ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΡΑΚΗ:ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ

By  | 

Η Μαρίνα Κοράκη μας εξομολογείται εκ βαθέων τι την επηρέασε και τι είναι αυτό που αναζητάει μέσω της τέχνης.

Πάντα με απασχολούσε η ανθρωπότητα και πώς τα πράγματα «λειτουργούν» στον πλανήτη μας. Αυτό είναι που προσπαθώ να ανακαλύψω και να κατανοήσω μέσα από την τέχνη μου, τους βασικούς όρους της ύπαρξης μας. Μια από τις βασικότερες αναζητήσεις μου είναι να καταλάβω τι είναι η ψυχή, το πώς η πύκνωση της ενέργειας γίνεται ύλη, το πώς η καμπυλότητα του χρόνου ενισχύει αυτήν την αίσθηση και το πώς καταλήγουμε να αντιλαμβανόμαστε το τρισδιάστατο matrix …

Προς το παρόν αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη της ψυχής ως μια υψηλή δόνηση ενέργειας και προσπαθώ να το απεικονίσω χρησιμοποιώντας αρχετυπικά και φιλοσοφικά σύμβολα με επιρροές Art Deco. Ακριβώς επειδή είμαι παθιασμένη με τη ζωγραφική, αλλά και με τη διαδικασία της ζωγραφικής, με το πώς μια δισδιάστατη επιφάνεια μπορεί να γίνει παράθυρο σε τρεις ή και περισσότερες διαστάσεις, βασικό συστατικό της δημιουργικής μου διαδικασίας είναι η «επιστημονική» μελέτη και προσέγγιση του αντικειμένου μου. Όσο περισσότερο μπορώ προσπαθώ να μελετώ φιλοσοφία, θεολογία, ανθρωπολογία, προκειμένου να επικοινωνήσω τις ιδέες μου μέσω της τέχνης.Υπάρχει πολύς πόνος και πολλή αδικία σε όλο τον πλανήτη μας … συνεχώς και πολυτρόπως… αλλά η αλήθεια ωστόσο,βρίσκεται πίσω από το προφανές. Πασχίζουμε να αναζητούμε αγάπη και ευτυχία, αλλά η ομορφιά και η αρμονία βρίσκονται πίσω από την απλότητα, πίσω από κάθε στιγμή που αναπνέουμε, πίσω από κάθε στιγμή που κάνουμε μια επιλογή.

Ας μην ξεχνάμε να θυμόμαστε πως δεν είμαστε τίποτα άλλο από το νερό και αστερόσκονη. Γι’ αυτό και επιλέγω να κάνω αισιόδοξη τέχνη, επιλέγω να δίνω βάρος στην ομορφιά που μπορούμε να δούμε και να βιώσουμε μέσα από τον ασταμάτητο ψυχικό πόνο της πραγματικότητας μας, επιλέγω να τιμώ τη δύναμη της αναγέννησης και της νοητικής κατεύθυνσης προς το “ευ”.


Αυτό που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της τέχνης μου είναι το χρυσό χρώμα και οι ανάγλυφες υφές με γεωμετρικό πάντα υπόβαθρο. Το χρυσό χρώμα – αν και δεν είμαι λάτρης της βυζαντινής τέχνης η οποία πράγματι άφησε ένα σημαντικό «αποτύπωμα» στην ιστορία της τέχνης – για μένα είναι ο καταλληλότερος τρόπος αποτύπωσης πρώτον της άπειρης αντίληψης του χώρου και του χρόνου και δεύτερον της φιλοσοφικής αντίληψης ότι η αρχική ουσία των πάντων είναι υψηλή κραδασμική ενέργεια, πέρα από την πεπερασμένη τρισδιάστατη ανθρώπινη κατανόηση. Όσο για τις διακοσμητικές υφές, μέσω της μελετημένης κατάταξης τους, με την βοηθούν να απεικονίσω την επιστημονική άποψη ότι οι κανόνες που διέπουν τη δημιουργία του Σύμπαντος είναι αυστηρά μαθηματικοί. Είναι ο τρόπος μου να υλοποιήσω την ομορφιά της δημιουργίας του Κόσμου.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds