συγκεκριμένες ανάγκες και ιδιαιτερότητες του Δήμου μας.

– Παράλληλα, έχοντας ζήσει πριν από λίγο καιρό τη “Μήδεια”, εργαζόμαστε και προς την κατεύθυνση σταδιακής βελτίωσης όλων των συνθηκών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Πολιτική Προστασία (δημιουργία Μητρώου Ευπαθών Ομάδων Πολιτών, λειτουργία Γεννητριών σε αντλιοστάσια και δημοτικές υπηρεσίες, αναβάθμιση τηλεφωνικού κέντρου, σχεδιασμός Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας κλπ).   

– Λαμβάνουμε όμως και πρόσθετες πρωτοβουλίες. Ήδη συμφωνήσαμε με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα υπογράψουμε τις επόμενες ημέρες μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε, μεταξύ άλλων, συνεχή δορυφορική ενημέρωση για την έναρξη των πυρκαγιών και παρακολούθηση/ χαρτογράφηση των ενεργών εστιών πυρκαγιάς καθ’όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης είμαστε σε επικοινωνία με το ΕΚΠΑ και συζητάμε για θέματα υποδομών smart cities.

– Να αναφέρω ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου διαθέτει συνολικά τριάντα τέσσερα(34) πυροσβεστικά & υδροφόρα οχήματα, τα οποία είναι κατανεμημένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο χρόνος ανταπόκρισής τους σε οποιοδήποτε σημεία του Δήμου να μην ξεπερνά τα οκτώ (8) λεπτά της ώρας. Από αυτά τα οχήματα, 3 με 4 χρειάζονται επισκευή και θα κοιτάξουμε να δρομολογήσουμε τη διαδικασία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης έχουμε ήδη προμηθευτεί πυροσβεστικό εξοπλισμό για 4 οχήματα Ford που διαθέτουμε.

– Σε ότι αφορά τους πυροσβεστικούς κρουνούς του Δήμου να πω ότι είναι 111 συνολικά και επανελέγχονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Όπως έχω πληροφορηθεί εκκρεμεί η αντικατάσταση κάποιων υδροστομίων από την Υπηρεσία Ύδρευσης, κυρίως σε στρατηγικής σημασίας σημεία, αλλά και η τοποθέτηση νέων, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, για την καλύτερη και ευκολότερη υδροληψία των πυροσβεστικών οχημάτων.

– Αναφορικά με τις Δεξαμενές, υπάρχουν 6 Δεξαμενές ελικοπτέρων των 40 τόνων εκ των οποίων λειτουργούν οι 5 και άλλες 7 Δεξαμενές των 16 τόνων οι οποίες είναι πλήρεις από νερό.

– Σε σχέση με τα Ρέματα του Δήμου Διονύσου, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, έχουμε ζητήσει τον καθαρισμό τους και υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Περιφέρεια Αττικής που είναι δίπλα μας και συνδράμει την προσπάθειά μας.

– Αναφορικά με τους καθαρισμούς και τις αποψιλώσεις των κοινοχρήστων χώρων, να πω ότι πραγματοποιούνται καθημερινά και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί ο Δήμος μας.

– Σε ότι αφορά τον καθαρισμό και τη διάνοιξη των αγροτικών και δασικών δρόμων, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πεντέλης και το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν μία εργολαβία. Σίγουρα όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να πάμε με ταχύτερους ρυθμούς και να ξεπεράσουμε τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη και γι’αυτό πιέζουμε όχι μόνο τα Δασαρχεία αλλά και προς κάθε κατεύθυνση.

– Να αναφέρω ακόμη ότι όπως κάθε χρόνο έχουμε στείλει έγκαιρα επιστολές προς τη ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ ζητώντας την ανάγκη άμεσης αποψίλωσης των ξερών χόρτων κάτω από πυλώνες υψηλής τάσης, το κλάδεμα και την απομάκρυνση των κλαδιών των δέντρων που εφάπτονται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης αλλά και το πλύσιμο των μονωτήρων. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι αυτές είναι και μερικές από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών. Επιστολές επίσης έχουμε στείλει προς την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΤΕ προκειμένου να προβούν σε αποψιλώσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

– Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θέλω να θέσω, είναι η παροχή Πυροσβεστικών Οχημάτων για πυροπροστασία σε 24ωρη βάση, με μέριμνα του 6ου και 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού.

– Τέλος να πω ότι ο Δήμος Διονύσου θα αξιοποιήσει, όπως και την προηγούμενη χρονιά, τη συνεργασία του με την εταιρία φύλαξης για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς.

Εγώ αυτά έχω προς το παρόν. Σας ευχαριστώ και περιμένω να σας ακούσω».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από όλους τους συμμετέχοντες και διαλογική συζήτηση, σε πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, με σκοπό την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η αποτελεσματική προστασία του Δήμου Διονύσου και των πολιτών κατά το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα. Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Διονύσου, γύρω στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο την αποτίμηση των ενεργειών που έχουν γίνει και της συνολικής κατάστασης.

Στο ΣΤΟ, στο οποίο είχαν προσκληθεί οι εκπρόσωποι δεκάδων φορέων, παρενέβησαν μεταξύ άλλων με τοποθετήσεις τους: η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Σωτηρία Μπάιμπου, ο εκπρόσωπος του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών Ιωάννης Αρτοποιός, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος, ο εκπρόσωπος του Δασονομείου Αγίου Στεφάνου (Δασαρχείο Πεντέλης) Κωνσταντίνος Μούγιος, ο εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργος Καρανάσος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών Κωνσταντίνος Κτιστάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Πέππας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Σισμάνογλου, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου Δημήτρης Πιτιανούδης, η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Διαβούλευσης και Εθελοντισμού Σέβη Χόνδρου, ο Τεχνικός Ασφαλείας του Δήμου Διονύσου Στέφανος Χρήστου, o εκπρόσωπος της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου Θεόδωρος Κατσανεβάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δημήτρης Τσιράκης. Ήταν επίσης παρόντες ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στέφανος Κριεμάδης, η Αντιδήμαρχος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Γιούλα Λακαφώση, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρης Μπαμπανίκας, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου Σταμάτης Μπονόβας, ο εκπρόσωπος των Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης Μιλτιάδης Ποντίκης, ο εκπρόσωπος των Ναυτοπροσκόπων Διονύσου Αλέξανδρος Φίλιος-Λυσιώτης, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Κοινότητας Δροσιάς Ιωάννης Λούσης καθώς και εκπρόσωποι άλλων Δημοτικών Κοινοτήτων, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου Άννα Αγγελίνα, ο Υπεύθυνος Πολιτικής προστασίας του Δήμου Διονύσου Απόλλων Κούνης, ο Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Χριστόπουλος κ.α.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds