Γειτονικοί Δήμοι

ΑΛΣ, ΗΛΙΟΣ, ΑΛΑΣ ή Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ

By  | 


Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, η έκθεση έργων και εγκαταστάσεων του Νίκου Ζήβα με τίτλο: «Αλς, Ήλιος, Άλας» ή «Ο Χορός του Αλατιού», με τη θεωρητική υποστήριξη της Ιστορικού Τέχνης, Αννίτας Πατσουράκη. Το θέμα της έκθεσης είναι το αλάτι και η συμβολική σημασία της σχέσης του με τον άνθρωπο που πηγάζει από την διαχρονική χρήση του ως τροφή και συντηρητικό αυτής, ως μέσο καθαρμού, ως ανταλλακτική αξία, κ.ο.κ.

Πρόκειται για μια εικαστική ιδέα του καλλιτέχνη, που διατυπώνει στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εμπνευσμένη από και για τις αλυκές της Κέρκυρας, η οποία παραμένει αδρανής για μια εικοσαετία. Τώρα, ο Νίκος Ζήβας την επικαιροποιεί επαναφέροντας και εκθέτοντάς την, στους χώρους της Zivasart Gallery, ως πρόταση για μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση και δη, σε πραγματικά αλοπήγια ενεργών αλυκών όπως π.χ. αυτών του Μεσολογγίου.

Η ανάδειξη του μόχθου του προβιομηχανικού τρόπου της συλλογής του θαλασσινού άλατος, εδώ εξιδανικεύεται και μετατρέπεται σε μία τελετουργία, μεταμορφώνοντας τις φιγούρες των εργατών και εργατριών σε χορικά συμπλέγματα, σε Ιερείς και Ιέρειες της Θάλασσας, του Ήλιου και του Αλατιού.

Μανόλης Κορρές, Νίκος Ζήβας

Η Αννίτα Πατσουράκη αναφέρει : «Ο Νίκος Ζήβας ως πολυπράγμων, εφευρετικός, πρωτοπόρος δημιουργικής σκέψης και ευρηματικής έμπνευσης εικαστικός καλλιτέχνης, ζωγράφος και κατασκευαστής γλυπτών δημιουργιών, επινοεί για μία ακόμη φορά, μία ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη θεματική ενότητα και καθίσταται διαμεσολαβητής ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Ο δημιουργός μέσα από σύγχρονη έκφραση, έντεχνα αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά, την ιστορική εποχή και λειτουργεί με το ένστικτο και την εμπειρική του γνώση. Εντυπωσιάζει με την περιγραφή του θέματος, την ρεαλιστική απόδοση, την ακρίβεια των λεπτομερειών. Με σεβασμό και ευαισθησία, μεταφέρει μια χειρονακτική εργασία που διαχρονικά επικράτησε και διατήρησε ακέραια τον ουσιαστικό χαρακτήρα της, συνδεόμενη βαθιά με την ανθρώπινη υπόσταση. Με τη δύναμη της παραστατικής εικόνας, σε σκηνές επαναλαμβανόμενες και απροσδιόριστες τοπικά και χρονικά, ελκύει το ενδιαφέρον στη διαδρομή της κυριαρχίας του χρόνου, με την κατανόηση σε ανθρώπινες ιστορίες της μνήμης, σε τόπους ηρεμίας και συλλογισμών. Αιφνιδιάζει, εντυπωσιάζει και πάλι το θεατή, με τις γλυπτικές κατασκευές του. Εκφράζει χωρίς δισταγμό την άποψή του, θίγει και τοποθετείται με ευθύτητα και συναισθηματική ειλικρίνεια. Δοξάζει και τιμά, εξιστορεί και μεταλαμπαδεύει γνώση».

Νίκος Ζήβας, Κωνσταντίνος Κοντογιάννης, Αθηνά Μηλιώνη

Ο Νίκος Ζήβας σημειώνει: «Η σημασία και η σπουδαιότητα του αλατιού για την ανθρώπινη ζωή, ταυτίζεται μεταφορικά στην ιστορία, με την αντίσταση του κόσμου της εργασίας, της προόδου και του μόχθου, για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω των εμβληματικών παγκόσμιας ακτινοβολίας γεγονότων όπως της εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων της αλατοπολιτείας του ηρωικού Μεσολογγίου και της Μεγάλης Πορείας του Γκάντι και των οπαδών του στις απαγορευμένες αλυκές του Γκουτζαράτ, ως κορυφαία υποδείγματα Αντίστασης απέναντι στους δυνάστες τους. Η ελευθερία είχε πάντα αλμυρή γεύση…»

Ντορέττα Πετρετζά, Ηλίας Μαμαλάκης, Νίκος Ζήβας

Tα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί καλεσμένοι από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων, της επιστήμης, φιλότεχνοι και συλλέκτες όπου θαύμασαν τις εντυπωσιακές δημιουργίες, ανάγνωσαν το θεωρητικό κείμενο με την ιστορία του αλατιού και επιλογή ποιημάτων όπως το «Άλς» του Αλέξανδρου Τσίγγου,  απόλαυσαν την υπέροχη μουσική της Alcedo Folk Band και δοκίμασαν γευστικά ποικιλίες αλατιού παραγωγής Μεσολογγίου της επωνυμίας «Φλώρος». 

Δημητρης Κλητοράκης

Μεταξύ των καλεσμένων ξεχωρίσαμε : τον Ηλία Μαμαλάκη με τη σύζυγό του Ντορέττα Πετρατζά, τον Καθηγητή Αρχιτεκτονικής  Μανόλη Κορρέ, την Τεχνοκριτικό και πρώην Γενική Διευθύντρια Υπ. Πολιτισμού- Βιβή Βασιλοπούλου, την Καθηγήτρια Πανεπιστημίου -Κίρκη Κεφαλέα, την πρώην Διευθύντρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Ελένη Γραμματικοπούλου, τον Συλλέκτη -Βασίλη Μιχελά, την καθηγήτρια  Σοφία Σιούτη, τους εικαστικούς Κυριάκο Ρόκκο, Αγγελική Αντωνέα,  Σοφία Λιβανού, Γιώργο Μακρή, Έλσα Κίτσου, Γιώργο Ρούσση,, Αναστασία Νικολάου, Μάγδα Κούρκουλου, Ναυσικά Τζανουλίνου, Βάλια. Τον σκηνοθέτη Γιώργο Ζαρκάδα, την μουσικό Γεωργία Δημαρά,  τον νευροχειρουργό  Σπύρο Δημητρίου, τον  Δημήτρη Κλητοράκη, τα Μέλη από το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» Κωνσταντίνο Κοντογιάννη και Κλειώ Μηλιώνη, ο παραγωγός άλατος Χρήστος Φλώρος  με τη σύζυγό του  Ευθαλία Λώλου. Ηλίας Μαμαλάκης, Νίκος Ζήβας, Αννίτα Πατσουράκη

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds