ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ

Διαδικτυακή Συνάντηση μέρους της επιτροπής αδερφοποιήσεων του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης με εκπροσώπους του προαστείου Vityazevo (Витязево) περίχωρο της πόλης Anapa, Krasnodar Krai στην Ρωσία»

By  | 

Συμμετέχοντες:

Εκπρόσωποι του προαστείου Vityazevo:

Σταφιονίδης Δημήτρης – Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Γοργιπία» Ελληνοποντίων του Vityazevo

Έντισον Ιαννίδης – Μέλος ΔΣ του Συλλόγου «Γοργιπία» Ελληνοποντίων του Vityazevo

Παπαδόπουλος Παύλος – Αποσπασμένος εκπαιδευτικός του Υπουργείου Παιδείας στο Vityazevo.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων  Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης:

Ιωάννου Παναγιώτης – Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Ζαχόπουλος Θανάσης – Διευθυντής Μοντεσσοριανών Σχολείων

Παπαζαχαρίου Θωμάς – Πρόεδρος Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Λυκόβρυσης Πεύκης «Αριστοτέλης»

Ψυλλάκης Παναγιώτης – ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» χοροδιδάσκαλος

Ρούσσου Ρόζα – Αρχηγός 1ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Πεύκης.

Σαμπάνη Αγγελική- Σύλλογος Ποντίων

Με αφορμή το γεγονός ότι το 2021 εορτάζεται ως το κοινό έτος Ιστορίας μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας με εκδηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η επιτροπή αδελφοποιήσεων του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης επέλεξε να συνάψει σχέσεις συνεργασίας και επικοινωνίας με την Ρώσικη πόλη της Anapa και ιδιαίτερα με το προάστειο Vityazevo.

Σκοπός της συνάντησης, ήταν να γνωριστούν αμφότεροι οι εκπρόσωποι από τις δύο χώρες και να γίνει η πρώτη προσέγγιση για την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ τους. Το συγκεκριμένο προάστειο επιλέχθηκε με δεδομένο, όπως μας πληροφόρησαν, ότι στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι Ελληνικής και Ποντιακής καταγωγής 2ης και 3ης γενιάς, οι περισσότεροι εξ αυτών από την περιοχή Καρς του Πόντου, σε αριθμό περίπου 4000 ατόμων, οι οποίοι τιμούν τις παραδόσεις των προγόνων τους, ενώ γίνεται και εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας από τον κ. Παπαδόπουλο αποσπασμένο εκπαιδευτικό του Υπουργείου Παιδείας. Η πόλη της Anapa βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας και για τον λόγο αυτό αποτελεί τουριστικό θέρετρο, που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υποδέχεται περίπου 800.000 με 1.000.000 άτομα για τουρισμό και για αυτό οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής εργάζονται στον κλάδο αυτόν.

Ο Σύλλογος «Γοργιπία» έχει αναπτύξει στην περιοχή τις ακόλουθες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες: Χορωδία, Θέατρο, Διδασκαλία μπουζουκιού και Ποντιακής Λύρας, Διδασκαλία Ποντιακής Διαλέκτου, Πρωταθλήματα Τάβλι και Ποδοσφαίρου, Φεστιβάλ Ελληνικής κουζίνας.

Οι εκπρόσωποι της επιτροπής Αδελφοποιήσεων του Δήμου μας , επαίνεσαν τους συνομιλητές για την διατήρηση των ηθών και εθίμων της Ελληνικής και Ποντιακής παράδοσης και προθυμοποιήθηκαν να συμβάλουν στην διατήρηση της επαφής με την Ελλάδα, ο καθένας εκπροσωπώντας τον φορέα με τον οποίο δραστηριοποιείται στον Δήμο μας.

Δυστυχώς οι συνθήκες λόγο της Πανδημίας δεν επιτρέπουν, προς το παρόν και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ανταλλαγή ανθρώπων και εύκολα ταξίδια στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, προτάθηκε:

  • Να αξιοποιηθεί η πολύχρονη και πρακτική εμπειρία των Μοντεσσοριανών σχολείων σε θεσμούς παιδείας, γνώσης και ανταλλαγής ιδεών σε ήδη εφαρμοσμένα προγράμματα στο σχολείο, όπως το Model United Nations (MUN), το διαπολιτισμικό πρόγραμμα ARMAMO και το Erasmus ώστε να γίνει ανταλλαγή στοιχείων επικοινωνίας (e-mail) μεταξύ των μαθητών του σχολείου και των μαθητών του σχολείου του Vityazevo προάγοντας την επικοινωνία και την φιλία και ίσως την επαφή για ένα μελλοντικό ταξίδι ανταλλαγής.
  • Να έρθουν σε επαφή (μέσω διαδικτυακών συναντήσεων) τα παιδιά του σχολείου του Vityazevo επίσης με άλλα παιδιά και προσκόπους από την Λυκόβρυση – Πεύκη προάγοντας την επικοινωνία και την φιλία.
  • Να γνωστοποιηθεί και στα 33 μέλη της επιτροπής αδελφοποίησης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης  το περιεχόμενο της πρώτης αυτή συνάντησης και να μεταδοθεί το αίσθημα της συγκίνησης και του ενθουσιασμού που διέπει τους συγκεκριμένους Έλληνες του Εξωτερικού.
  • Να προσφερθεί βοήθεια στην εκμάθηση ποντιακών χορών  ή σε μαθήματα σκάκι (μέσω διαδικτύου κυρίως) αλλά και μελλοντικά να διοργανωθεί κάποιου δια ζώσης φεστιβάλ ή ολιγοήμερης  εκδρομής  και εκατέρωθεν φιλοξενίας στις δυο πόλεις, εάν οι συνθήκες κάποια στιγμή το επιτρέψουν.
  • Αφού έγινε γνωστό ότι στο Vityazevo λειτουργεί βιβλιοθήκη με ελληνικά βιβλία, συζητήθηκε από τα μέλη του συλλόγου, εάν υπάρχει η δυνατότητα, οι φορείς του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης να ζητήσουν από τα μέλη τους δωρίσουν κάποια βιβλία ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, για θα σταλούν στο Vityazevo για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης.

Τέλος ανανεώθηκε το ραντεβού για επικοινωνία, των μελών του Συλλόγου «Γοργιπία» με το σύνολο των 33 μελών της επιτροπής αδελφοποιήσεων.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds