Άρθρα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

By  | 

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 40.000.000 μέλη σε 170 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Προσκοπική Κίνησης, Λόρδου Baden-Powell. 
Με αφορμή τα γενέθλια του ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα Πρόσκοποι σε κάθε άκρη της γης οργανώνουν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του, την επονομαζόμενη και ως «Ημέρα Σκέψης»
«Έσο Έτοιμος»«Αφήστε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκατε» Στην Ελλάδα εδώ και 109 χρόνια, η Προσκοπική Κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για νέους με 25000 μέλη σε 350 γειτονιές. Περισσότεροι από 8.000 ενήλικοι εθελοντές με εργαλείο το ομαδικό παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες στη φύση βοηθούν τα παιδιά και τους εφήβους να ανακαλύψουν ικανότητες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους.
Οι Πρόσκοποι στην Ελλάδα, ως πρεσβευτές του εθελοντικού κινήματος με καταγεγραμμένες ετησίως περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια ώρες εθελοντικής προσφοράς τροφοδοτούν την ελληνική κοινωνία με νέους που δραστηριοποιούνται στα κοινά, λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια πρωτοστατούν και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου για τις εθελοντικές οργανώσεις και τον εθελοντισμό γενικότερα

Χαρούμενη Ημέρα Σκέψης Αδέλφια!

«Εμπρός σ’ αυτή την ήρεμη πυρά, έλα να δώσης την υπόσχεσή σου.Δεν είναι δύσκολο‧ δεν είναι τολμηρό‧ δεν είναι αλαζονικό να υποσχεθής να κάνης ό,τι μπορείς για να υπηρετείς το Θεό‧ να βοηθάς τον πλησίον σου, να υπακούεις στο Νόμο. Δεν είναι δύσκολο, γιατί δεν υπόσχεσαι να μη σφάλης ποτέ‧ δεν υπόσχεσαι να μη δείχνεις ανυπακοή ποτέ, δεν υπόσχεσαι να μην κάνης λάθος ποτέ‧ αυτό δε θα το κατόρθωνες γιατί δεν είσαι άγιος‧ ούτε εγώ‧ ούτε εμείς‧Υπόσχεσαι μόνο να κάνης ό,τι μπορείς… αυτό που μπορείς‧ όπως μπορείς καλύτερα. […]Η Υπόσχεση είναι μια δύναμη.Άλλοι την έδωσαν πριν από σένα.Άλλοι θα τη δώσουν μετά από σένα.Και είναι πάντα το ίδιο πράγμα, η ίδια πειθαρχία που θεληματικά δεχόμαστε‧ η ίδια υπακοή και η ίδια υπηρεσία που ελεύθερα διαλέξαμε.Ελεύθερος ήρθες μεταξύ μας και ελεύθερος βάδισες στις γραμμές μας. Γνωρίζεις το Νόμο μας‧ το ιδανικό μας. Ξέρεις τί πρέπει να είσαι: ένας απλός και δυνατός νέος‧ ενεργητικός και χαρούμενος.Γνωρίζεις τί πρέπει να γίνεις: ένας απλός και δυνατός άνδρας, ενεργητικός και ήρεμος.Όλ’ αυτά τα γνωρίζεις κι έτσι το θέλεις.Μπρος σ’ αυτή την ήρεμη πυρά, έλα να δώσης την Υπόσχεσή σου.»

A. Degallier, Το Πρώτο Βιβλίο της Λεζάρ.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds