Δήμος Κηφισιάς

«ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ» | «ΑΙΑΣ»

By  | 

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μία διάλεξη στο πεδίο της Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής από την Δρ Αναστασία ΠΑΜΟΥΚΤΣΟΓΛΟΥ, π. Πάρεδρο Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συγγραφέα – ερευνήτρια και τον Δρ Λαμπρινό ΠΛΑΤΥΠΟΔΗ, Διδάσκοντα στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας:

Από τον κύκλο μαθημάτων στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς:

«ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ»

Η συγκεκριμένη εισήγηση έχει θέμα την τραγωδία του Σοφοκλή «ΑΙΑΣ»

Λίγα λόγια για το τι είναι Φιλοσοφική Συμβουλευτική από τους εισηγητές:

Φιλοσοφική συμβουλευτική: η σύνδεση ηθικής φιλοσοφίας – συμβουλευτικής δημιουργεί μια νέα προσέγγιση στον ανθρώπινο βίο αναφορικά με την φροντίδα του εαυτού και την επιμέλεια της ψυχής. Αποτελεί την νέα έκφραση της παράδοσης του κλασικού πολιτισμού που ερευνά το νόημα της ζωής, την αναζήτηση της σοφίας και της ευτυχίας. Αφετηρία της προσέγγισης είναι η σωκρατική διδασκαλία που συμβουλεύει τους Αθηναίους να φροντίζουν την ψυχή τους περισσότερο από το σώμα τους.

Το δελφικό παράγγελμα «γνώθι σαυτόν» που υπήρχε στην είσοδο του ναού του Απόλλωνα αποδίδει τον προβληματισμό του ανθρώπου για την Αυτογνωσία.

Ο Σωκράτης υποστηρίζει ότι η φιλοσοφία θεραπεύει την ψυχή με «τους λόγους τους καλούς» τις φιλοσοφικές αναλύσεις που αποσκοπούν στην κατάκτηση της σωφροσύνης, δηλαδή τη γνώση του αγαθού και του κακού, που οδηγεί τον άνθρωπο στην πνευματική υγεία και ευδαιμονία. Στη σύγχρονη φιλοσοφική συμβουλευτική κυριαρχεί ο ανοιχτός διάλογος, η κριτική εξέταση των ιδεών στα υπό διερεύνηση θέματα.

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

 Καλή Απόλαυση,

Μαρία -Χριστίνα Τσιάμα,

Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

Δείτε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds