Άρθρα

Το 1821 «ζωντανεύει» μέσα από ντοκιμαντέρ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

By  | 

Γυρίστηκε σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

Της Λεμονιάς Βασβάνη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην περίοδο της επανάστασης του 1821 γύρισε το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Θα μας μεταφέρει «Στη σκιά των ηρώων», όπως είναι ο τίτλος του, με στόχο να δώσει από την δική του πλευρά μια καλλιτεχνική ερμηνεία στην ιστορική πραγματικότητα.

«Στις πρωτόγνωρες και ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε με την πανδημία και με τα θέατρα να βρίσκονται σε αναστολή, είχαμε αγωνία για το πώς θα μπορέσουμε να τιμήσουμε αυτή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, όχι στην πατριωτική έννοια, αλλά κυρίως συναισθηματικά. Ήταν ένα σπουδαίο γεγονός αυτό που συνέβη τότε, αντίστοιχα πρωτόγνωρο. Με έναυσμα τη φράση του Μακρυγιάννη “γι’ αυτά πολεμήσαμε” , αποφασίσαμε να συνδυάσουμε την εικόνα από τα κλειστά, λόγω πανδημίας, Αρχαιολογικά Μουσεία και εμβληματικούς θρησκευτικούς χώρους, με ιστορικά κείμενα τα οποία θα απαγγέλουν πέντε ηθοποιοί.

Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Δρ. Άντα (Αντωνία) Διάλλα μιλά για τα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα και οι ηθοποιοί απαγγέλουν, αφήνοντας την εικόνα να καταγράψει το ενιαίο και μακραίωνο πρόσωπο του Ελληνισμού», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κυρία Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

Η δημιουργία ως καταφύγιο

tsakiri_v.jpg

Η ιδέα, όπως μας εξήγησε, προέκυψε πριν ένα περίπου χρόνο. «Η πανδημία μάς έφερε κοντά με τον Ένκε Φεζολάρι. Συνεργαζόμασταν τότε για τον Θείο Βάνια, παράσταση που ανέβηκε δύο φορές και έπειτα έπεσε πρόωρα η αυλαία λόγω της καραντίνας. Του είπα για την ιδέα μου να κάνουμε κάτι για την επέτειο του 1821 στα Μουσεία ώστε να δείξουμε το ενιαίο πρόσωπο του ελληνισμού. Η δημιουργία αυτή ήταν το καταφύγιό μας. Ξέρετε τα γυρίσματα έγιναν τον Φεβρουάριο μια δύσκολη και φορτισμένη περίοδο, οπότε αυτό το ντοκιμαντέρ μάς βοήθησε», σημείωσε η κυρία Ευαγγελίδου.

Όσο για το τι θα δούμε; Το τραγικό τέλος του Ρήγα, η Φιλική εταιρεία, η διπλωματία και το Συνέδριο της Βιέννης, οι γυναίκες και η διεθνής διάσταση του αγώνα, η στάση της Ρωσίας, τι έγραψε και πως περιγράφει ο Καποδίστριας τους Έλληνες, κλέφτικα τραγούδια, μύθοι από τον τόπο μας, ο Εμμανουήλ Παππάς και ο αγώνας του και άλλα αξιοθαύμαστα και άγνωστα συμβάντα αποτελούν το υλικό του ντοκιμαντέρ.

5 θεματικές ενότητες – 5 ηθοποιοί

kapoutzidis.jpg

Η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 100 λεπτά και αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες.

Η πρώτη με θέμα «Διασπορά Ρωξάνδρα Στούρτζα – Η Ελληνική συνείδηση» γίνεται από το Μουσείο Αρχοντικό των Μπενιζέλων με την Μιμή Ντενίση να απαγγέλλει.

Η δεύτερη με θέμα «Καποδίστριας –Διεθνής Διάσταση» γίνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης σε απαγγελία Γιώργου Καπουτζίδη.

Η τρίτη για την «Αρχή της Επανάστασης» από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών- Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης σε Απαγγελία Αλέξανδρου Τσακίρη και έκτακτη συμμετοχή Καλλιόπης Ευαγγελίδου.

Η τέταρτη που εστιάζει στην συμμετοχή των Σερρών στην επανάσταση του 21 ρίχνει φως στη δράση του Εμμανουήλ Παπά. Στην παρουσίαση που γίνεται στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Σέρρες, συμμετέχει ο συγγραφέας- δημοσιογράφος Βασίλης Τζανακάρης, ενώ έκτακτη συμμετοχή έχει και ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης με γυρίσματα από την Ακρόπολη Σερρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος με γυρίσματα από τον Πύργο της Μάρως στη Δάφνη Σερρών.

Τέλος η Πέμπτη ενότητα αναφέρεται στη «Γυναίκα το 1821» από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά με την Βίλμα Τσακίρη να απαγγέλλει.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ένκε Φεζολλάρι.

Σε τηλεόραση, youtube και estage

dokimanter_dipetthe.jpg

Η πρεμιέρα θα γίνει 25/3/2021. Στις 14.00 στο κανάλι της Βουλής, στις 21.00 στο κανάλι του ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ στο youTube και  στην πλατφόρμα estage.gr. Έπειτα υπάρχει σχεδιασμός να  μπορεί κανείς να το δει σε αυτοτελή επεισόδια (στο κανάλι του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στο youTube). Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών συμπαραγωγή με Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Σε συνεργασία με : Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών επιχορηγείται από τον Δήμο Σερρών και το Υπουργείο Πολιτισμού.

πηγή:.typosthes.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds