Άρθρα

Ομιλία της μαθήτριας Νικολίτσας Καρβούνη που απέσπασε το 2ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δοκιμίου του Ιδρύματος Μ.Βαρδινογιάννη

By  | 

:«Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα και την ίδια την κυρία Βαρδινογιάννη, για την ευκαιρία που έδωσε, τόσο σε μένα, όσο και στα υπόλοιπα παιδιά, να εκφράσουμε τις ιδέες μας γι’ αυτό το θέμα και για τους εκπαιδευτικούς και τους καθηγητές Πανεπιστημίου που έλαβαν μέρος στην Κριτική Επιτροπή ώστε να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του έργου. Και θα ήθελα να συγχαρώ και τα υπόλοιπα παιδιά που έλαβαν μέρος.

Για εμένα αφορμή για να συμμετάσχω στο διαγωνισμό αποτέλεσε μία καθηγήτρια από το σχολείο μου, που μας ανακοίνωσε αυτόν το διαγωνισμό και με αφορμή το γεγονός ότι από πολύ μικρή μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η προσωπικότητα του Λεωνίδα, και ιστορία του, το βρήκα ως πολύ καλή ευκαιρία για να ασχοληθώ με το διαγωνισμό και έμαθα περαιτέρω για τους υπόλοιπους συντελεστές της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και της Μάχης των Θερμοπυλών. Και αργότερα κατά τη διάρκεια που έγραφα το έργο αναλογίστηκα ότι χωρίς αυτές τις δύο μάχες δεν θα υπήρχε ούτε ο Ελληνισμός, ούτε το Ευρωπαϊκό πνεύμα γιατί με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και με τη Μάχη των Θερμοπυλών θέσαμε ένα όριο μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης.

Και έτσι στη συνέχεια η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μπόρεσαν να μεταφέρουν το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων στους Ευρωπαίους Διαφωτιστές που με το έργο τους έχουν θέσει τόσα θεμέλια για την σημερινή κοινωνία, για τα δικαιώματα των ανθρώπων και πιστεύω ότι κι εμείς ως Έλληνες πρέπει να κοιτάζουμε το παρελθόν μας και να μαθαίνουμε από τα λάθη που έχουμε κάνει. Και να βλέπουμε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών ως ένα σύμβολο της ομοψυχίας γιατί μας δείχνει ότι, εφόσον ενωθήκαμε ως Έλληνες, καταφέραμε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Και να μην προωθούμε την διχόνοια που βλέπουμε να υπάρχει σήμερα στις κοινωνίες, όχι μόνο στην Ελληνική κοινωνία, αλλά όλου του κόσμου. Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και να πω μπράβο και στα υπόλοιπα παιδιά».

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds