Άρθρα

ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Η ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

By  | 

Η Φιλανδία για τέταρτη φορά η πιο χαρούμενη χώρα του κόσμου. Η κυβέρνηση της Φιλανδίας αποτελείται από συνασπισμό πέντε κομμάτων με αρχηγούς γυναίκες στην πλειοψηφία τους κάτω των 40 ετών!

Η Φιλανδία κατατάχθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, η πιο χαρούμενη χώρα του κόσμου στην ετήσια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών. Ο δείκτης ευτυχίας βασίζεται στην ποιότητα διαβίωσης, το προσδόκιμο ζωής, την προσωπική ελευθερία, το ΑΕΠ, την διαφθορά αλλά και τις κυβερνητικές επιλογές που ευνοούν ή όχι την ατομική και συλλογική ευημερία στο πλαίσιο της κοινότητας. Ειδικά για το 2020 η έρευνα έλαβε υπόψη τόσο των αριθμό των νεκρών ανά κράτος λόγω της πανδημίας όσο και τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και η Φιλανδία βαθμολογήθηκε πολύ ψηλά στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, στοιχεία που βοήθησαν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και της οικονομίας.

Η έρευνα κατέληξε ότι η αίσθηση κοινότητας που έχουν οι κάτοικοι αλλά και η πίστη που δείχνουν στην κυβέρνηση και στο κράτος είναι θεμελιώδη για την ευτυχία. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας που βρίσκεται πίσω από αυτή την επιτυχία αποτελείται από 5 κόμματα που οι αρχηγοί τους είναι γυναίκες στην πλειοψηφία τους κάτω από 40 ετών, με πρωθυπουργό την Σάνα Μάριν , που στα 34 έγινε η νεώτερη αρχηγός κράτους τον Δεκέμβριο του 2019.Όμως παρά την αποδεδειγμένη καλή διαχείριση της κρίσης της πανδημίας από την κυβέρνηση και τα παγκόσμια εύσημα για την κοινωνική της πολιτική και την προώθηση ζητημάτων ισότητας και σεβασμού της διαφορετικότητας, οι γυναίκες της κυβέρνησης έρχονται αντιμέτωπες με οργανωμένη μισογυνική διαδικτυακή παρενόχληση, όπως διαπίστωσε η έκθεση Strategic Communications Centre of Excellence του ΝΑΤΟ. Από το 2019 οι πέντε γυναίκες του κεντροαριστερού συνασπισμού που κυβερνάει έχουν υποστεί «εκπληκτικό αριθμό υβριστικών μηνυμάτων» στα οποία αμφισβητούνται οι δεξιότητες τους στην λήψη αποφάσεων και τις ηγετικές ικανότητες, με προτροπές να «γυρίσουν στην κουζίνα». Η ρητορική μίσους εκτός από τις επιζήμιες επιπτώσεις σε αυτούς που απευθύνεται, αποθαρρύνει τις νεότερες γυναίκες να μπουν στην πολιτική και αυτό αποτελεί μία απειλή για την δημοκρατία.

Πηγές: https://worldhappiness.report/https://www.google.com/…/sanna-marin-finland…/amp/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds