Διάφορα

10 λάθη που κάνεις με τον σκύλο σου

By  | 
Γράφει: η Αναστασία Μαλανδρενιώτη

Υπάρχουν συμπεριφορές που μπορούν να χτίσουν μια σωστή επικοινωνία ανάμεσα σε σένα και τον σκύλο σου. Υπάρχουν όμως και αυτές που καταστρέφουν τη σχέση και την εμπιστοσύνη που μπορεί να υπάρχει μεταξύ σας.


1.Παίρνω σκύλο ενώ τα ωράρια μου δεν μου το επιτρέπουν.
Πριν φέρεις στο σπίτι σου έναν σκύλο πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά τον χρόνο που έχεις να του διαθέσεις. Αν ο σκύλος μένει ώρες μόνος του αναπτύσσει άγχος και αρνητικές συμπεριφορές.

2.Μαλώνω τον σκύλο μου γιατί κάνει την ανάγκη του σε χώρους που δεν »πρέπει».
Ο σκύλος σου δεν γνωρίζει που πρέπει να κάνει την ανάγκη του, πρέπει εμείς να τον καθοδηγήσουμε και αυτό να το επαναλάβουμε συνέχεια και με ψυχραιμία. Με το να τον μαλώνεις ,καταφέρνεις το εξής : την επόμενη φορά να μην τα κάνει απλά μπροστά σου. Έλυσες το πρόβλημα;

3.Τον »αναγκάζω» να ξεχνάει τη γλώσσα του σώματος.
Τα σκυλιά απ’ τη φύση τους έχει εγγεγραμμένη μέσα τους μια συγκεκριμένη γλώσσα μέσω της οποίας επικοινωνούν. Εσύ θεωρείς πολλές από τις συμπεριφορές του σκύλου σου λανθασμένες, τον επιπλήττεις και μετά από τον φόβο του ξεχνάει πώς πρέπει να επικοινωνήσει.

4.Όταν επιστρέφω στο σπίτι αντιδράω υπερβολικά.
Πολλοί κηδεμόνες επειδή λείπουν ώρες απ’ το σπίτι υποδέχονται το σκυλί τους με έντονες χειρονομίες, εκφράσεις χαράς με αποτέλεσμα ο σκύλος να χοροπηδάει πάνω τους ,να κάνει ώρα να ηρεμήσει και έτσι μέσα σε όλα εντείνεται και το άγχος αποχωρισμού.

5.Τραβάω ή κρατάω τεντωμένο το λουρί όταν συναντήσει έναν άλλο σκύλο στον δρόμο.
Είναι η συχνότερη αιτία τσακωμών μεταξύ των δεσποζόμενων σκύλων.Η ένταση και το άγχος που έχετε μήπως τσακωθεί με τον άλλον σκύλο μεταφέρεται στον σκύλο σας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα καβγά. Μα θα πείτε ο σκύλος μου τσακώνεται!!!Μήπως η αρχική αιτία τσακωμού είναι τελικά αυτή;

6.Αδιαφορώ ή δε δίνω μεγάλη αξία στην αρχική κοινωνικοποίησή του.
Η κρίσιμη ηλικία κοινωνικοποίησης ενός σκύλου είναι 2-4 μηνών. Τότε θα πρέπει να έρθει σε θετική επαφή με αρκετούς ανθρώπους, ζώα, περιβάλλοντα, ήχους. Πολλοί κηδεμόνες το αγνοούν ή ακόμα δεν δίνουν βάση σε αυτό με αποτέλεσμα το σκυλάκι τους να αναπτύξει φοβίες ή επιθετικότητα χωρίς να καταλάβετε καν τον λόγο.

7.Θεωρώ φυσιολογικό και αστείο να κυνηγάει τις γάτες.
Πολλοί απ’ τους μαθητές μου όταν τους προτείνω ως απαραίτητο το μάθημα απευαισθητοποίησης με τις γάτες , το θεωρούν λιγότερο σημαντικό βλέποντας φυσιολογικό αυτή την τάση των σκύλων να «επιτίθενται» στις γάτες. Αυτό όμως δεν θα τους είναι καθόλου αστείο και βολικό όταν θα μεγαλώσει το σκυλί τους και θα τους τραβάει στη βόλτα απ’ το συγκεκριμένο ερέθισμα.

8.Μαλώνω τον σκύλο μου για κάποιο λάθος που έκανε κάποια στιγμή.
Γυρνάτε σπίτι και βλέπετε πως ο σκύλος σας έχει διαλύσει το αγαπημένο σας αντικείμενο. Ξεκινάτε λοιπόν με όλη σας την ένταση να τον μαλώνετε και άλλα συναφή .Δεν γνωρίζετε αν το έκανε 5 λεπτά πριν ή 5 ώρες πριν .Το μόνο που καταλαβαίνει ο σκύλος εκείνη την ώρα είναι: «Καλά τι τον έπιασε τον μπαμπά;». Καταφέρατε απλά να χαλάσετε την επικοινωνία που είχατε χτίσει με τον σκύλο σας. Αν δε θέλετε να έρχεται σε επαφή με πράγματα που αγαπάτε, απομακρύνετε τα πράγματα!!!!Κάντε πρόληψη!!!

9.Ασχολούμαι συνέχεια μαζί του.
Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά τα να ασχολείστε συνέχεια με τον σκύλο σας δεν είναι το πιο ισορροπημένο για τη σχέση σας. Πολλοί απ’ τις τύψεις που νιώθουν επειδή λείπουν πολλές ώρες ,ασχολούνται πέραν του δέοντος με τον σκύλο τους. Του πετάνε ένα μπαλάκι για μία ώρα, απαντούν σε όλα του τα θελήματα, ανταποκρίνονται συνεχώς στα θέλω του. Τι έχει αυτό ως αποτέλεσμα; Να αυξήσετε τα όρια του σκύλου σας στο πόσο συχνά θα σας ζητάει προσοχή, ανεβάζετε την αντοχή του στο παιχνίδι με αποτέλεσμα ύστερα να μην ικανοποιείται με ένα 10λεπτο παιχνίδι και τέλος δημιουργείται έναν σκύλο που θα σας έχει συνεχώς ανάγκη.

10. »Επιτρέπω» στους καλεσμένους μου να ασχολούνται ώρα με τον σκύλο μου.
Το κλασικό παράπονο που ακούω απ ‘τους μαθητές μου είναι ότι ο σκύλος τους κάνει σαν τρελός όταν έρχονται καλεσμένοι στο σπίτι. Και αντιστρέφω την ερώτηση λέγοντας: Μήπως οι καλεσμένοι κάνουν σαν τρελοί με τον σκύλο σου όταν μπαίνουν στο σπίτι; Ζητείστε απ’ τους φίλους σας να ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ με τον σκύλο όταν μπαίνουν στο σπίτι σας και να του δώσουν σημασία όταν ηρεμήσει και πάρει χαλαρός τη θέση του. Μπορεί να διαρκέσει ώρα αλλά θα είναι για το καλό του!!!

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds