Άρθρα

The ROGUE issue

By  | 

Από την ομάδα του ethicalode

(Το αρχικό εξώφυλλο της VOGUE έχει δεχτεί επεξεργασία )

Η πρόσφατη κυκλοφορία του εξώφυλλου της Αμερικάνικης Vogue Φεβρουαρίου με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις έχει δημιουργήσει πολλά αρνητικά σχόλια. Η αντίδραση από την επιλογή της φωτογραφίας, το “whitewashing” που έγινε στη φωτογραφία-δηλαδή η επεξεργασία της ώστε να φαίνεται πιο λευκή- μέχρι και τα αθλητικά της παπούτσια έλαβαν αρνητικά σχόλια.

Πιο συγκεκριμένα η Καμάλα Χάρις φορούσε ένα σακάκι του σχεδιαστή Donald Deal και αθλητικά sneakers Converse. Νιώθω την ανάγκη να τονίσω ότι από τα βραδινά φορέματα του Donald Deal μέχρι και τα πιο σπορ σύνολα χαρακτηρίζονται από άψογο σχεδιασμό και χωρίς συμβιβασμούς στη παραμικρή λεπτομέρεια. Εξάλλου πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι, αφού μέντορας του υπήρξε ο ελληνοαμερικανός σχεδιαστής Τζέιμς Γαλανός.

Όμως, παρά τον αψεγάδιαστο σχεδιασμό που προαναφέραμε, εντύπωση προκαλούν όλες αυτές οι ζάρες στα γόνατα της Καμάλα Χάρις, κάτι που δεν επιτρέπεται σε μια επαγγελματική φωτογράφιση ενός περιοδικού και μάλιστα ενός τίτλου όπως της Vogue. Τώρα όσον αφορά το φόντο που επίσης έλαβε αρνητικό σχολιασμό, οι εκπρόσωποι της Vogue διευκρίνισαν ότι ήταν της Καμάλα επιλογή τα χρώματα, ένα ροζ και πράσινο του κισσού, αναφορά στην αδελφότητα «Άλφα Κάππα Άλφα» που ήταν μέλος στο κολλέγιο. Θεωρώ ότι η πρόθεση της Καμάλα ήταν να αποτίσει φόρο τιμής στην αδελφότητα αλλά το τελικό αποτέλεσμα την πρόδωσε. Αλλά όχι από δική της ευθύνη. Είναι άξιο απορίας πως οι υπεύθυνοι της φωτογράφισης-fashion editor, φωτογράφος, στυλίστας- δεν αντιλήφθηκαν ότι αυτές οι γυαλιστερές αναχρονιστικές ροζ και πράσινες του κισσού κουρτίνες δεν ανταποκρίνονται στην αρχική ιδέα.

Αρκετά κοινωνικά μέσα αναρωτήθηκαν σχετικά με τα αθλητικά παπούτσια αν ήταν το πρόβλημα. Η Άννα Γουίντορ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Καμάλα ζήτησε να φωτογραφηθεί με αυτά. Όμως τελικά το πρόβλημα εστιάζεται στα παπούτσια ή στο φόντο; Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο περιβάλλων χώρος και η ένδυση δεν εναρμονίζονται. Έτσι τα κοινωνικά μέσα και το κοινό χαρακτήρισαν τη φωτογράφιση “χωρίς σεβασμό προς τη φωτογραφιζόμενη”, “κακής ποιότητας φωτογράφιση”, “ξεπλυμένη” ‘όπως σχολίασε χρήστης του διαδικτύου στους The Guardian ή “τσαπατσούλικη” όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Wajahat Ali συνεργάτης στους New York Times και συνεχίζει “Η Άννα Γουίντουρ δεν πρέπει να έχει μαύρους φίλους και συναδέλφους. Θα τραβήξω δωρεάν φωτογραφίες από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις χρησιμοποιώντας τη Samsung μου και είμαι 100% σίγουρος ότι θα αποδειχθούν καλύτερες από αυτό το εξώφυλλο της Vogue.”

From the ethicalode team

(The photo from the original cover of Vogue has been edited)

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds