Διάφορα

Ώρα Αποφάσεων

By  | 

γράφει η Μαριάνθη Καφετζή Ραυτοπούλου

Ημέρα μνήμης του προδοτικού πραξικοπήματος του 1974 στην Κύπρο αποτελεί η 15η Ιουλίου. Πέρασαν 46 χρόνια και ξυπνούν τραγικές μνήμες. Οι Έλληνες, οι Ελληνοκύπριοι δεν ξεχνάμε γεγονότα που οφείλουν να γνωρίζουν και οι νεότεροι σχετικά με τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. 

Το τελευταίο διάστημα η προκλητικότητα της Τουρκίας κορυφώνεται, παρά τα κάποια χρόνια σχετικής ηρεμίας, προερχόμενης κυρίως από την προσπάθειά της να προσεγγίσει τη Δύση με κυριότερο στόχο την είσοδό της στην ΕΕ. Μία σειρά ενεργειών που δεν απειλούν μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και προσβάλουν τον Χριστιανισμό στα πέρατα της γης. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, που άνοιξε το δρόμο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πέταξε το γάντι στον Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά ελπίζαμε ότι ο σύγχρονος Σουλτάνος θα συγκρατούσε την αμετροέπειά του και δεν θα προχωρούσε άμεσα στην μετατροπή της δικής μας Αγίας Σοφίας, του παγκόσμιου μνημείου κληρονομιάς της UNESCO, σε τζαμί. Σε προηγούμενο άρθρο μου μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, είχα γράψει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πολύ πιθανό ότι θα χρησιμοποιήσει το χαρτί που του έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη της  Αγίας Σοφίας, ως μοχλό πίεσης  προς τη χώρας μας, αλλά και γενικότερα την ΕΕ, ακόμα και ως αντιπερισπασμό στη διαλυμένη οικονομία της χώρας του… Η νευρικότητα και η ανυπομονησία του δείχνουν ότι αρχίζει να χάνει την ψυχραιμία του και την όποια λογική διαπραγμάτευσης χρησιμοποιώντας το «χαρτί» της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Προχωρά σε μία απόφαση που σχεδόν το 40% των πολιτών της Τουρκίας διαφωνεί.

Όσο και να λέμε ότι ο Eρντογάν έλαβε μια τέτοια απόφαση, επιχειρώντας να στρέψει την προσοχή σε θέματα πέραν της οικονομίας, είναι μια πολωτική απόφαση που επηρεάζει τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ερντογάν προσπαθεί να στείλει μήνυμα όχι μόνο στους θρησκευτικά συντηρητικούς ψηφοφόρους, αλλά και στις ακραία εθνικιστικές κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες επιθυμούν η Τουρκία να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, ως εθνικά κυρίαρχο κράτος, επιδεικνύοντας παράλληλα την ισχύ της στους διεθνείς παίκτες. Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα από την παγκόσμια κοινότητα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες συνέπειες. Ζητάμε από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

Οι μνήμες είναι νωπές από το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο, από την ύπαρξη του ψευδοκράτους, μίας κατάστασης που παγιώνεται, καθώς λύση δεν βρίσκεται, εταίροι και σύμμαχοι δέσμιοι των συμφερόντων τους. Και τώρα μπροστά σε μία νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η Ευρώπη οφείλει να αντιληφθεί ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

Οικονομολόγος, ΜΒΑ

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

πηγή https://lifespeed.gr/look-ut/item/14771-%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD?fbclid=IwAR26YClhnG7abE76DISvfjZdCEI3Nm40phgOHAnYMH5ssUJAoVp0hCYNlXk

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds