Δήμος Κηφισιάς

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο | Ψηφιακή Βιβλιοθήκη | θέμα: «Προς όφελος των Ελλήνων»: Η Φιλελληνική Έκθεση στην γκαλερί Lebrun στο Παρίσι το 1826»

By  | 

Η Αμαλία ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Δρ Ιστορίας Τέχνης, μας ταξιδεύει στο Παρίσι του 1826 και στην φιλελληνική δράση γνωστών καλλιτεχνών με την διάλεξη:

«Προς όφελος των Ελλήνων»: Η Φιλελληνική Έκθεση στην γκαλερί Lebrun στο Παρίσι το 1826»

Κύκλος μαθημάτων «ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ» στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς,

Λίγα λόγια από την ομιλήτρια για το θέμα:

«Το 1826 δεν πραγματοποιείται το προγραμματισμένο Σαλόνι της Ακαδημίας και οι καλλιτέχνες αποφασίζουν να εκθέσουν τα έργα τους ανεξάρτητα στην παρισινή γκαλερί Lebrun: «Μετατρέπουν μία πράξη ανεξαρτησίας σε μία πράξη φιλανθρωπίας. Αυτή είναι η αυθόρμητη επιθυμία όλων των καλλιτεχνών και η έκθεση ανοίγει με σκοπό να επωφεληθούν οι Έλληνες» γράφει ο Louis Vitet στην εφημερίδα Le Globe στις 23 Μαΐου 1826. Στην έκθεση της γκαλερί Lebrun συμμετέχουν 101 καλλιτέχνες με παλιά και νέα έργα, αλλά και πολλοί συλλέκτες. Έτσι, π.χ. βλέπουμε στην έκθεση πολλά έργα του  Jacques-Louis David, ο οποίος είχε πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο (1825) και γνωστά έργα που έχουν εκτεθεί σε προηγούμενα Σαλόνια. Στην έκθεση μετέχουν καλλιτέχνες με έργα της μετεπαναστατικής, της ναπολεόντειας και της σύγχρονής τους εποχής, καθιστώντας την έναν μοναδικό χώρο συνεύρεσης του ήδη καθιερωμένου Νεοκλασικισμού με το ανερχόμενο κίνημα του Ρομαντισμού. Μεταξύ των πινάκων ξεχωρίζουν θέματα εμπνευσμένα από έργα του λόρδου Βύρωνα, ο οποίος είχε πεθάνει το 1824 στο Μεσολόγγι και ιδίως ο Γκιαούρης, φιλελληνικό ποίημα με μεγάλη απήχηση στις εικαστικές τέχνες. Εξίσου δημοφιλές είναι και το φιλελληνικό ποίημα Ο θάνατος του νεαρού διακόνου από τη Μεσσήνη του Casimir Delavigne»

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

Καλή Απόλαυση,

Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

Δείτε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds