ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αίτημα του Περιφερειάρχη Αττικής και Α’ Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ Γ. Πατούληπρος την Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου για ένταξη των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, στις ομάδες για τη διενέργεια προληπτικού εμβολιασμού κατά του SARS-COV2

By  | 

Γ. Πατούλης: «Αναγκαία και επιτακτική για την εφαρμογή των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, η ένταξη κατά προτεραιότητα, των ΕποπτώνΔημόσιας Υγείας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του COVID-19»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης με επιστολή του προς την Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου ζητά την ένταξη των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Απολυμαντών, Ιατρών, Κοινωνικών Λειτουργών και Κτηνιάτρων των Περιφερειών στις ομάδες για τη διενέργεια προληπτικού εμβολιασμού κατά του SARS-COV2. Όπως επισημαίνει στη σχετική επιστολή του (αρ. πρ.144229, 22/02/2021), την οποία κοινοποιεί προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, «θεωρείται αναγκαία και επιτακτική για την εφαρμογή των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, η ένταξη κατά προτεραιότητα, των Εποπτών Δημόσιας Υγείας στον προληπτικό εμβολιασμό».Ειδικότερα ο Γ. Πατούλης στην επιστολή του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οι Περιφέρειες παρέχουν υπηρεσίες σε νευραλγικούς τομείς, κρίσιμους για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου με πλήρη λειτουργία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Πολιτικής Προστασίας, Κοινωνικής Προστασίας, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Αμέσως μόλις τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η λειτουργία των υπηρεσιών μας προσαρμόστηκε ώστε να διασφαλιστεί, αφενός η εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους και αφετέρου, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζόμενων που καλούνται την κρίσιμη αυτή συγκυρία, να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.

Όλοι οι υπάλληλοί μας ανταποκρινόμενοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης στις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες διενεργούν μεταξύ άλλων συνεχείς υγειονομικούς ελέγχους σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Επίσης σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις λαμβάνουν μέτρα σε θέματα δημόσιας υγιεινής σε σχολεία, καταυλισμούς ΡΟΜΑ, κέντρα μεταναστών, πλοία, ενώ παράλληλα εφαρμόζουν και απολυμάνσεις σε βεβαρημένους υγειονομικά χώρους, δημόσιες υπηρεσίες, σχολικές μονάδες. Επιπλέον εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα κατά νόσων που απειλούν την δημόσια υγεία στους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Όπως γίνεται αντιληπτό οι υπάλληλοί μας και ειδικότερα οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας, οι Απολυμαντές, οι Ιατροί, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και οι Κτηνίατροι απασχολούνται σε τομείς κρίσιμους για την λειτουργία του Κράτους και οι οποίοι έρχονται σε επαφή καθημερινά με πολίτες, ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, ηλικιωμένους, παιδιά με αποτέλεσμα να εκτίθενται περισσότερο.

Ως εκ τούτου θεωρείται αναγκαία και επιτακτική για την εφαρμογή των μέτρων κατάτης διασποράς του κορωνοϊού, η ένταξη κατά προτεραιότητα, των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, όπως επίσης διατυπώνεται και στο αριθμ. 321/28-12-20 έγγραφο της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, των Απολυμαντών, των Γιατρών, των Κοινωνικών Λειτουργών και των Κτηνιάτρων, στις ομάδες για τη διενέργεια προληπτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η δημόσια υγεία των πολιτών, όσο και των ίδιων των εργαζομένων».

Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας στο σχετικό έγγραφό – αίτημά της προς τα αρμόδια Yπουργεία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο κλάδος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας – Υγιεινολόγων, βρίσκεται διαχρονικά στη πρώτη γραμμή της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας σε διαφορετικές οργανικές μονάδες του δημόσιου τομέα (Υπ. Υγείας, Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης, Υπ. Εργασίας). Ο συντριπτικός όγκος των Εποπτών (περί τους 450) υπηρετεί στις Διευθύνσεις Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων και παρά την υποστελέχωση των Υπηρεσιών, ανταποκρίνονται με συνέπεια (και συχνά σε ανθυγιεινές συνθήκες) στις αυξημένες καθημερινές αλλά και έκτακτες υγειονομικές ανάγκες».

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds