Άρθρα

Chester Carlso, ο «πατέρας» του φωτοτυπικού μηχανήματος

By  | 

Αν αύριο πάτε για φωτοτυπίες, σκεφθείτε αυτόν τον άνθρωπο που μας «έλυσε» τα χέρια.Έκανε αρκετά πειράματα με διάφορα χημικά στην κουζίνα του σπιτιού του, η οποία μερικές φορές λαμπάδιασε, όμως επέμενε ότι θα βρει έναν τρόπο να αντιγράφει ένα έγγραφο χωρίς να πιάνεται το χέρι του. Η φράση: Η αναγκαιότητα ονομάζεται συχνά «η μητέρα της εφεύρεσης» ταιριάζει στον Chester Carlson.

Ο Carlson σπούδασε στη Νομική Σχολή της Νέας Υόρκης, παίρνοντας το πτυχίο του το 1939, όμως κατά τη διάρκεια των σπουδών του χρειάστηκε να πάει αρκετές φορές στην Δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης για να αντιγράψει βιβλία νομικής διότι δεν είχε τα χρήματα να τα αγοράσει. Ήταν κάτι που τον έκανε να πεισμώσει για να αναζητήσει κάποια μέθοδο αυτόματης αντιγραφής. Είχε σαν πρότυπο τον Thomas Edison και καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα εφεύρεσή του, διαδραμάτισε η ανάγνωση ενός άρθρου γραμμένο από τον Ούγγρο φυσικό Pál Selényi σε ένα γερμανικό επιστημονικό περιοδικό. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Selényi, θεωρείται ο «πατέρας της ξηρογραφίας», διαδικασίας από την οποία εμπνεύστηκε ο ΟChester Carlson

Γεννήθηκε στις 08.02.1906 και ήταν ο εφευρέτης του φωτοτυπικού μηχανήματος. Ο Carlson άρχισε από μικρή ηλικία να σκέφτεται τρόπους ανατύπωσης εγγράφων. Μάλιστα, σε ηλικία δέκα ετών, δημιούργησε μια εφημερίδα που ονομαζόταν «This and That», τα αντίγραφα της οποίας τα δημιουργούσε με το χέρι και τα κυκλοφόρησε μεταξύ των φίλων του.Επίσης, σε νεαρή ηλικία ο Carlson δούλεψε ως αναλυτής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με ηλεκτρικά εξαρτήματα, μια δουλειά που απαιτούσε να αφιερώνει ώρες μελετώντας έγγραφα και σχέδια. Ωστόσο, το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας απαιτούσε πολλά αντίγραφα τα οποία έπρεπε να αντιγράψει ο Carlson με το χέρι, κάτι το οποίο απαιτούσε εκατοντάδες ώρες εργασίας. Επιπλέον, ο Carlson είχε μυωπία και είχε αρθρίτιδα, γεγονός που έκανε τη δουλειά του ακόμη πιο δύσκολη. Ήταν πεπεισμένος ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερος τρόπος.Ο Carlson όταν σχολούσε από τη δουλειά, επέστρεφε στο σπίτι και έψαχνε να βρει μια έξυπνη εναλλακτική λύση για να σταματήσει τις ατέλειωτες ώρες χειρόγραφων αντιγράφων. Είχε μια ιδέα για μια τεχνική αντιγραφής που βασιζόταν στη φωτοαγωγιμότητα, διαδικασία κατά την οποία ορισμένα υλικά αλλάζουν τις ηλεκτρικές τους ιδιότητες όταν εκτίθενται στο φως. Έχοντας μάθει για την αξία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην αρχή της καριέρας του, υπέβαλε την πρώτη προκαταρκτική αίτηση ευρεσιτεχνίας στις 18 Οκτωβρίου 1937 για τη διαδικασία που ονομάζεται ηλεκτροφωτογραφία.

Ωστόσο, ο αγώνας του Carlson δεν είχε τελειώσει. Του πήρε άλλα 20 χρόνια για να βρει μια επιχείρηση που ενδιαφέρεται για την τεχνολογία του. Πλησίασε εταιρείες όπως η IBM, η General Electric και η RCA, αλλά τελικά δεν συνεργάστηκε μαζί τους. Το 1960, η εταιρεία Haloid, η οποία αργότερα άλλαξε το όνομά της σε Xerox, έφερε τελικά την ιδέα του Carlson στην αγορά.Σε μία από τις εικόνες της ανάρτησης βλέπετε το πρώτο ξηρογραφικό αντίγραφο στον κόσμο. Αυτό που σήμερα ονομάζουμε φωτοαντίγραφο. Δημιουργήθηκε στις 22.10.1938 στην Αστόρια της Νέας Υόρκης από τον Chester Carlson, συνιδρυτής της Xerox.Η πρώτη συσκευή που αναγνωρίστηκε ως ένα σύγχρονο φωτοτυπικό μηχάνημα ήταν το Xerox 914 που κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου 1959

πηγή:https://www.facebook.com/EllinikoMouseioPliroforikis

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds