Γειτονικοί Δήμοι

Εργο του Τσίλερ η θερινή κατοικία του Συγγρού

By  | 

Πνεύμονα οξυγόνου για όλη τη περιοχή των βορείων προαστίων αποτελεί το Άλσος Συγγρού.
Στο Άλσος βρίσκεται και η πάλαι ποτέ θερινή κατοικία του Ανδρέα Συγγρού ­ την οποία ο ίδιος ονόμαζε Ανάβρυτα ­, που χρονολογείται στα μέσα της δεκαετίας του 1880 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.
Στο αρχείο Τσίλλερ της Εθνικής Πινακοθήκης σώζεται «Σχεδιαγράφημα επαύλεως κ. Α. Συγγρού». Το σχέδιο φέρει πολλά κοινά στοιχεία με την έπαυλη που βρίσκουμε σήμερα μέσα στο κτήμα, χωρίς να υπάρχει όμως απόλυτη ομοιότητα (πηγή: M.Καρδαμίτση-Αδάμη)”
“Η κύρια όψη χαρακτηρίζεται από απόλυτη συμμετρία, που ανατρέπεται μόνο από το στοιχείο του πύργου. Το κεντρικό τμήμα είναι υπερυψωμένο και προεξέχει ελαφρά του κυρίως κορμού δημιουργώντας στο ισόγειο «λότζια» (στεγασμένη τοξοστοιχία). Εμφανέστατη η πυργοειδής μορφή του κτηρίου. Μετά από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες του σωματείου ΦΙΛΟΙ ΔΑΣΟΥΣ ΣΥΓΓΡΟΥ, τον Ιούνιο 2006 η έπαυλη χαρακτηρίζεται διατηρητέο μνημείο. Στη συνέχεια το κόστος της αποκατάστασης της έπαυλης εντάσσεται από το Υπουργείο Γεωργίας στο Γ΄ΚΠΣ. Μετά την αποκατάσταση και λειτουργία του κτηρίου, σήμερα σ΄αυτό στεγάζονται τα γραφεία της διοίκησης του Ι.Γ.Ε., το Μουσείο Μελισσοκομίας και η Γεωργική Βιβλιοθήκη”.

Η Θερινή Κατοικία


ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
“Τις αρχαιότερες κυψέλες στην Ελλάδα φιλοξενεί το Μουσείο Κυψελών του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, στην Έπαυλη Συγγρού. Οι δύο αίθουσες είναι αφιερωμένες στην Παραδοσιακή Ελληνική Μελισσοκομία. Πρόκειται για 47 κυψέλες από όλον τον ελλαδικό χώρο (Πρέσπες – Κρήτη) που χρησιμοποιούνταν (μερικές χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα) από τους Έλληνες μελισσοκόμους πριν από την είσοδο της κυψέλης ευρωπαϊκού τύπου. Χαρακτηριστικά των κυψελών αυτών ήταν ότι οι κηρήθρες καταστρέφονταν μετά από κάθε μελότρυγο”.

Μουσείο Μελισσοκομίας


ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
“Περιλαμβάνει στο μεγάλο αρχείο της Γεωργικής Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου, μια βιβλιοθήκη με εκδόσεις βιβλίων, μελετών και συγγραμμάτων από το 1838 (5.000 τίτλους) υπάρχουν μελέτες σχετικά με τη μελισσοκομία από διάφορες επαρχίες της χώρας, όπως α) ο πρακτικός οδηγός μελισσοκομίας σε 4 εκδόσεις τα έτη 1927, 32, 36, και 47. β) Τα μελλίσια ένας οδηγός για την ενημέρωση των κατοίκων της Μακεδονίας μας, έκδοση 1928. γ) Μαθήματα βασιλισσοτροφίας έκδοση 1948, κ.α. καθώς και μελέτες σχετικά με τη μελισσοκομική χλωρίδα στις διάφορες επαρχίες της χώρας.”

Γεωργική Βιβλιοθήκη


Μέρος από την ξενάγηση του αρχιτέκτονα Πάνου Ραυτόπουλου, που θα παρουσιαστεί στη δράση «Διαδικτυακοί περίπατοι στη πόλη μας» την οποία ετοιμάζει το ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς.

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds