Δήμος Κηφισιάς

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

By  | 

Η Αμαλία ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Δρ Ιστορίας Τέχνης, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ», στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, μας παρουσιάζει

«Το παρεκκλήσιο των Μεδίκων του Μιχαήλ Αγγέλου»

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ του Δήμου Κηφισιάς.

Λίγα λόγια από την ομιλήτρια για το θέμα:

» Στην εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου στη Φλωρεντία ο Μιχαήλ Άγγελος κτίζει το 1519 με 1524, σε αντιστοιχία προς τη Sagrestia Vecchia του Μπρουνελλέσκι, τη Sagrestia Nuova, παραγγελία του καρδιναλίου Ιουλίου των Μεδίκων (και μετέπειτα πάπα Κλήμεντα Ζ΄) και του πάπα Λέοντα Ι΄, με σκοπό ο χώρος να λειτουργήσει ως ταφικό παρεκκλήσιο της οικογένειας των Μεδίκων. Ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν υπεύθυνος τόσο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό όσο και για το γλυπτικό διάκοσμο. Μέσα από μία σειρά προκαταρκτικών σχεδίων είναι δυνατόν να ακολουθήσουμε την εξέλιξη της οργάνωσης των ταφικών μνημείων. Ο επισκέπτης σήμερα επικεντρώνει την προσοχή του: α) στο γλυπτικό σύνταγμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος ανάμεσα στους αγίους Κοσμά και Δαμιανό και β) στους τάφους του Λαυρεντίου του Πέτρου των Μεδίκων, δούκα του Ουρμπίνο (ανιψιού του πάπα Λέοντα Ι και του πάπα Κλήμεντα Ζ΄) και του Ιουλιανού του Λαυρεντίου των Μεδίκων , δούκα της Νεμούρ (αδελφού του Λέοντα και εξαδέλφου του Κλήμη). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανακεκλιμένες μορφές που, ανά δύο, επιστέφουν τις δύο σαρκοφάγους: το Λυκόφως και η Αυγή (στον τάφο του Λαυρεντίου) και η Νύχτα και η Ημέρα (στον τάφο του Ιουλιανού). Με την έντονη συστροφή του σώματός τους και τις δυσανάλογα μεγάλες (σε σχέση με τη σαρκοφάγο) διαστάσεις τους, δείχνουν το δρόμο για τις τεχνοτροπικές εξελίξεις του Μανιερισμού και του Μπαρόκ.»

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

 Καλή Απόλαυση,

Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

Μαρία – Χριστίνα Τσιάμα


Δείτε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds