Άρθρα

Η Τουρκία φεύγει από τη Σύμβαση ενάντια στη βία κατά των γυναικών

By  | 


Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας

Ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, η οποία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011), βάσει της οποίας ήταν υποχρεωμένες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Ωστόσο, οι απανταχού συντηρητικοί πολιτικοί ερίζουν πως το κείμενο βλάπτει την οικογένεια, ενθαρρύνει τα διαζύγια, αλλά και ότι οι αναφορές του στην ισότητα χρησιμοποιούνται από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα να επιτύχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

Στην Τουρκία το την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έθεσε πέρυσι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόταση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις γυναικών στην Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις ζητώντας να μην περάσει η πρόταση και η Τουρκία να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.

Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide, το 2020 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες στη χώρα.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επέκρινε έντονα την απόφαση, με την αντιπρόεδρό του, Γκιεκτσέ Γκιοκτσάν, την αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταγγέλλει μέσω Twitter ότι η εγκατάλειψη της Σύμβασης σημαίνει ότι «αφήνονται οι γυναίκες να δολοφονούνται».

Από την πλευρά της η υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ, υποστήριξε ότι το Σύνταγμα και η νομοθεσία της Τουρκίας «εγγυώνται» την προστασία «των δικαιωμάτων των γυναικών».

Πηγή: www.rosa.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds