ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Περιφέρεια Αττικής και η Α’ Ψυχιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. συνδιοργανώνουν στις 19 Μαρτίου σεμινάριο με θέμα «Πανδημία και συνέπειες στο πεδίο του ψυχισμού Αποτύπωση ελληνικών ερευνητικών δεδομένων»

By  | 

Η Περιφέρεια Αττικής και η Α’ Ψυχιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. συνδιοργανώνουν στις 19  Μαρτίου σεμινάριο με θέμα  «Πανδημία και συνέπειες στο πεδίο του ψυχισμού Αποτύπωση ελληνικών ερευνητικών δεδομένων»

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου και ώρα 18:00 η Περιφέρεια Αττικής και η Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν webinar με θέμα «Πανδημία και συνέπειες στο πεδίο του ψυχισμού: Αποτύπωση ελληνικών ερευνητικών δεδομένων», το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Το webinar  υλοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαδικτυακών παρεμβάσεων της Δράσης «Ψυχοεκπαίδευση ιατρών, ασθενών και οικείων φροντιστών» του ευρύτερου Προγράμματος «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς» που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης  θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ το διαδικτυακό σεμινάριο θα συντονίσει η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ε.Κ.Π.Α., Μαρίνα Οικονόμου. 

Στο επισυναπτόμενο αρχείο μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες σχετικά με  τη θεματολογία και τους ομιλητές καθώς και οδηγίες σύνδεσης. 

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται προεγγραφή. Ο σύνδεσμος Webex είναι: https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=m1e54f8b32c1b3a06e28feb69bcea2af1

Για όσους συμμετέχοντες επιθυμούν θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης από την  Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνολικό Πρόγραμμα και την παρακολούθηση των διαδικτυακών δράσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα, μπορείτε να ενημερώνεστε ακολουθώντας τον σύνδεσμοhttps://atticaspirit.gr/ στον οποίο βρίσκεται αναρτημένο όλο το υλικό (e-Ημερίδες, e-Σεμινάρια, Βιβλία, Επιστημονικές δημοσιεύσεις), υλικό που εμπλουτίζεται συνεχώς.

Η συμμαχία της Περιφέρειας Αττικής και της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών  για την «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς»

Να σημειωθεί ότι το ευρύτερο Πρόγραμμα «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς» αναπτύσσεται γύρω από δέκα διαφορετικές θεματικές προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως μείζων καταθλιπτική διαταραχή, διαταραχές πρόσληψης τροφής,  νευροαναπτυξιακές διαταραχές, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) και συναφείς διαταραχές, οξεία φάση σοβαρών ψυχικών διαταραχών και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ). Παράλληλα, ερευνά ζητήματα βιοηθικής, αναπτύσσει δράσεις ψυχοεκπαίδευσης ιατρών, ασθενών και οικείων φροντιστών με έμφαση στα θέματα ψυχικής υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας, εξετάζει ενδελεχώς τη διαταραχή μετατραυματικού στρες οφειλόμενη σε φυσικές καταστροφές (Μάτι, Μάνδρα), ενώ τέλος υλοποιεί μελέτες και παρεμβάσεις σχετικές με το προσφυγικό ζήτημα. 

Από την έναρξη της υλοποίησής του μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 23 Ημερίδες, 32 διαδικτυακά σεμινάρια, έχουν εκδοθεί 3 βιβλία, ενώ μέλη της επιστημονικής ομάδας που το απαρτίζουν έχουν δημοσιεύσει 4 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν συμμετάσχει σε 1 διεθνές συνέδριο.   

Με αφορμή το σεμινάριο με τίτλο: «Πανδημία και συνέπειες στο πεδίο του ψυχισμού: Αποτύπωση ελληνικών ερευνητικών δεδομένων»  ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει:

«Στον ένα χρόνο πανδημίας οι συνέπειες, τόσο στο πεδίο του ψυχισμού, όσο και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών,  είναι τεράστιες. Η Περιφέρεια Αττικής και εγώ προσωπικά συνεργαζόμαστε στενά με την επιστημονική κοινότητα για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στη ζωή και την υγεία των πολιτών. Από  την πρώτη ημέρα της πανδημίας ξεκίνησε και υλοποιεί μια σειρά από παρεμβάσεις και δράσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και η συνεργασία μας με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μια συνεργασία η οποία αφορά στο σύνολο της την προαγωγή ψυχικής υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς. Χάρις στον επαγγελματισμό και την αφοσίωση  όλων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, στον ένα χρόνο συνεργασίας μας έχουν υπάρξει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ε.Κ.Π.Α. και συντονίστρια του σεμιναρίου Μαρίνα Οικονόμου δήλωσε ότι: «Η θεματολογία του συγκεκριμένου webinar και οι έρευνες που θα παρουσιαστούν θα αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία για να γίνει μια σύνθεση των Ελληνικών ερευνητικών ευρημάτων και ταυτόχρονα ένας γόνιμος επιστημονικός διάλογος σε σχέση με τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας, ένα θέμα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αποτελεί πρόκληση για αντίστοιχες παρεμβάσεις». 

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του σεμιναρίου

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι εικόνα.png

H Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. καλεί τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο:

Πανδημία και συνέπειες στο πεδίο του ψυχισμού

Αποτύπωση ελληνικών ερευνητικών δεδομένων

Παρασκευή 19 Μαρτίου,  ώρα 18:00-19:30

Πρόγραμμα

Συντονισμός- Εισαγωγική Ομιλία Μαρίνα Οικονόμου Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α.- Αιγινήτειο Νοσοκομείο  
Χαιρετισμός Γεώργιος Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ)  
Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων – Μελέτη COH-FIT (GR) Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Β´ Ψυχιατρικής Κλινικής, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  
Ψυχική Υγεία και Συμπεριφορές Υγείας Κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας Κωνσταντίνος Φουντουλάκης Καθηγητής Ψυχιατρικής, Γ’ Ψυχιατρική Κλινική, Τομέας Νευροεπιστημών, Ιατρική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εθνικός Εκπρόσωπος στον Π.Ο.Υ., Διευθυντής Cochrane Greece  
Οι Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις της Πανδημίας του Κορωνοϊού στον Γενικό Πληθυσμό και σε Ειδικές Πληθυσμιακές Ομάδες: Συγκλίνοντα Ευρήματα από τις μελέτες Α.Π.Ο.Ψ.Ι.Σ. και την Τηλεφωνική Γραμμή 10306 Λίλη Πέππου Msc. Ψυχολόγος– Ερευνήτρια Δημόσιας Υγείας, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» Ε.Π.Ι.Ψ.Υ, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α. – Αιγινήτειο Νοσοκομείο  
Ο Συναισθηματικός Αντίκτυπος της Επιδημίας του Κορωνοϊού στην Ελλάδα και οι κυρίαρχες στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες της Επιδημίας: Ευρήματα της συγχρονικής μελέτης του Παν. Ιωαννίνων σε δείγμα 3.500 Ελλήνων στο πρώτο κύμα της πανδημίας Πέτρος Σκαπινάκης Καθηγητής Ψυχιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν.

Ελεύθερη παρακολούθηση (χωρίς προεγγραφή):

Σύνδεσμος Webex   https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=m1e54f8b32c1b3a06e28feb69bcea2af1 To webinar υλοποιείται στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής
με τίτλο «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας σε Ευπαθείς Πληθυσμούς».

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds