ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αυτοψία της Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στις υπό εξέλιξη εργασίες στο κτιριακό συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης

By  | 

Λ. Μενδώνη: «Πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας με σημαντικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο»

Γ. Πατούλης: «Με την ουσιαστική συνδρομή της Περιφέρειας στις 24 Μαρτίου αποδίδεται στο κοινό η νέα ανακαινισμένη Πινακοθήκη, ένα εμβληματικό έργο εθνικής σημασίας»

Τη σημαντική πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και η Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, κατά τη σημερινή τους επίσκεψη και αυτοψία στο εργοτάξιο.

Επισημαίνεται ότι σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των έργων, ύψους 18 εκ. ευρώ καλύπτεται από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Η Δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση του έργου είναι 59.029.102. Η δημόσια χρηματοδότηση είναι 42.016.982 ευρώ, 71,2%. Η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι 17.012.120 ευρώ. Αντιστοιχεί στο 28,8%. Από το ποσό αυτό, 13 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, 1 εκ. από το Ίδρυμα Ωνάση, 1 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Αντώνη Κομνηνού, 500 χιλ. ευρώ από το Ίδρυμα Κουτλίδη, 1 εκ. ευρώ δωρεά της κ. Ντόροθι Λάτση και 500 χιλ. ευρώ δωρεά του κ. Βασίλη Θεοχαράκη.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία, οι εργασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης και αναμένεται το νέο ανακατασκευασμένο κτίριο της Πινακοθήκης να εγκαινιαστεί στις 24 Μαρτίου του 2021, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτών για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Περιφερειάρχης εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι τα έργα υλοποιούνται ομαλά και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. «Αποτέλεσμα της πολύ γόνιμης συνεργασίας και συστράτευσης στον κοινό στόχο όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου, της Περιφέρειας και του αναδόχου» χαρακτήρισε τους γρήγορους ρυθμούς υλοποίησης του έργου η  Λίνα Μενδώνη.

Την έμφαση που δίνει η Περιφέρεια σε αυτό το έργο, «εθνικής σημασίας», όπως το χαρακτήρισε, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως η Αττική αποκτά ένα εμβληματικό πολιτιστικό χώρο, σύγχρονων προδιαγραφών που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό της κεφάλαιο. 

 Στην επίσκεψη συμμετείχαν  ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, ο Διευθυντής Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος,  η Ειδική Σύμβουλος του ΥΠΠΟΑ Α. Παναγιωταρέα, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και της Εθνικής Πινακοθήκης.  

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες αποκατάστασης

Το έργο αφορά στην κατασκευή τριών νέων υπόγειων χώρων (ΚΤΙΡΙΟ Γ), στην ανακαίνιση των υφιστάμενων ΚΤΙΡΙΩΝ Α και Β, στην επέκταση του κτιρίου Β με προσθήκη καθ’ ύψος ενός ορόφου και κατ’ επέκταση (με προσθήκη χώρων κλιμακοστασίων, ραμπών και ανελκυστήρων), σε στατικές ενισχύσεις και στη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα δημιουργούνται χώροι υποδοχής και διακίνησης επισκεπτών, προς τους χώρους μονίμων ή περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο, γκαρνταρόμπα, αμφιθέατρο, χώροι περιοδικών εκθέσεων αλλά και μόνιμων συλλογών, χώροι διοίκησης, βιβλιοθήκη και εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης, χώροι αποθήκευσης έργων τέχνης και φύλαξης πολύτιμών αντικειμένων.

Δηλώσεις Υπουργού Πολιτισμού και Περιφερειάρχη Αττικής

Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη


«Σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά στην προγραμματισμένη εβδομαδιαία αυτοψία που κάνουμε στην Πινακοθήκη, για να δούμε την εξέλιξη των έργων, να είναι παρών ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος  Πατούλης με το επιτελείο του και τους συνεργάτες του. Ο Περιφερειάρχης διαπίστωσε ότι η Πινακοθήκη στο τμήμα που αφορά το οικοδομικό της σκέλος είναι σχεδόν ολοκληρωμένη και στις αρχές του επόμενου μήνα ξεκινά το στήσιμο της έκθεσης. Θα εκτεθούν 1000 έργα σε σχέση με τα λιγότερα από 400 που παρουσιάζονταν στην παλιά μορφή της Πινακοθήκης. Η Εθνική Πινακοθήκη θα εγκαινιαστεί στις 24 Μαρτίου 2021. Στην ουσία, με τα εγκαίνιά της ξεκινά επίσημα ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, το έργο δεν θα είχε ολοκληρωθεί, αν τους τελευταίους 18 μήνες όλες οι δυνάμεις του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας, ο ανάδοχος, η Εθνική Πινακοθήκη, δεν είχαν ενωθεί προκειμένου να φτάσουμε στον τελικό στόχο μας. Η ολοκλήρωση και ο συνδυασμός των επισήμων εγκαινίων της με τους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων αποδίδει στο έργο εθνική σημασία. Η Εθνική Πινακοθήκη έχει αλλάξει μορφή.  Έχει υπερδιπλασιαστεί σε τετραγωνικά και είναι πλέον ένας οργανισμός με ένα νέο κτίριο, το οποίο ανταποκρίνεται απόλυτα στις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η Αθήνα αποκτά ένα μοναδικό μουσειακό χώρο ο οποίος λειτουργεί, όχι μόνο σημαντικά στο πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και στο καθαρά οικονομικό και αναπτυξιακό. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη και  όλους όσους συντελούν και συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού για την Αθήνα έργου».

Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

«Με την ευκαιρία της σημερινής μας επίσκεψης θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την  Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία τόσο από τη θέση της γενικής γραμματέως όσο και από τη θέση της υπουργού έχει βάλει τη ψυχή της προκειμένου αυτό το έργο να πάρει σάρκα και οστά. 

Πρόκειται για ένα έργο εμβληματικό, σύγχρονων προδιαγραφών με σημαντικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο για την Αττική και τη χώρα.

Η Περιφέρεια Αττικής και εγώ προσωπικά νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί διαπιστώνουμε πως οι πόροι που διατέθηκαν και συνεχίζουν να διατίθενται για το έργο από το ΠΕΠ Αττικής ύψους περίπου 18 εκ. ευρώ, πιάνουν τόπο. Συμφωνώ με την επισήμανση της Υπουργού πως όταν ενώνονται δυνάμεις, τότε τα αποτελέσματα είναι πάντοτε καλά, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες.

Το έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης της Πινακοθήκης είναι εθνικής σημασίας και αυτό το ενισχύει το γεγονός ότι εδώ θα ξεκινήσουν και οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 

Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως εμείς ως Περιφέρεια Αττικής, από τη δική μας πλευρά,  θα είμαστε πάντα αρωγοί στις προσπάθειες του Υπουργείου και μέσω του νέου ΕΣΠΑ, καθώς για εμάς υποδομές που ενισχύουν το πολιτιστικό κεφάλαιο της Αττικής, είναι προτεραιότητα καθώς διευρύνουν ουσιαστικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της, συμβάλλουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα είμαστε εδώ στα εγκαίνια για να χειροκροτήσουμε όλη αυτή τη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει. Επιπρόσθετα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια, υπηρεσιακούς, εργαζόμενους και συνεργάτες της Υπουργού, τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας και τον Προϊστάμενο της κ. Δρόση καθώς και τον Διευθυντή των τεχνικών μας υπηρεσιών Αλ. Καλογερόπουλο.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds